Bild
Nästa artikel
Det ligger något storartat över är Ramsvik ­naturreservat. Här frodas friluftslivet.
Det ligger något storartat över är Ramsvik ­naturreservat. Här frodas friluftslivet.

Kustvägen genom Sotenäs och Tanum

Bohuslän

Sol och salta bad, makrillfiske och magiska kvällar vid havet. Västkusten lockar och semesterfirarna är många. Husbil & Husvagn tog Kustvägen genom Sotenäs och Tanum i jakt på ett sommaräventyr.

Det är som ett skådespel på en amfiteater. Nedanför mig där jag sitter uppflugen på berget, utspelas något liknande en rit, en kulthandling.

En sekt i massdyrkan av sommaren på klipputsprång och salta skär. Det är Solsekten i bad och ohejdad glädje. Semesterfirare från när och fjärran i sin efterlängtade havsvik, Marmorbassängen. I närheten av Smögen går utflykten gärna hit.

Marmorbassängen låter lockande, men det är varken bassäng eller marmor. Det är en vik vars bad givits en exotisk benämning och även om de rosa hällarna är av granit är namnet inte så dumt. Något stort lovas och man blir inte besviken.

Det buteljgröna vattnet ljusnar över skaldjurssanden, gång efter annan blommar sjudande, vita fläckar upp när våghalsiga hoppare slår ner och spränger saltvattnets yta.

De står på rad och väntar på sin tur uppe på klipporna i en cirkelgång av hopp, simtur, uppklättring och hopp igen.

Västkustens attribut är många men havsgrönt ­vatten, blåstång  och en gammal träbåts gulnande bord är talande nog. || Karaktärsfåglar. De mörka på ryggen är antingen ­havstrutar eller silltrutar. De ljusare gråtrutar. || Västkustfisket är en spillra mot förr men sommartid kommer makrillen in från havet i stora stim. En turbåt har just anlänt bryggan i Hunnebostrand.
Västkustens attribut är många men havsgrönt ­vatten, blåstång och en gammal träbåts gulnande bord är talande nog. || Karaktärsfåglar. De mörka på ryggen är antingen ­havstrutar eller silltrutar. De ljusare gråtrutar. || Västkustfisket är en spillra mot förr men sommartid kommer makrillen in från havet i stora stim. En turbåt har just anlänt bryggan i Hunnebostrand.

Ett sommarens lyckorus, även bland de som bara slappar i solen.

Jag drar mig tillbaka över mjukt slipade klippor kallade Slätte Hälla. Ett fantasieggande landskap med Hållö fyr i fonden. En kustens symbol som väglett sjöfarten sedan 1842. Historiens sus ger sig till känna efter denna vindsvepta kust.

Evert Taube vistades, hos sin morbror fyrvaktaren. Platsen kom att inspirera till Briggen Blue Bird av Hull. Strax intill står Hållö kapell. Nytt och modernt men till formatet oansenligt och något av en släpvagn intill den mäktiga fyren. Men platsen är väl vald och vyn över havet vacker vid mången högtid.

Märkligt då ön inte är mer än en kal holme. Men folk strömmar till och i centrum står vandrarhemmet Utpost Hållö med bar där man kan slå sig ner och blicka ut mot segel i sol eller skummande brottsjöar.

Många kommer på hösten för stormens tjusning. När det knakar i knutarna och havets ansikte är annat än denna leende sommardag.

Efter en kvart på en av båtarna som förbinder Hållö med civilisationen kliver jag iland på Smögenbryggan. Det är liv och rörelse som vanligt. Flanörer strosar runt, solbrända ungdomar glassar på motorbåtarnas flybridge och från barer och serveringar hörs musik.

Pulsen är hög i semestertid och lite extra idag med Housefestivalen Amaze på gång. Ett fartfyllt, dunkande musikjippo som börjar med förfest på bryggan och fortsätter natten lång på Havsvallen. Vissa älskar det medan andra nog helst skulle slippa.

Drag är det i alla fall och det är det man lever av här. En myllrande turism under några hektiska veckor med klirr i kassan. Från midsommar till mitten av augusti. De som vill uppleva ett lugnare Smögen och Kungshamn besöker med fördel annan tid.

Men ännu råder yran. Med folkliv på krogar och kaféer, flytetyg som kommer och går från bryggor där barn metar krabba, damer på shoppingrunda med kassen full av sommarfynd och ribbåtarnas gråbleka eller uppspelta passagerare som lämpas av för ännu en last av förväntansfulla turister som betalat fyrahundra spänn för en lika kort som sanslös utfärd.

En av de bästa utsikterna efter kustvägen finner man på Sotenäs camping strax norr om Kungshamn.
En av de bästa utsikterna efter kustvägen finner man på Sotenäs camping strax norr om Kungshamn.

Det ligger ett sorl över kusten denna tid där trutarnas skrin blandas med motorljud, glada skratt och allt det andra. Trångt om saligheten blir det och att hitta parkering är inte lätt.

Dessbättre finns ställplatser och de på Smögen ligger nära bron så man kan promenera över till Kungshamn på fastlandet. Observera att det är två olika ställplatser på ömse sidor om en infart. Det är lätt att av misstag betala till ställplatsen mitt emot.

Annars finns utmärkta campingplatser i närheten. Lilla mysiga Sotenäs Camping, vars husbilsplatser uppe på berget har havsutsikt, ligger alldeles norr om Kungshamn och ett stenkast ifrån hittar vi Solvik som ingår i First Camp-kedjan.

En femstjärning anläggning med några härliga husbilsplatser just i vattenbrynet, liksom Johannesvik efter vägen mot Bohus-Malmön.

Vi far över till Kungshamn för att kolla läget och köpa glass. Det smakar gott i värmen men när vi sitter där i vimlet ljuder en skarp signal ute på sundet. Vita ångmoln stiger till väders över en tjutande ångvissla. Tuii, tuii, tuuu!

– Där kommer båten! ropar någon högt och pekar ut över vattnet, barnen som metar krabba drar upp sina revar och andra stannar till för att titta. Det blir uppståndelse i hamnen.

En ångbåt går in till kaj som en scen ur en gammal roman. Det är Ångaren Bohuslän på kryssning från Strömstad till Göteborg med Kungshamn som mellanlandning. Två dagar lär färden ta och intresset verkar stort av passagerarantalet att döma.

Ångaren Bohuslän byggdes 1914 och gick i reguljär kusttrafik till slutet av fyrtiotalet. Numer fraktas inget gods men många turister som gärna tar en tur med västkustens enda kvarvarande skärgårdsångare.

Några går på i Kungshamn och dagsturen till ­Göteborg kostar inte mer än en kort vansinnesfärd i ribbåt. Och då kan man till och med äta en god räksmörgås ombord eller ståndsmässig sillunch med en sval öl till. Något ribbåtarna på goda grunder inte serverar.

Efter glassen styr vi kosan norrut. Kustvägen är markerad av skyltar med vit blomma på brun botten. Det betyder vackra omgivningar av särskilt intresse för oss husbilsvagabonder.

Och snart får vi anledning att svänga av för att studera naturen närmare. Just där vägen till ­Ramsvikslandet ansluter bara någon mil norr om Kungshamn.

Ramsvikslandet är egentligen ett näs eller en halvö som blev en ö när Sotekanalen byggdes och skar av från fastlandet. Sedan dess är det bro över och på andra sida är man inne i en säregen, lite karg kustmiljö. Stora delar av Ramvikslandet är naturreservat.

Visserligen ligger välbesökta Ramsviks Camping här men lite för sig längst ut på spetsen. Där hade varit utmärkt att stå, men Ramsvik satsar mest på stugor och långliggare och husbilsplatserna är få.

Marmorbassängen på Hållö med grönskimrande vatten över ljus skaldjursbotten och rosa klippor är välbesökt soliga sommardagar.
Marmorbassängen på Hållö med grönskimrande vatten över ljus skaldjursbotten och rosa klippor är välbesökt soliga sommardagar.

Vi tar an en av lederna runt ön. Det ligger något storartat över nejden med havet på ena sidan och svepande valryggar av rosa bohusgranit på den andra. Luften fläktar friskt och tankens fria flykt får luft under vingarna.

Då, när stigen från hedens höjder närmar sig strandkanten kommer en skylt i vår väg. Ringmärkning pågår, står det som en slags inbjudan till allmänheten.

Invitationen antas och strax skymtar fågelstationen Grosshamns lilla stuga bland buskarna.

– Vi ska precis ta in näten, men kanske har det blivit någon fångst på sluttampen, säger en av de gäst­vänliga ornitologerna som vi följer med bland snåren.

Grosshamn drivs av en ideell förening vilken sprider kunskap om fågelvärlden genom att låta intresserade vara med och ringmärka. En annorlunda aktivitet som väcker intresse.

– Ja, vi får ofta besök. Kunnigt fågelfolk, skolklasser och vanliga semesterfirare. Många är nyfikna och vill se hur det går till. Men här har vi bestämt fångst, nu hade vi tur.

I ett nät mellan två stolpar dinglar en liten bevingad varelse som trasslat in sig men befrias från maskorna och stoppas i en tygpåse för vidare befordran till stugan.

Där sätts en metallring fast runt benet efter diverse granskningar, varefter fågeln släpps med hopp om återfångst och ökat ornitologisk vetande.

Den oväntade ringmärkningen blir ett intressant sidospår på Ramsvikslandet som har mycket att bjuda på. Vindpinade tallar som ser ut som Bonsai träd, rara örter och blomster i skrevorna, härliga badvikar och klippor mot öppna havet där makrill­stimmen drar förbi.

Det känns som gjort för uteliv och aktivitet men färden går vidare. Mot Hunnebostrand eller Hunnebo, som man säger.

Med gränder, sjöbodar, båtar och bryggor är omgivningen typiskt bohuslänsk. Men läget är speciellt där samhället klänger sig fast på branterna mot havet. Som ställt på högkant med varje enskilt hus på varje enskild avsats.

Det är lätt att promenera ner mot vattnet, men tillbaka upp i backarna känns det i benen.      

Vi stannar till i hamnen och spanar runt. En fiskebåt tuffar in med några turister, en pappa med söner som gjort fin fångst på makrill. Härliga firrar som smakar bra i stekpannan.

Hunnebo bjuder på pittoreska miljöer, men ställplatsen är inte charmig. Inklämd mellan gästhamn, företagspark och vinterförvaring för båtar. En plats med havsutsikt i andra änden av samhället ser lovande ut, men det är bara en parkering.

Vilket för all del räcker för en bensträckare genom byn.

Katamaranen Bredbogen gör skäl för sitt namn. En säker ­transport ut till Väderöarna. || Tidigare var det en historisk utkik men numer är Väderöarna ett ­trevligt utflyktsmål.
Katamaranen Bredbogen gör skäl för sitt namn. En säker ­transport ut till Väderöarna. || Tidigare var det en historisk utkik men numer är Väderöarna ett ­trevligt utflyktsmål.

Promenadstråket passerar ­Udden skulpturpark. Konstverken står luftigt isär efter stranden och några är fastnaglade på bergstupet intill. Arrangemanget är återkommande och det är främst stenskulpturer.

Stenkonst har sin plats i bygden och några stenbrott finns också kvar. Men som förr är det inte. När släggslagen genljöd och gator och fasader världen över fick bohuslänsk beklädnad.

Stenhuggerimuseet i Hunnebo har hela historien och det finns även lämningar i det fria. Där bergens former bryts av tvära jack och de brutna blocken ännu kan ligga kvar. Som Hitlerstenarna, vilka beställdes till ett monument men som aldrig kom att levereras till kontinenten.

Och stenbrott har fått annan betydelse. I Stallebrottet på Bohus-Malmön söderut i Sotenäs spelas teater och ges konserter. Appropå musik finns många arrangemang i sommartid. Svenska Kyrkan sprider sköna toner och ikväll stämmer en sopran upp i Hunnebo kyrka.

Men det är tid att hitta ställplats och efter måltid på en fiskrestaurang ger vi oss iväg. Dessbättre blir det snart napp, norr om grannbyn Bovallstrand.

Middalarnas ställplats står det på skylten som guidar mot en glänta i ekskogen där husbilar skymtar mellan träden. Ett trevligt och välordnat ställer visar det sig.

Vi vaknar tidigt nästa morgon av… ingenting. Eller kanske är det ljuset som silar in. Det gudomliga från en molnfri himmel som förebådar ännu en strålande högsommardag. Kaffe och macka under markisen. Ingen brådska, ingen jäkt.

I eftermiddag tar vi nya tag. Kanske en cykeltur i omgivningarna.

Ställplatsen i  Smögen är lite lurig. Till höger om infarten ligger Park and Stay. Till vänster en lokalt driven. Kolla att du ­betalar till rätt.
Ställplatsen i  Smögen är lite lurig. Till höger om infarten ligger Park and Stay. Till vänster en lokalt driven. Kolla att du ­betalar till rätt.

Vi befinner oss i konstnärliga trakter och lite senare, efter en ­vederkvickande tur på två hjul närmar sig blänkande Bottnafjorden. Längst in i viken ligger Gerlesborsskolan där mången konstnärs bana börjat. Lars Lerin kanske den mest kända.

Arbeten av såväl elever som etablerade konstnärer visas. Läget vid fjorden är glimrande och självklart finns ett matställe som för dagen bjuder på mustig fisksoppa. Smakar gott med hembakt bröd och en kall öl till.

På terrassen så klart, vid stranden. Glass och kaffe avrundar, men efter en stund blir det för varmt i solväggen och cykelturen går vidare.

Fartvinden fläktar på väg mot KKV-b en bit bort. Alldeles vid vägen är det lätt att hitta. Konstnärernas Kollektivverkstad i Bohuslän är klassad som riksintresse. Den är en av de främsta kollektivverkstäderna i Sverige för yrkesverksamma konstnärer.

Vid en första blick verkar det kaotiskt med skulpturer, upplag och byggnader om vartannat. Men det skapande arbetet pågår. I verkstäder och ateljéer med all tänkbar utrustning och maskineri. Givetvis ställs verken ut från denna kreativa miljö.

Vi strosar runt i ­Stensalen och Lilla Galleriet och tar del av granitfigurer och arbeten i metall, trä, keramik och textil vid sidan av grafik, målerier och teckningar. I trettio år har KKV-b utvecklats till en konstnärlig smältdegel med kurser och seminarier och mer därtill. Inspirerande och synnerligen sevärt.

Efter en utflykt till Valöns Naturreservat, med varma vikar och oanade öringstråk, spenderas resten av dagen i skuggan med kall dryck. Högtrycket svävar som en blå badboll över kusten och det är trettio grader i skuggan. I morgon väntar nya äventyr, till havs.

Slätte Hälla kallas stenlandskapet på Hållö. Ett område för fantasieggande vandringar. Lägg märke till människorna överst i bild.
Slätte Hälla kallas stenlandskapet på Hållö. Ett område för fantasieggande vandringar. Lägg märke till människorna överst i bild.

Norrut mot Hamburgsund ligger Svenneby gamla kyrk. Som tagen ur en Robin Hood-film har den anor från medeltiden och takmålning med himmel och helvete fri att tolkas för den som tittar in.

Innanför stenväggarna är det svalt och skönt, men vi dröjer inte kvar utan fortsätter mot Rörviks Camping strax söder om Hamburgsund.

Rörvik ligger fint vid vattnet med servicebutik som öppnar åtta prick och färska frukostfrallor i disken. Ett bra läge för kustresans avslutning. En utfärd till Väderöarna.

Bland båtfolket har samlingen öar, kobbar och skär en timmes gång från kusten länge varit ett spännande mål. Men för oss landkrabbor hägrade ögruppen gåtfull vid horisonten. Ända tills ett värdshus startade båtfärder ut.

En vågad idé som förverkligades och som blivit välbesökt och faktiskt håller öppet året runt.

Biljetter anskaffas på byrån i Hamburgsund. Väderöarnas Värdshus och Konferens har två båtar som trafikerar traden med mellanlandning i Fjällbacka. Innan avfärd svalkar vi oss med en glass på Pipers Huset.

Norra Bohusläns största glassbar med gamla anor och 48 smaker. Struten blir just lagom innan vår båt anländer. Bredbogen som den heter gör skäl för sitt namn, en katamaran med akterdäck stort som ett mindre dansgolv.

Vi går ombord och provsitter styrhyttens bekväma stolar. Men det är härligare på däck med friska fläktar genom skärgården mot Fjällbacka där fler resenärer hämtas. Sen går den farleden ut med mullrande motorer. Mot Väderöarna i väst.

Utanför sjöbodarna ligger nylagade hummer­tinor. Höstens fiske förbereds i god tid. ||  Ingen västkustsommar utan räkor. På vissa platser fås de färska i hamnen. || Nykokta havskräftor, sallad, en bit bröd och valfri dryck. Vad kan passa bättre vid ett västkustbesök.
Utanför sjöbodarna ligger nylagade hummer­tinor. Höstens fiske förbereds i god tid. ||  Ingen västkustsommar utan räkor. På vissa platser fås de färska i hamnen. || Nykokta havskräftor, sallad, en bit bröd och valfri dryck. Vad kan passa bättre vid ett västkustbesök.

Längst i väst visar det sig när vi närmar oss målet. Bara några holmar bryter havets horisont innan skepparen styr in och lägger till. Framför oss ligger en liten by. Nya och gamla hus, bryggor och bodar, trappor och terrasser, flaggspel och flytetyg.

På andra sidan båtar i rad med softande seglare eller förfriskande sig med en simtur hamnbassängen. Folk som umgås och tar en öl vid borden, personal som passar upp.

Väderöarna tycks välbesökt och oväntat civiliserat. Men skepparen på Bredbogen menar det kan vara bättre än så.

– Ni skulle varit här igår. Då var det fler gäster, säger han och nämner en siffra som Bredbogen med systerfartyg inte kunnat transportera ut.

De flesta kommer med egen båt. Gästhamnen tar emot besökare och fler syns i vikarna. Det går bra vid tjänligt väder, annars kan det vara tufft vid klipporna med vågor och sjöhävning.

Men i år har det varit gynnsamt och med satsningen på värdshus och hamn har intresset ökat. Väderöarna har gått från lotsstation till turistmål. Nyfikna tar vi stigen till utkiken. Det lilla huset och tornet ruvar på trehundraårig historia.

Farvattnen fick tidigt lots och fast befolkning, men på 1960-talet avvecklades allt. Dessbättre bevarades byggnaderna och utkiken står öppen. Ett häftigt panorama blir belöningen för den som klättrar upp.

Läcker supé och i glada vänners lag medan kvällsljuset mjuknar  mot ett stillnande hav. Magiskt.
Läcker supé och i glada vänners lag medan kvällsljuset mjuknar mot ett stillnande hav. Magiskt.

Övärlden ingår i Väderöarnas naturreservat vilken gränsar till Kosterhavets nationalpark i norr. En vild och nyckfull natur. Stundom rasande, stundom smekande men alltid fascinerande.

Här finns arter sällsynta inåt land, som Tobisgrisslan eller de jättelika humrar som sportdykare berättar om. Vattnet är klart och någon gång visar sig grindval och späckhuggare på besök från havet.

Tumlare ses regelbundet, liksom knubbsäl. Kolonin lär vara västkustens största. Och kommer torsken någon gång tillbaka lär det vara härute först.

Vi knallar runt och imponeras. Utöver restaurang finns två pubar varav den ena kallas Lounge och ligger lite högre med utsikt, till och med bastun bredvid har panoramafönster. Men nytt och gammalt går hand i hand, inget är för modernt eller konstlat.

Till en öl under öppen himmel jag ser gäster droppa in för supé på terrassen. Mingla och njuta av sommarvärmen medan biffar, korvar, paprikor och majkolvar fräser och får färg på ett cirkelrunt, vedeldat stekbord.

Bredvid, dryck av alla sorter på kylning, skålar med sallad och blänkande kristall. Och i fonden kvällsljus mot ett stillnande hav. Vid hemfärden blickar jag bakåt över Bredbogens aktersvall, bort mot de försvinnande Väderöarna som stigit fram ur havets famn. Magiskt.

Jag önskar mig kvar men resan går hemåt. Genom Fjällbacka med myllrande övärld och VM i Makrillmete, Grebbestad vars promenadstråk vindlar förbi skaldjurskrogar och caféer och Havstenssunds vikar med kanotvatten och naturreservat.

Kustvägen bjuder på mycket och det finns alltid något nytt att upptäcka. Förhoppningsvis snart. 

Taggar: Resereportage

Det är som ett skådespel på en amfiteater. Nedanför mig där jag sitter uppflugen på berget, utspelas något liknande en rit, en kulthandling.

En sekt i massdyrkan av sommaren på klipputsprång och salta skär. Det är Solsekten i bad och ohejdad glädje. Semesterfirare från när och fjärran i sin efterlängtade havsvik, Marmorbassängen. I närheten av Smögen går utflykten gärna hit.

Marmorbassängen låter lockande, men det är varken bassäng eller marmor. Det är en vik vars bad givits en exotisk benämning och även om de rosa hällarna är av granit är namnet inte så dumt. Något stort lovas och man blir inte besviken.

Det

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

OM KUSTVÄGEN

Kustvägen i Bohuslän börjar längst in i Åby­fjorden vid Nordens ark, söker sig ut mot havet vid ­Sotenäsets sydspets för att svänga norr mot ­Tanum och Grebbestad.

En sträcka på åtta mil i runda svängar vilken bitvis går intill kusten, bitvis ifrån. Från söder, sväng av E6 norr om ­Munkedal på väg 162 mot Lysekil och fortsätt cirka 5 km och ta av där väg 174 ansluter.

Norrifrån är ­infallspunkten Tanumshede på väg 163 mot Grebbestad. ­

www.sotenasturism.se
www.tanumturist.se

FISKE OCH SKÄRGÅRDSTURER

Hunnebostrands fiske
www.havsfisketur.se


Båten Torgrim
www.fiskegrebbestad.com


M/S Soten
Utflykter, räkkryssningar
www.soten.se


Skaldjurssafari
Musslor Bovallstrand ­
www.västkustmusslor.se

EVENEMANG & KULTUR

Amaze 
Festival med housemusik på Smögen. Juli.


Smögen Off Shore Race 
SM och EM status. Juli
www.vrom.nu


Fiskefestival Fjällbacka 
Fina priser, augusti.
fb.com/vm-i-makrillmete


Allsång i Grebbestad 
jul/aug
fb.com/allsangigrebbestad


Musik i sommarkväll
Sång och musik i kustens kyrkor 
svenskakyrkan.se/sotenäspastorat


Scen på Bônn
Artisteliten gästar Hamburgsund.
hamburgsundbokning.se


Teater, musik, bio i nedlagt stenbrott på Bohus-Malmön. ­
stallebrottet.se

TILL MIDDAGEN

Mejeri gårdsbutik 
Grebbestad
grebymejeri.se


Fiskbutik och restaurang 
Smögen
www.göstasfisk.se


Öl Microbryggeri 
www.grebbesta-bryggeri.se


Kött och delikatesser Kustcharken
Askum
www.kustcharken.se


Bröd, Lyckans Stenungsbageri­
Sotenäs
www.stenungsbageri.se

HETT OM HÖSTEN

Hösten har sin lugna charm med frisk luft, hummerfiske, besök i gallerier, loppisar och museer.


Island of Lights. En subtil ljud och ljusshow med vackert och spöklikt i förening. 30 000 besökare väntas till Smögen i september.
www.sotenäs.se


Ostronets Dag samma månad i Grebbestad. Folkfest, tävling i ostronöppning, föredrag, ostronsafari. Sillbuffé, räkfrossa och bubbel.
www.ostronakademien.se
www.grebbestad.se


Eldfesten vid Vitlycke museeum bjuder på eldfängda danser, brinnande klot och eldslukning av enastående eldkonstnärer. Höstfest det slår gnistor om. Tanumshede november. ­
www.vitlyckemuseum.se

AKTIV I NATUREN

Kayak och Outdoor i Grebbestad 
www.skagardsidyllen.se


Guidade naturvandringar med Västkuststiftelsen
www.vastkuststiftelsen.se


Ringmärkning av ­fåglar. Vår, sommar, höst. ­
www.grosshamn.se

MISSA INTE!

Värdshus i unik skärgård
www.vaderoarna.com


Ångaren Bohuslän ­
Västkusten enda skärgårdsångare
www.steamboat.se


Hållö
Klippbad, vandrarhem, krog, fyr
www.hallofyr.se
www.utposthallo.se


Nordens Ark
Djurpark för ­hotade arter
www.nordensark.se


Konstnärsverkstad ­Bovallstrand
www.kkv-b.se


Historiskt om sten Hunnebostrand
www.stenhuggerimuseet.se

STÄLLPLATSER I OMRÅDET

Nordens Ark

Utan service men vackert på fält vid fjorden. 200 kr/natt.

Tel: 0523-795 90

Webb: www.nordensark.se

GPS: N58°26'34" E11°26'11"
 

Middalarna

I en ekbacke vid Bovallstrand. Tiotal platser med all service. 100 kr/natt, eller 150 kr med el året runt.

Tel: 076-803 38 252

Webb: www.middalarna.se

GPS: N58°29'42" E11°20'19"

 

Smögen Park and Stay

25 platser. Under uppbyggnad. Ingen el vid besöket, men vatten, tömning, sopor, toa. 200 kr/natt. Till 1:a november.

Tel: 0523-66 40 00

Webb: www.parkandstay.se

GPS: N58°21'49" E11°13'58"

 

Hamburgsund

Sexton platser utan el på grusplan utanför centrum. Endast sopor och vatten. Övrig service i gästhamnen. April-september. 175 kr/natt.

Tel: 0707-40 36 79

GPS: N58°33'40" E11°16'36"

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.