Bild
Nästa artikel
EU har flera kontorsfilialer i Luxemburg och utanför patrullerar vakter. Se till höger i bild.
EU har flera kontorsfilialer i Luxemburg och utanför patrullerar vakter. Se till höger i bild.

Resa: Luxemburg

Luxemburg

Det må vara ett av världens minsta länder men ändå finns massor att uppleva. Vi utgår från orten Clervaux i norr varifrån det tar en timme med tåg till huvudstaden i söder. Att först söka upp en camping och sedan ta tåget passar utmärkt i detta fina land!

Vår resa i Luxemburg börjar med ett tankstopp innanför gränsen eftersom dieseln är så köpvänlig i landet. Knappt över euron per liter och kanske gör vi mackägaren en tjänst på samma gång. Det kan ju inte vara lätt att äga en bensinstation här när kundens tank räcker flera varv runt landet.

Jag släpper tanken efter att ha fyllt den (eh ursäkta) och vi diskuterar istället vårt val av camping långt upp i norra delen av landet. Diskussionen uppkommer eftersom asfaltsvägen vi kör på är en av de sämsta hittills under vår Europaresa. 

Vi funderar på att hitta ett annat alternativ men efter en snabb titt på navigatorn skrattar vi gott. Den säger nämligen att vi är framme vid Camping Clervaux om 16 minuter. (Efter min uppväxt i Västerbotten har jag svårt att vänja mig vid Europas korta avstånd.) 

Camping Clervaux är en kommunalt ägd anläggning som är mycket välskött och med trevlig personal. Här trivs ett 40-tal långliggare och det finns cirka 80 rymliga gästplatser på gräs omgivna av buskar och även några ställplatser på asfalt för husbilar. Vi väljer dock en gräsplats med en liten flod bakom och ett utekök med vattenkran på sidan om oss.

Första dagen lär vi känna campingen och tillbringar en ledig dag under markisen. Intill oss har vi ett lekhus med en rejäl klätterställning à la Leos Lekland men vi ser bara två barn på hela campingen. Det är lite ovant med tanke på att det är 5:e juli. Men en granne berättar att skolornas sommarlov börjar 15 juli och pågår till 15 september så många lägger semestern senare.

Nästa morgon tar vi en promenad till Clervaux station som ligger en kilometer från campingen. Vi köper dagsbiljetter i en automat för överkomliga 6 euro per person (1:a klass ger plats på övervåning i dubbeldäckad vagn. 2:a klass kostar bara 4 euro.) Biljetterna gäller för en hel dags åkande med CFL tåg och buss – i hela landet! Luxemburg sägs vara dyrt men knappast när det gäller diesel och allmänna färdmedel.

Place de la Constitution (The ­Constitution Square) byggdes på bastionen Beck (byggd 1644) och ­symboliserar frihet för Luxemburgs folk.
Place de la Constitution (The ­Constitution Square) byggdes på bastionen Beck (byggd 1644) och ­symboliserar frihet för Luxemburgs folk.
I Pariskyrkan 
i Clervaux kan du lyssna på munkar som framför sina mäktiga gregorianska sånger.
I Pariskyrkan i Clervaux kan du lyssna på munkar som framför sina mäktiga gregorianska sånger.
Vi tar tåget till huvudstaden Luxemburg.
Vi tar tåget till huvudstaden Luxemburg.

På Luxemburgs nationella karta ser det långt ut från Clervaux till Luxemburg City men det tar bara en timme. Under resan får vi se mer av det kuperade landet som är rikligt bestrött med slott och borgar. 

Camping på landsbygden och tåg till huvudstaden är något vi kan rekommendera istället för att ge sig in i själva stadskärnan där enkelriktade smågator lätt ställer till det. Bra att veta är också att tågen, precis som i många andra länder, har gratisplatser för cykel ombord och att Luxemburg City är cykelvänligt, även om vi själva väljer promenadskorna.

Tåget ankommer till Luxemburgs lilla centralstation en kort promenad från Gamla stan som är vårt huvudmål. Visserligen går det att stiga av en station tidigare, närmare Gamla stan, men vi väljer en längre promenad. Nu är det inte så långt ändå för huvudstaden Luxemburg City är liten, här bor 100 000 av landets 600 000 invånare.

Men allra först letar vi upp en telefonbutik eftersom mitt abonnemang med Telenor inte fungerat sedan vi kom in i landet. Trots att flera butiksanställda försöker manuellt lyckas de inte. (Jag blir utan telefon under hela vistelsen i Luxemburg men så fort vi passerat gränsen till Belgien ett par dagar senare går mottagningen igång.)

 

"Här finns mat från alla möjliga delar av världen och även lokala specialiteter."

Luxemburg Citys ”klädkod” präglas inte oväntat av alla banker (över 100 bankkontor från hela världen) och även flera EU-institutioner som EU-domstolen, revisionsrätten med flera. Många går i kostym men här finns såklart även andra klädstilar. Exempelvis ledigt klädda turister som samsas med kostymfolket på en otrolig mängd restauranger och uteserveringar. 

Atmosfären är avslappnad och vänlig. Restaurangtätt är det verkligen med tanke på att det är en så pass liten stad. Här finns mat från alla möjliga delar av världen och även lokala specialiteter. Luxemburgarna verkar även högakta uteserveringar på samma sätt som vi svenskar. En liten parentes i sammanhanget är att Luxemburg har flest Michelinkrogar per capita i världen.

Vi irrar bort oss lite längs små trånga gator i Altstadt (Gamla stan) som är lika mysigt som många andra gamla stadsdelar i Europa. 1994 upptogs stadsdelen i listan med Unescos världsarv vilket är fullt förståeligt. Det är särskilt alla befästningar som bidragit till världsarvsklassningen.

Stadens, och hela landets, strategiska läge gjorde att man tidigt började bygga befästningar här. De branta floddalarna i centrum gjorde platsen oerhört svårframkomlig vilket delvis gjorde själva topografin till en naturlig befästning. Under ett par hundra år, fram till 1684, stod Luxemburg under spansk flagg och det var under den tiden som många av forten byggdes. För att senare under österrikisk flagg fortsätta befästas och till slut bli vad som kallades ”Gibraltar i norr”. Luxemburg City är åtminstone en av världens mest befästa städer.

Namnet Luxemburg härstammar annars från den borg som byggdes år 963 och kring vilken staden sedan växte vidare. 

Dagens Luxemburg har förstås ett helt förändrat försvar (i nära samarbete med Belgien) och de gamla forten finns till stora delar bevarade, men framförallt är de numera park- och grönområden. 

Det finns oerhört många restauranger i Luxemburg City och även massor av trevliga uteserveringar. ­Särskilt runt Place DÁrmes torg.
Det finns oerhört många restauranger i Luxemburg City och även massor av trevliga uteserveringar. ­Särskilt runt Place DÁrmes torg.
Souvenirbutiker finns i alla större städer och så förstås även i Luxemburg där du kan köpa kylskåps­magneter, klistermärken och små statyetter.
Souvenirbutiker finns i alla större städer och så förstås även i Luxemburg där du kan köpa kylskåps­magneter, klistermärken och små statyetter.
Underhållande skulptur vid Notre-Dame i Luxemburg.
Underhållande skulptur vid Notre-Dame i Luxemburg.
Det är aldrig långt till nästa disk fylld av godsaker…
Det är aldrig långt till nästa disk fylld av godsaker…

Luxemburg City är intressant uppbyggt runt floderna Pétrusses och Alzette som knappt syns där de ringlar fram 65 meter ned i floddalarna. De centrala stadsdelarna Centre, Bourbon och Kirchberg ligger på varsin höjd med mäktiga broar mellan. Kirchberg är för övrigt området där de flesta EU-kontoren finns och där dominerar den flerfiliga boulevarden Avenue John F Kennedy.

Åter till Gamla stan (Centre) där vi rör oss mest, där får vi känslan av att allt är byggt i ”två våningsplan” med kommers och trafik på markplan och ett lugnare parkliv 65 meter ned i floddalarna. Långa trappor leder ned till parkmiljön och ovanför ­stannar vi för att beundra utsikten. Ett roterande och mobilt utkikstorn på cirka 50 meter lockar turister under vårt besök. 

Landet Luxemburg är trespråkigt och många behärskar alla tre språken som är luxemburgiska, franska och tyska. Även engelska fungerar utmärkt överallt där vi rör oss. Vi imponeras ofta hur språkbegåvade alla invånare i små länder är... 

 

Resa: Luxemburg

Under vårt besök sommaren 2018 är det rekordvarmt även i Luxemburg och vi har tidigare upptäckt att kyrkor, katedraler, slott och borgar är naturligt svala. Nästan så svala att det känns som att de fuskar med air condition. Så förutom andlig värme och allmän historisk kunskap får vi skön svalka i till exempel Notre Dame-katedralen. Det är alltså inte den mer kända i Paris utan Luxemburgs enda katedral. Den första hörnstenen lades 1613 och förutom denna katedral finns ett flertal besöksvärda kyrkor, som till exempel lilla ryskortodoxa St Peter & Paul Church i vitt med färgglada lökkupoler.

Det blir eftermiddag och hungern sätter in. Vi kommer till torget Place d´Armes där det finns tusentals bord och en scen där en lokal musiker spelar. Runt Place d´Armes ser vi allt från McDonalds till dyraste lyx men vi slår oss ned och njuter av något enklare att äta nedsköljt med lokal öl och herrfotbolls-VM på storbildsskärm. Stämningen är härlig men det blir strax dags för promenad tillbaka till tågstationen.

Vi väljer därefter en ny promenadväg och hamnar utanför skyltfönstret till ett luxemburgskt kafé. Stående utanför tappar vi allt förstånd av sötsuget som slår in av det vi ser. Det tar inte många sekunder förrän vi sitter till bords och väntar på de himmelska bakelserna inne på Confiserie Namur. Ta en titt själv på www.namur.lu så förstår du vad vi menar.

"Stående utanför kafeét tappar vi allt förstånd av sötsuget som slår in."
Magisk kvällsbild över Luxemburg City.
Magisk kvällsbild över Luxemburg City.
Hejdlöst goda bakverk och gott kaffe något söder om Gamla stan på kafé Namur.
Hejdlöst goda bakverk och gott kaffe något söder om Gamla stan på kafé Namur.
Resa: Luxemburg
Runt Place DÁrmes torg finns ett stort utbud av trevliga uteserveringar för en svalkande öl.
Runt Place DÁrmes torg finns ett stort utbud av trevliga uteserveringar för en svalkande öl.
Välbehövd fikapaus efter en lång dag i promenadskorna.
Välbehövd fikapaus efter en lång dag i promenadskorna.
LUXEMBOURG CARD

”Luxembourg Card” är som ett citypass och kan köpas för 1–3 dygn. Detta kort gäller för attraktioner och transporter i hela nationen. 

Med kortet ingår inträde till 60 museer och attraktioner samt flera andra som ger rabatt. Allmänna färdmedel som tåg och buss ingår också.

Pris: 13 euro/dygn och person (finns flera köpalternativ, upp till 3 dygn för 68 euro/5 personer)

Denna stridsvagn togs ur bruk 17 december 1944 när hon försvarade Clervaux vid slottets port.
Denna stridsvagn togs ur bruk 17 december 1944 när hon försvarade Clervaux vid slottets port.

Belåtna återvänder vi sedan till centralstationen och på en skärm hinner vi se att snabbtågen till Paris bara tar två timmar. Med andra ord, vill du göra en dagstur till Paris från Luxemburg är det alltså fullt möjligt. Vi åker däremot tillbaka till vår husbil och det går flera tåg i timmen så vi behöver inte vänta länge.

Väl tillbaka i Clervaux väljer vi att gå runt lite i det mysiga samhället. Vi blir kvar länge vid Clervaux Slott mitt i ortens ”centrum”. Där finns nämligen en utställning som heter The Family of Man. Det var en gång historiens mest omfattande fotoutställning med sina 503 bilder av 273 fotografer från 68 länder. ­Däribland Lennart Nilsson och flera andra svenska fotografer.

Fotografierna fokuserar på ”människans händelser i livet” och ställdes först ut på Museum of Modern Art i New York 1955 och kallades då även ”bilderna som enade världen”. I Sverige visades utställningen under namnet ”Vi människor” på Liljevalchs konsthall år 1957. I dag är utställningen på Clervaux slott den enda permanenta och 2003 blev The Family of Man inskrivet i ­Unescos världsminnen. Läs mer på
www.steichencollections.lu

Innan kvällen blir alltför sen traskar vi tillbaka till husbilen och summerar en lång dag. Det blir vår sista innan vi ska vidare mot Belgien. 

Tyvärr har vi inte hunnit se klassiska platser som Le Chemin de la Corniche som av många kallas Europas vackraste väg. 

Inte heller hann vi se Chateu de ­Vianden som är ett av Europas största feodala slott och tydligen oerhört välbevarat. Med andra ord har vi mycket kvar till vårt nästa besök – för fler lär det bli!

"Utställ­ningen på Cler­vaux slott är den enda ­permanenta."
Inne på Clervaux slott pågår utställningen Family of Man som upptagits på Unescos världsminneslista.
Inne på Clervaux slott pågår utställningen Family of Man som upptagits på Unescos världsminneslista.
Resa: Luxemburg
Efter tåget tillbaka till Clervaux besöker vi slottet i det vackra samhället innan vi återvänder till husbilen.
Efter tåget tillbaka till Clervaux besöker vi slottet i det vackra samhället innan vi återvänder till husbilen.
Taggar: Resereportage

Vår resa i Luxemburg börjar med ett tankstopp innanför gränsen eftersom dieseln är så köpvänlig i landet. Knappt över euron per liter och kanske gör vi mackägaren en tjänst på samma gång. Det kan ju inte vara lätt att äga en bensinstation här när kundens tank räcker flera varv runt landet.

Jag släpper tanken efter att ha fyllt den (eh ursäkta) och vi diskuterar istället vårt val av camping långt upp i norra delen av landet. Diskussionen uppkommer eftersom asfaltsvägen vi kör på är en av de sämsta hittills under vår Europaresa. 

Vi funderar på att hitta ett annat alternativ men efter en snabb titt på navigatorn skrattar vi g

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn med vår Premium-tjänst

Det här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.