
Resa: Östra Vättern
Vätterns branta östsida är ett kuperat landskap med raviner, hamlade träd, skira lövängar och fantastiska branter i naturskogsmiljö. Upplev Östra Vätterbranterna från cykelsadeln eller åk bil och gå mellan sevärdheterna.


Från Tenhult till Adelövs sockengräns alldeles norr om Visingsö är det i runda slängar 60 km.
Ett sluttande böljande landskap fyllt av höga naturvärden och sagolikt vacker natur. Ända sedan biosfärområdet första gången kom på tal har naturvänner och boende drömt om ett skyddat område kring Vättern där kulturmiljöer och naturvärden samsas i vardagen.
Det här är inget reservat där livet på något sätt hålls utanför utan ett levande naturområde som inkluderar både lantbruk, friluftsliv och en fullt fungerande landsbygd.
Skillnaden är bara att allt sker hållbart, med fokus på att bevara snarare än att förbruka.
Mitt inne i Jönköping är rasbranterna ytterst närvarande i samhällsdebatten. Inte så konstigt då Vättern sakta tippar söderut och rasbranterna kring Rosenlund – en 35 meter hög och 2 meter lång erosionsbrant – sakta äts upp av vattnet.
Här är istidsavlagringarna betydligt tydligare än på andra håll i landet och erosionen äter sig effektivt rakt in i stadskärnan (eller åtminstone i jordbankarna på Rosenlund) där vattenytan långsamt tippar söderut med en höjdförändring på omkring 1,7 mm om året.
Det låter inte särskilt mycket, men innebär ändå att vattenytan höjs med 17 mm på tio år och 170 mm på hundra år. Missa inte möjligheten att strosa längs Vättern rakt norrut från campingen vid Villa Björkhagen för att på nära håll upptäcka Vätterns förflyttning.



Precis norr om Huskvarna hittar du Vista kulle, en uppstickande bergstopp vid Vätterns östra strand varifrån den storslagna utsikten över odlingslandskapet och Vättern är smått förförisk. Du hittar dit genom att lämna E4 vid trafikplats Huskvarna norra och fortsätter sedan mot Skärstad (sväng vänster vid skylt Vista kulle i Gisebo.
Sommartid är det här ett populärt utflyktsmål, inte sällan för att njuta av utsikten och årets första picknick.

Alldeles söder om Vista kulle breder fruktbältet ut sig i alla väderstreck. Precis som kring Kivik i Skåne är sluttningarna norr om Huskvarna som gjorda för fruktodlingar där Vätterns kalla vatten (som kyler ner dalgången) innebär att blomningen kommer igång senare på säsongen, vilket direkt minskar risken för frostskador och därmed också sämre skördar.
– Vi har odlat äpplen här på gården sedan 1942 och odlar numera också svarta vinbär, plommon och jordgubbar, säger David Rudenstam som sett en enorm utveckling av gårdens popularitet sedan familjen bestämde sig för att bygga egen gårdsbutik med tillhörande kafé. Bortsett från goda drycker och lokalodlad frukt kan man också köpa bröd, smör, grönsaker och inredningsdetaljer i gårdsbutiken. Och givetvis fika eller äta lunch i kaféet.
– Vi åker hit ganska ofta, säger Karin Frödeberg från Huskvarna som är mammaledig med barnen Ingrid 4,5 år och Bea 6 månader. Det är nära hit och vi passar på att köpa glass eller käka lunch och samtidigt njuta av det vackra landskapet kring Huskvarna.
Fördelen med Östra Vätterbranterna är att området är stort och bjuder på ett imponerande innehåll som minimerar risken för trängsel.
Här kan man med lätthet följa en stig mot Vättern, duka upp picknick och njuta av ett nakenbad i det fria (utan att störa en kotte).
Missa inte Smålands vackra länsvägar när du reser genom Jönköping. Istället för att åka längs E4 lämnar du motorvägen så snart det bara går och följer landsortsvägar och grusvägar norrut.



Villa Björkhagen (camping)
Jönköping.
GPS: N57°47'17" E14°13'12"
Camping Vättersmålen.
GPS: N57°55'32" E14°19'23"
Ställplats Gränna Hamn
32 platser med eluttag.
Pris 200 kr/dygn. Man kan också stå med husbilen på den stora parkeringen (utan el).
Pris 120kr/dygn.
GPS: N58°01'39" E14°27'36"
Gränna Camping.
GPS: N58°01'40" E14°27'30"
Getingaryd Camping.
GPS: N58°05'46" E14°31'57"
E4:an söderut/norrut mot Jönköping. Sväng av mot Tenhult i Jönköping (Rv 40) eller följ småvägarna (Grännavägen) norrut från Huskvarna norra (trafikplats 101) via Gisebo, Skärstad, Ölmstad, Röttle, Gränna, Uppgrenna och Stava. Man kan också åka av E4:an norrifrån vid trafikplats 105 (Trafikplats Vida Vättern).

Tänk på att det här är historiska vägar. Ända sedan Vätternrundan startade (ett 300 km långt cykeläventyr runt Vättern) har tusentals cyklister tagit den här vägen söderut mot Jönköping, innan cykelloppet svänger norrut, förbi Bankeryd, Fagerhult, Hjo, Karlsborg och Boviken på Vätterns västra sida.
Bara ett par kilometer söder om Gränna svänger vi in i Röttle By (skyltat norr om hotell Gyllene Uttern) och upplever svensk landsbygdsromantik när den är som bäst.
Här kan man strosa omkring i byn och njuta av vackra trädgårdar, småländska hem och Jerusalems kvarn vid Röttleån, en viktig kraftkälla för dåtida industrier (pappersbruket var i drift till 1879). Numera finns det inte många sådana byar kvar. Intakta paradis med tidstypiska hus, böljande fält och smått magiska naturupplevelser vart man än vänder näsan.
– Vi återvänder ständigt till Röttle by när vi passerar genom Småland.
Inte minst för lugnets skull, men också för känslan av att vara mitt i naturen trots att E4:an passerar uppe på krönet där borta, säger Ture Svensson som parkerat sin Adria vid rastplatsen i Röttle by.
Bortsett från familjen Svenssons husbil är de flesta besökare tyskar.




Någon campar i skogsbrynet (om man får göra det eller inte är oklart) medan de flesta bor i husbil.
Själva åker vi bygatan ända in till Gränna och väljer ställplatsen i hamnen och njuter av sommarkvällens ljuva grönska. Bortsett från i hamnen kan man också promenera uppåt torget och äta middag på någon av restaurangerna i centrum och strosa längs bakgatorna och njuta av idylliska hus och välklippta rosenbuskar.
Missa inte solnedgången över Vättern, som så här på östsidan bjuder på fantastiska vyer under lugna stilla dagar.

Dagen efter fortsätter vi norrut längs Ödeshögsvägen med sikte på Uppgrenna Naturhus knappt fem kilometer norr om Gränna där Bodil Antonsson byggt ett innovativt naturhus (ett växthus och en klassisk träkåk i ett och samma hus) med utsikt över Vättern. Vid sidan om det populära ekokaféet kan man boka konferens, friskvård och en egen guidad visning i ett av landets mest omtalade hus. Tillsammans med Bodil Antonsson själv.
– Första gången jag berättade om mina idéer med att bygga ett naturhus var det många som såg ytterst tveksamma ut, men idag har verksamheten utvecklats och naturhuset har blivit en stor och viktig del av Grännabygdens karaktär, säger Bodil Antonsson som ser sig själv som en natur- och miljöförespråkare som utvecklar ett hållbart byggande.
Ett utmärkt sätt att avsluta besöket i biosfärområdet Östra Vätterbranterna är att strosa neråt Vättern i Girabäckens dalgång alldeles norr om Uppgrenna. Glöm inte badkläder då det finns fina möjligheter att hoppa i plurret och bra platser att njuta av en kopp kaffe (som du måste ta med dig själv).
Girabäckens ravin ligger djupt nerskuren i det bördiga jordbrukslandskapet och kantas av skogsklädda sluttningar med inslag av ramslök, skogsbingel, skogsstarr och ormbunkar.
Ta gärna med dig en ficklampa neråt vattnet om du planerar att stanna tills efter solnedgången. Det blir nämligen hemskt mörkt i skogen när du återigen traskar uppåt parkeringen.


Det här är en låst artikel. Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
RegistreraDet här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
Läs merÖstra Vätterbranterna är ett svenskt biosfärområde (skyddat av Unesco) som står som modell kring hur man kan få markägare, myndigheter och ideell naturvård att samarbeta på ett konstruktivt sätt för att kombinera ett aktivt jord- och skogsbruk med ett bevarande av landskapets olika värden.
Totalt finns det fem biosfärområden i Sverige: Östra Vätterbranterna, Kristianstads vattenrike, Vänerskärgården med Kinnekulle, Blekinge Arkipelag och Älvlandskapet Nedre Dalälven. Dessutom är Voxnadalen och Vindelälven Juhtatdahka två biosfärområdes kandidater. Globalt finns det 686 biosfärområden.
Läs mer på www.unesco.org