Bild
Nästa artikel
Ostronets dag förlänger säsongen i ­Grebbestad. Besökare kommer från hela Sverige och ostronätarna blir fler och fler.
Ostronets dag förlänger säsongen i ­Grebbestad. Besökare kommer från hela Sverige och ostronätarna blir fler och fler.

Resa: Ostronets dag i Grebbestad

Resereportage

Några goda vänners idé sätter hela Grebbestad på fötter i september. De ville äta ostron tillsammans och startade en ostronakademi. Succén bara växer och Grebbestad har en säsongsförlängare av rang.

För några år sedan upptäckte några vänner i Grebbestad, att de hade ett gemensamt intresse i ostron. Inte vilket ostron som helst, utan det svenska ostronet Ostrea edulis.

Kärt barn har många namn och Ostrea edulis har fått namn som det runda, det svenska, det platta, eller helt enkelt det godaste ostronet.

– Här finns världens bästa ostron, sa den franske stjärnkocken Paul Bocuse, när han gästade Bohuslän för några år sedan.

Sant är, att vattnet utanför Bohuskusten erbjuder optimala förhållanden för att Ostrea edulis skall trivas. Salthalt, vattentemperatur och näringstillgång är de rätta för denna krävande mollusk.

Grundtanken för Ostronakademien är att bredda vägen för det svenska ostronet och sprida kunskap om denna unika produkt, som är rikast bland livsmedel på bland annat zink och vitamin B-12.

”Det kanske finns fler som vill vara med och äta dessa havets diamanter” tänkte Staffan Greby, och föreslog en Ostronets Dag, att alltid infalla den första helgen i september.

Sparbanken gav en grundplåt, västsvenska turistrådet hakade på, Champagnehuset tog fram en Ostron­champagne och nya medlemmar strömmade till.

"Här finns världens bästa ostron, sa den franske stjärnkocken Paul Bocuse."

Första året gick det åt 450 ostron. Nu, femton år senare, slurpades det mer än 6 000 ostron på Ostronets dag i det septembersoliga Grebbestad. Folk tog plats på bryggorna, bredde ut dukar och hämtade ostron. Allt sköljdes ner med champagne eller ostron-öl från det lokala ­bryggeriet.

– Man skall tugga ostronet för att känna hela smaken av hav, instruerar Staffan Greby.

Färskare kan det inte bli när man själv får vada ut i havet och plocka ostron. Öppnarkurs ingår.
Färskare kan det inte bli när man själv får vada ut i havet och plocka ostron. Öppnarkurs ingår.

Bertil Hallberg och Harriet Oliv från Varberg gjorde en utflykt till Grebbestad i sin nya plåtis Karmann Davis. De är förtjusta i ostron.

– Det är första gången vi är i Grebbestad på Ostronets dag. Så här sent på säsongen går det bra att parkera på hamnplanen och då har man nära till alla aktiviteter. Det här var trevligt så det blir säkert en tradition för oss i fortsättningen, säger Bertil Hallberg.

Eftersom det går att tävla i näst intill vad som helst, finns det så klart ostronöppnartävlingar. Nordiska mästerskapen hålls i maj och på Ostronets dag arrangeras svenska mästerskapen i ostronöppning. Det är på blodigt allvar och vinnaren går vidare till VM på Irland.

Harriet Oliv och Bertil Hallberg, från Varberg, parkerade sin Karmann Davis vid kajen och fick nära till tälten.
Harriet Oliv och Bertil Hallberg, från Varberg, parkerade sin Karmann Davis vid kajen och fick nära till tälten.
Taggar: Resereportage

För några år sedan upptäckte några vänner i Grebbestad, att de hade ett gemensamt intresse i ostron. Inte vilket ostron som helst, utan det svenska ostronet Ostrea edulis.

Kärt barn har många namn och Ostrea edulis har fått namn som det runda, det svenska, det platta, eller helt enkelt det godaste ostronet.

– Här finns världens bästa ostron, sa den franske stjärnkocken Paul Bocuse, när han gästade Bohuslän för några år sedan.

Sant är, att vattnet utanför Bohuskusten erbjuder optimala förhållanden för att Ostrea edulis skall trivas. Salthalt, vattentemperatur och näringstillgång är de rätta för denna krävande mollusk.

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn från endast 1 kr

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.