Bild
Nästa artikel
Resa: Skidåkning i Vemdalsfjällen

Resa: Skidåkning i Vemdalsfjällen

Resereportage

Vintriga Vemdals­fjällen lockar med fyra skidorter på ett liftkort. Här finns dessutom flera camping­platser med pist­ och spårnära läge. Och den som gillar smarriga fikastunder och mat med lokal prägel blir inte besviken.

Storhogna i Vemdalsfjällen ligger där vägen slutar och kalfjället tar vid. Mjuka, böljande berg som inbjuder till långa skidturer  i makligt tempo. Visst finns det pister i mängd att välja mellan, men det är framför allt längd- och turskidåkningen som lockar turisterna hit upp.

På skidnära avstånd ligger både alpina Klövsjö, Vemdalen och Björnrike, förbundna med väl preparerade längdspår. Storhogna camping har spårcentralen som närmsta granne och det tar inte många minuter att knalla till närmsta lift.

Det är en stilla förmiddag i slutet av februari. Några husvagnscampare njuter av solen, med en kopp kaffe i vilstolen, andra är redan på väg ut i skidspår och backar. Några har just gett sig i väg på skoterutflykt.
 

Till vänster: Barnvänligt – i Vemdalen har barnfamiljerna ett eget skidområde. Till höger: Pistnära – campingen i Storhogna ligger nära både pister och spår, smidigt var ordet.
Till vänster: Barnvänligt – i Vemdalen har barnfamiljerna ett eget skidområde. Till höger: Pistnära – campingen i Storhogna ligger nära både pister och spår, smidigt var ordet.
Vagabonder – Fredrik Broman och Malin Lindgren, med dottern Bella, husbilsluffar.
Vagabonder – Fredrik Broman och Malin Lindgren, med dottern Bella, husbilsluffar.
Snöröj – Jan-Erik Westman och Sven Nyman röjer snö på Storhogna Camping.
Snöröj – Jan-Erik Westman och Sven Nyman röjer snö på Storhogna Camping.
"Vi kan åka skidor direkt från husvagnen ut till spårslingorna."

Ulla Lindberg från Östersund, har tillsammans med maken Örjan haft sin husvagn uppställd i Storhogna under mer än 20 vintrar.
– Det är ett perfekt läge för oss. Tänk att få se fjällen varje morgon jag drar upp rullgardinen, säger hon med ett skratt och klappar samtidigt om borderterriern Dino, som gör matte sällskap i solen. Ulla gillar att allt är så lättillgängligt.
– Vi kan åka skidor direkt från husvagnen ut till spårslingorna. Det betyder mycket för oss. Dessutom är det en familjär camping, där de flesta känner varandra rätt så väl.

En annan veteran är Jan-Erik West- man, som vintercampat i Storhogna under ett kvarts sekel. Han sitter på sin skoter och språkar med camping- ägaren Sven Nyman som just röjt snö med sin traktor.
– Det känns kul att det nu fylls på med yngre campare här i Storhogna, de kommer hit med sina barn.
Många har dessutom föräldrar som fortfarande reser hit med husvagnen vintertid.

"Här är redan flera barnfamiljer i färd med att mumsa våfflor och dricka varm choklad med vispgrädde ute i solen."

Jan-Erik hoppar in då och då för att hjälpa Sven med både snöröjning och reparationer.
– Det finns alltid utrymme för tillfälliga campare här i Storhogna, säger Sven.
– Nu har jag ordnat några nya platser för ”kortliggare” också. Skulle det vara fullt brukar jag alltid fixa en tillfällig ställplats eller två vid servicehuset för skidsugna husbilsresenärer.

Ovanför campingen vilar Storhogna högfjällshotell, där även den alpina skidanläggningen ligger. Här finns skidskola för den som vill lära sig mer om både längd och alpint.

Anders Lindros är längdfantast och skidlärare vid anläggningen. Han konstaterar med ett nöjt leende att längd blivit riktigt populärt.
– Sedan Storhogna högfjällshotell blev Vasaloppscertifierat år 2006 har intresset bara ökat. Förra vintern växte sig längskidskolan större än vad den alpina någonsin varit. Nu har vi till och med en större efterfrågan på längdinstruktörer, jämfört med den alpina skidskolan.

Det har bidragit till att man i Storhogna valt att satsa på än fler längdpaket, med både längdskidskola i grupp och individuell coachning.
– Att kunna åka fort utan att bli alltför trött är grejen, säger Anders och lär ut de olika momenten från grunden; stakning, frånskjut och diagonalåkning.

Jag får en intensivlektion under drygt en timme i spåren mot våffelstugan Samevistet, en självklar rastplats under den milslånga Högfjällsrundan, som börjar och slutar vid Storhogna Högfjällshotell. Här är redan flera barnfamiljer i färd med att mumsa våfflor och dricka varm choklad med vispgrädde ute i solen, med renfällar som sittunderlag. Härifrån tar det mindre än ett par timmar att skida vidare till Vemdalsskalet i sakta mak, som många gör för att få till en rejäl dagstur i spåren.

Renfäll. Testa något annorlunda och åk snövessla till jaktstugan. Som sittunderlag finns bekväma renskinn på kälken.
Renfäll. Testa något annorlunda och åk snövessla till jaktstugan. Som sittunderlag finns bekväma renskinn på kälken.
Utflykt. En tur till Jaktstugan lockar många.
Utflykt. En tur till Jaktstugan lockar många.

Vemdalsskalet är synonymt med den mer utmanande alpina utförsåkningen i regionen. Även här finns en camping med närhet till både längdslingor, backar och skoterspår. Vargens camping ligger vid foten av det vidsträckta Varggransfjället och flera av ”långliggarna” har dessutom ställt upp små inbjudande friggebodar med snickarglädje, som blir till mer effektiva Spiketält.

Petter Ström har åkt hit med familjen under en förlängd weekend och har lånat svärfars husvagn för några dagar med både skidåkning och skoterutflykter.
– Vemdalsskalet har ju utvecklats enormt som skidanläggning under de senaste åren, så det känns helt rätt att bo på Vargen och ha så nära till pisterna, säger Petter, som är på väg till servicehuset med både barn och frukostdisk i pulkan.

Och visst har ”Skalet” förändrats under åren. Redan i mitten av 30- talet reste turisterna hit för att vandra och gå på tur. Högfjällshotellet invigdes 1936 och delar av den gamla huvudbyggnaden finns kvar.

Nu finns här sedan ett par år tillbaka en helt ny fjällby vid Skalets torg, där Hovde hotell sticker ut med sin förebild från klassiska hotell Regina i schweiziska Murren.

Denna vinter (2015) invigs dessutom en helt ny sexstolslift och tre nya utmanande pister i den västra delen av Skalets skidområde. En storsatsning som kostar närmare 65 miljoner kronor.

Till vänster: Nybakat. Hos Rolf Carlsson är smörbullarna populärast. Till höger: Stensäkert. Nathalie Persson och Erika Dillner bakar både bröd och pizza i stenugn.
Till vänster: Nybakat. Hos Rolf Carlsson är smörbullarna populärast. Till höger: Stensäkert. Nathalie Persson och Erika Dillner bakar både bröd och pizza i stenugn.
Till vänster: Ölsmak. På Klövsjö gårdsbryggeri kan du både smaka på brygderna och njuta av lokal mat. Till höger: Vällagrat. Ostarna från Kullens gårdsmejeri passar utmärkt till en ale från bryggeriet.
Till vänster: Ölsmak. På Klövsjö gårdsbryggeri kan du både smaka på brygderna och njuta av lokal mat. Till höger: Vällagrat. Ostarna från Kullens gårdsmejeri passar utmärkt till en ale från bryggeriet.

Åker man skidor på Vemdalsskalet är en lunch eller fika på klassikern Hovdestugan ett måste. På toppen av fjället med samma namn, drygt 900 meter över havet, går det att njuta av både renskavspanna och grillad lax ute på soldäcket med panoramavy. Eller varför inte en vintoddy framför brasan i öppna spisen under mer ruggiga vinterdagar.

Stugan, som byggdes 1960, är en populär mötesplats där det är lätt att bli kvar länge. För den fikasugne konnässören, som söker bakverk med känsla och klass är det även värt att besöka Vemdalens by, längre ner i dalen.

Här gräddar Rolf Carlsson även surdegsbröd på löpande band i den vedeldade stenugnen och frestar med stenugnspizzor under kvällarna.
– Smörbullarna och mina semlor brukar locka allra mest, säger Rolf som just gräddat en plåt av de förstnämnda och bjuder mig att smaka på en av bullarna till en kopp nybryggt starkt kaffe.

Väl tillbaka på Storhogna camping efter den intensiva skiddagen är det väl värt att besöka hotellet för en stillsam afterski. Att komma från kylan och kliva in i den grönskande vinterträdgården med porlande bäck och snudd på tropisk växtlighet, är smått overkligt. Det finns till och med riktig bäcköring i det lilla vattendraget.

Mersmak

Det finns en hel del att välja mellan för den som gillar fika, mat och dryck i god förening. Kolla bland annat in följande alternativ.

Trädgården, som inrymmer restaurang, bar och kafé, har glastak och genomskinlig vägg mot simbassängen och spa-avdelningen. Här kan du njuta av bubbelpool, karbad och olika former av massage, även om du inte bor på hotellet. Restaurangen frestar dessutom med en prisvärd trerättersmeny med både fisk och vilt.

Klövsjö nästa! Transportliften från Storhogna till Klövsjö ligger inte långt från campingen. Det är en smidig knapplift som länkar samman de bägge orterna.

Klövsjö är en fjällby med anor. Skidanläggningen har några riktigt branta pister, som varit föremål för både alpina SM och idel internationella slalomtävlingar. Fallhöjden är hela 415 meter. Utsikten från toppen över byn och dalgången är sanslöst vacker i gnistrande vintertid.

Det gäller att sätta i stålkanterna rejält, för de svarta pisterna är bitvis utmanande branta. Det finns även snällare varianter som passar barnfamiljerna och mer ovana åkare.

Klövsjö by, några kilometer från liftarna, har ett populärt kafé med stenugnsbageri, gårdsmejeri och ostaffär, samt även ett mikrobryggeri med restaurang.

I en gammal lada från mitten av 1800-talet skapar bryggaren Jan Zakrisson öl som verkligen ger mersmak. Det handlar genomgående om olika slags ale, med en veteöl som enda undantag.

Så det är helt klart värt att ta bilen dit en eftermiddag, för att både fika och inhandla den prisbelönta osten. Under högsäsong har restaurangen i gårdsbryggeriet öppet flera dagar i veckan. Menyn lockar med rätter som souvascarpaccio, friterad ost från Kullens gårdsmejeri och marinerad ugnsbakad röding. Dessutom är messmörsglassen till dessert en riktig höjdare.

Den sista destinationen i den vintriga fyrklövern är Björnrike, allra längst i väster. Pisterna är riktigt långa och inbjudande – perfekta för krävande carvingsvängar. De sträcker sig från tre fjälltoppar och slutar långt nere i skogen. Här låg fram till för några år sedan en av Jämtland- Härjedalens mer populära campingplatser, men som fick ge plats för nya pister och liftar.

Till vänster: Vargcamping. Petter Ström med familj stortrivs på
Vargens Camping. Till höger: Småttingar. I Björnrike finns
flera snälla barnbackar.
Till vänster: Vargcamping. Petter Ström med familj stortrivs på Vargens Camping. Till höger: Småttingar. I Björnrike finns flera snälla barnbackar.

På parkeringen vid Blästervallen har Fredrik Broman och Malin Lindgren parkerat husbilen. De bor annars i Åre, men är på helgbesök i Björnrike, tillsammans med fyraåriga dottern Bella.
– Vi har kanonbra skidåkning i hemmabackarna, men vi passar nu på att träffa gamla kompisar och testa pisterna i Vemdalsområdet som omväxling, säger Fredrik.

De reser flitigt med sin rullande bostad – för att åka skidor om vintrarna och surfa under sommarmånaderna.
– Det kan inte bli bättre. Vi gillar ”compact living” och husbilen ger oss en frihet att välja och vara flexibla. Under vårvintern drar vi ofta upp till Storulvån väster om Åre, eller till Norge för att gå på toppturer, berättar Malin.

Sommartid är de mestadels i Portugal och spanska Galicien – en resa på närmare 400 mil enkel väg.
– Ibland hjälper min pappa till och kör ner vår husbil, så att vi kan ta flyget och komma efter. På så vis slipper vi köra båda vägarna.

Men nu väntar Björnrikes pister. Det är en strålande vacker vinterdag med en hel del nysnö som fallit under natten.
– Bättre kan det inte bli, ropar lilla Bella, och är redan på väg till liften en bit bort.

"Utsikten från toppen över dalgången och byn är sanslöst vacker i gnistrande vintertid."
Resa: Skidåkning i Vemdalsfjällen
Fin fyrklöver med både pister och spår

I Vemdalsfjällen på gränsen mellan Jämtland och Härjedalen, kan den alpine skidåkaren välja mellan 56 nedfarter och 35 liftar, fördelat på fyra destinationer – Klövsjö, Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike.

Ett sexdagars liftkort kostar:
Vuxna: från 1 675 kr
Barn/ungdom 8–15 år samt seniorer plus 65 år: 1 340 kr
Barn 0–7 år: Gratis
 

Taggar: Resereportage

Storhogna i Vemdalsfjällen ligger där vägen slutar och kalfjället tar vid. Mjuka, böljande berg som inbjuder till långa skidturer  i makligt tempo. Visst finns det pister i mängd att välja mellan, men det är framför allt längd- och turskidåkningen som lockar turisterna hit upp.

På skidnära avstånd ligger både alpina Klövsjö, Vemdalen och Björnrike, förbundna med väl preparerade längdspår. Storhogna camping har spårcentralen som närmsta granne och det tar inte många minuter att knalla till närmsta lift.

Det är en stilla förmiddag i slutet av februari. Några husvagnscampare njuter av solen, med en kopp kaffe i vilst

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

18 mil vinterleder

Under högsäsong prepareras även närmare åtta mil sammanhängande längdspår varje dag. Det finns spårcentraler på alla destinationer med variationsrika slingor i längder från två till tio kilometer. Dessutom förbindelsespår mellan orterna. Turåkaren har 18 mil med vinterleder att välja mellan. För den som vill lära sig mer om konsten att staka både fort och lätt finns längdskidskola i Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike. Inga spåravgifter för längdskidåkare! www.skistar.com/vemdalen och www.storhogna.se

Missa inte!
Kommer du söderifrån är det ett måste att fika eller ta en lunch på café Cineast i Sveg. Härligt nostalgisk inredning med gamla biografinteriörer, filmaffischer på väggarna och rum med olika filmteman. Dessutom smarrigt fikabröd och prisvärda lunchalternativ. www.cafecineast.se

 

Resa: Skidåkning i Vemdalsfjällen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.