Bild
Nästa artikel
Kristallklart vatten och öde skär hör våren och hösten till.
Kristallklart vatten och öde skär hör våren och hösten till.

Resa: Upptäck med kajak i Östergötland

Resereportage

Östergötlands skärgård är en naturskön oas. Med kajak kommer du nära naturen och når de mest otillgängliga platserna. Niclas Sjöqvist och Joacim Tollin ger sig ut på en vårlik paddling i det östgötska skärgårdsgemytet.

Östergötlands skärgård är som gjord för kajakpaddling eftersom skärgården är otroligt finskuren med tusen och åter tusen kobbar och skär. Här hittar man ständigt nya sund att passera och ett oändligt antal öar att stiga iland på.

Fördelarna med att utforska skärgården med kajak är flera. Först och främst kommer du nära naturen på ett sätt som saknar motstycke. Du når även platser som är otillgängliga med både segelbåt och motorbåt, vilket gör att du kan hitta ett eget smultronställe där du får vara helt ensam om du så önskar.

På köpet får du motion och om du har tur kan du få se skärgårdens djurliv på riktigt nära håll. Alla dessa upplevelser verkar otroligt rogivande på både kropp och själ. 

"Det har varit flera tennisproffs här och hälsat på, bland annat McEnroe."

Joacim Tollin och jag har paddlat en hel del tillsammans genom åren. Den här gången visar almanackan 11 maj och kajakerna ska doppas i plurret för första gången på året. Vi har planerat för en tredagarspaddling i Gryts och S:t Anna skärgård med start och mål vid Gryts brygga.

– Det är inte direkt varmt i vattnet du, säger Jocke, efter att han har dragit handen vid sidan av kajaken när vi paddlar ut genom viken.

Så här tidigt på våren är det endast ett fåtal plusgrader i vattnet, så vi rör oss längs strandkanten för säkerhets skull. Det är torsdag och inte en människa ute till sjöss, precis så som vi vill ha det.

Skön paus med vedeldad bastu på Väggö.
Skön paus med vedeldad bastu på Väggö.
Första kvällens tältplats på Gubbön.
Första kvällens tältplats på Gubbön.
Kajakerna dras enkelt upp på land.
Kajakerna dras enkelt upp på land.

Än gapar bryggorna tomma och det dröjer ett tag innan trafiken med fritidsbåtar tilltar rejält.

När vi har rört oss några kilometer rakt österut är det dags för en eftermiddagsfika på ön Kättilö. Kajakerna bär vi upp på land och sätter oss sedan bakom en klippa som skyddar mot vinden.

Luften är ganska kylig men solen värmer skönt i våra ansikten medan kaffevattnet kokar upp på stormköket. Efter en härlig fikastund bestämmer vi oss för att gå en rundvandring på ön. Vi träffar då öns enda bofasta par som berättar att Björn Borg ägde en av öns fastigheter på 1980-talet.

– Han lät bygga en tennisbana också, den ligger precis här ovanför om ni vill gå och kolla. Det har varit flera tennisproffs här och hälsat på, bland annat McEnroe om jag inte minns fel, säger mannen som tillsammans med sin sambo har stannat sin fyrhjuling på grusvägen för att prata med oss.

Sjökort under turen är ett måste.
Sjökort under turen är ett måste.
Mysfaktor deluxe.
Mysfaktor deluxe.
Kajakerna dras enkelt upp på land.
Kajakerna dras enkelt upp på land.

En stund senare står vi och betraktar tennisbanan och känner historiens vingslag vid tanken på att världens störste tennisstjärna har tränat här under några somrar. Samma sentimentala känsla infinner sig lite senare då vi går förbi en gammal dansbana som ser ut att ha haft sin storhetstid någon gång för längesen. Efter ett par timmar sjösätter vi kajakerna igen och paddlar då vidare mot Gubbön. Här slår vi upp tältet vid strandkanten, öppnar varsin öl och lagar middag innan vi somnar gott.

Dagen därpå utforskar vi Gubbön. Det stora målet är förstås att gå upp på berget där Gubbö kupa ståtar på toppen. Det är ett gammalt sjömärkes­kummel från 1826 som förr i tiden fungerade som ett viktigt sjömärke vid insegling från havet. Uppifrån berget har man en hänförande vy över det glittrande havet och alla grågröna öar. Det är en ynnest att få börja dagen på det här sättet och vetskapen om att vi ska vara här i ytterligare två dagar framkallar en härlig frihetskänsla.

Solen strålar från en molnfri himmel när vi under eftermiddagen rör oss norrut i riktning mot Väggö i S:t Anna skärgård. Det kalla vattnet är ännu kristallklart och vi kan tydligt urskilja konturerna nere på den ljusa havsbotten. Förnöjt betraktar vi hur stenar och tång passerar under kajakerna när vi enkelt förflyttar oss framåt med stillsamma paddeltag.

"Morgonen därpå är det lördag och den inleds med långfrukost i solen till tonerna av Melodikrysset."

På land ser vi hur lövträden börjar slå ut och hör hur fåglarna kvittrar som galna. Framåt eftermiddagen når vi fram till Väggö där det finns en vedeldad bastu som vi har bokat till kvällen. Gissa om det är härligt att ta en kall öl på bastuns altan, basta tills kroppen skriker efter kyla och därefter hoppa i det isande plurret? Härligt avslappnade och lyckliga lagar vi sedan gulaschsoppa uppe på berghällen. Sedan ser vi på hur solen försvinner bakom öarna.

Morgonen därpå är det lördag och den inleds med långfrukost i solen till tonerna av Melodikrysset. Medan vi kalasar på korvmackor, nyponsoppa och nybryggt kaffe bevittnar vi den första fritidsbåten under paddlingsturen.

Mannen och kvinnan lägger till i viken mittemot oss, går i land med varsin solstol och sätter sig med sina ansikten vända mot solen för att njuta av en vårledig lördag i skärgården. Jocke och jag är däremot sugna på mer fartfyllda aktiviteter, så vi utforskar ön till fots varpå vi tar ett dopp och sätter av mot nya mål.

Mäktig utsikt från Gubbö kupa.
Mäktig utsikt från Gubbö kupa.
Stilla förmiddag och det är dags att ge sig av från Gubbön mot nya äventyr.
Stilla förmiddag och det är dags att ge sig av från Gubbön mot nya äventyr.

Snart hittar vi en perfekt ö vid namn Ekholmen, där vi går iland och slår upp tältet på öns högsta punkt. Det har börjat bli mulet och lite kyligt, så vi börjar omedelbart samla ved och tänder snart en brasa i öns befintliga lilla eldstad. Det är supermysigt att sedan sitta där och tillreda middagen.

– Nu var det riktigt gott med mat, säger Jocke en stund senare när vi tar för oss av grillad fläskfilé och potatissallad.

Sedan sitter vi hela kvällen och pratar vid brasan medan mörkret sakta väller in över skärgården. Vi summerar dagarna ute till havs och det är med visst vemod vi inser att äventyret börjar närma sig sitt slut.

Nästa morgon ger vi oss ut på spegelblankt vatten och paddlar den sista biten tillbaka till Gryts brygga. När vi lastar kajakerna på biltaket känner vi stor glädje över att vi tog oss tid att göra den här paddlingsturen. Den har skänkt lugn i en annars fartfylld vardag och har gett oss en underbar försmak av sommaren.

Experten svarar

Anders Lindroos driver Kajakparadiset i S:t Anna Skärgård. Här svarar han på fem frågor som rör kajakpaddling för nybörjare.

Varför tycker du att man bör pröva på att paddla i Östergötlands skärgård?
– Mängden öar och skär kombinerat med över två mils bredd från inner- till ytterskärgård ger oändliga möjligheter att lägga upp rutter. Att hela ytterskärgården dessutom är så gott som obebodd och full av grynnor gör att valmöjligheterna blir obegränsade och att det är väldigt lite båttrafik ytter om farlederna.

Vilka är fördelarna med att hyra kajak?
– Hos uthyrarna får man alltid kajaker som är anpassade efter paddlarens storlek och -färdighet, vilket gör färden bekväm och behaglig. Dessutom kan personalen ge värdefulla tips kring säkerhet, teknik, rutter med mera.

Vad ska man tänka på när man ger sig ut med kajak första gången? 
– Att ha sällskap och välja en dag då det är lugnt på sjön. Det bästa är att planera sin rutt först när väderprognosen är tillförlitlig. Skulle vädret sedan slå om kan man antingen planera om rutten längs en mer vindskyddad väg eller helt enkelt vänta ut ovädret. Det är även oerhört viktigt att lära sig att läsa de sjökort som vi uthyrare lånar ut. Tänk även på att det råder fågelskydd på vissa öar vilket betyder att man inte får paddla nära dem eller gå iland där. Fågelskydden är markerade på sjökorten.

Hur långt kan en nybörjare paddla på en dag ungefär?
– Det varierar förstås, men jag brukar rekommendera att inte paddla mer än en mil per dag. Mycket av tjusningen med paddling i skärgården är just alla fikapauser med upptäcktsfärder på öar och skär.

Vill du ge några övriga tips?
– Våga pröva! Viktigast är att man kommer ut på vattnet, om det så bara är en liten sväng utanför strandkanten. Det är inte särskilt svårt att lära sig att paddla och kajakerna är mycket stabilare än de ser ut. Väl ute på vattnet upptäcker man att det är en unik känsla att komma så nära vattenytan och ta sig fram ljudlöst för egen maskin.

Taggar: Resereportage

Östergötlands skärgård är som gjord för kajakpaddling eftersom skärgården är otroligt finskuren med tusen och åter tusen kobbar och skär. Här hittar man ständigt nya sund att passera och ett oändligt antal öar att stiga iland på.

Fördelarna med att utforska skärgården med kajak är flera. Först och främst kommer du nära naturen på ett sätt som saknar motstycke. Du når även platser som är otillgängliga med både segelbåt och motorbåt, vilket gör att du kan hitta ett eget smultronställe där du får vara helt ensam om du så önskar.

På köpet får du motion och om du har tur kan du få se skärgårdens djurliv på riktigt nära håll. Alla dessa upp

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn med vår Premium-tjänst

Det här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Camping och uthyrningsställen:

Gryts skärgård

Ostkusten kajak, Ekön:
www.ostkustenkajak.se

Närmaste camping: KustCamp Ekön, 
www.campa.se/11/Ekoen.php

 

S:t Anna skärgård

Kajakparadiset, Mon:
www.kajakparadiset.se

Närmaste camping: Mon Camping, 
www.skargardsbyn.se/camping

 

S:t Anna Skärgårds Kajakuthyrning

Tyrislöt: www.stannakajak.com

Närmaste camping: Tyrislöt Camping, 
www.tyrislotcamping.se

 

Jonsbergs skärgård

Arkö kajak: www.arkokajak.se

Närmaste camping: Arkösunds Camping,
www.arkosundscamping.se

Resa: Upptäck med kajak i Östergötland

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.