Nästa artikel
Restips: Exotiska Bornholm
DANMARK

Restips: Exotiska Bornholm

Publicerad 22 mars 2018 (uppdaterad 30 november 2018)
Bornholm är den nära ön som inte många besökt. Hit tar de fyra milen med färjan bara 80 minuter och sedan är du i ett Danmark som är helt olikt det som finns västerut. Ett exotiskt Danmark som är spännande att uppleva!
St Nicholas kyrka blir allt tydligare i takt med att färjan från Ystad närmar sig Rønne där en tredjedel av öns ungefär 40 000 invånare bor. Den karaktäristiska vita kyrkan höjer sig över taken på de typiska danska mångfärgade husen och ger dig den känsla av småskalighet och gemytlighet som många förknippar med Danmark, bara ännu mer på Bornholm. På de smala gatorna klapprar kullerstenarna under skosulorna på vägen mot marknader med butiker och restauranger av alla slag. Skulle solen inte skina kan du besöka det trevliga stadsmuseumet Erichsens Gaard, det intressanta Bornholms försvarsmuseum eller bara strosa runt och smita in på något café. Här dominerar det gemytliga och sagoön Bornholm erbjuder allt från mjukt ockragula hus till kärva granitklippor efter vägar som är lagom stora.

Du kommer snabbt att upptäcka att Bornholm erbjuder förvånansvärt skiftande landskap, massor av kultur och fantastiska stränder. Den händigt stora ön är sommar, natur, bad och cykelparadis samtidigt. De olika orterna, oftast på bara ett par mils avstånd från varandra, erbjuder som ingen annanstans i Danmark, så många och skiftande upplevelser. Och ingen annanstans i Danmark är de pittoreska rundkyrkorna kombinerade med udda upplevelser som bisonhägnet. Jo, det pågår ett försök att etablera ett bisonbestånd här, ungefär femton djur strövar i hägnet och går du med på rundvandringen har du ungefär 50 procents chans att se flocken.

Ställplatser är en bristvara men det finns en rad campingar som erbjuder allt från underbara sandstränder med så finkornig kritvit sand att den används till timglas till campingar med kärva stenstränder. Även standarden skiljer sig rejält och fyrstjärniga Sannes familjecamping hör till de bästa jag någonsin sett. Eftersom ön är så liten är alla avstånd mycket händiga och du kan mycket väl vara på en camping och göra dagsutflykter. Avstånden gör det även möjligt att cykla runt utan alltför stor ansträngning, kanske till Danmarks högsta vattenfall, Stavehøl, som ligger i Kobbeådalen. Avsaknaden av kuperad terräng, högsta punkten är Rytterknœgten med 162 möh, gör cyklingen bekväm och 33 kilometer av den tidigare järnvägens banvall har gjorts om till cykelväg. Den sista sträckan av de totalt 91 kilometer järnväg som fanns på ön lades ner 1968 och historian kan studeras på järnvägsmuseet i Nexø. Men totalt finns det 23 mil cykelväg på Bornholm som är 14 mil i omkrets, den rombiskt formade ön är stor som halva Öland.

De fyra, en gång befästa, rundkyrkorna har blivit en symbol för ön. Österlars kirke från 1150 har en spännande historia och där kan du gå upp och njuta av utsikten. Alldeles bredvid ligger ett mysigt café där det även kokas tvål med udda dofter. Där finns dessutom allehanda udda souvernirer för den som önskar något minne från ön. Bor du på Sannes familjecamping kan du göra en drygt två mil lång cykeltur och uppleva både vattenfallet vid Kobbeådalen, kyrkan, caféet och bisonhägnet förutom de trevliga och förhäxat sköna kullarna, skog, ängsmark och lummig natur. Inte minst i maj när de frekventa rapsfälten blommar och doftar intensivt, gullvivorna tävlar med de mer än 40 arterna av sippor och träden har sin skira vårskrud med magnoliernas blomprakt som pärlor i trädgårdarna.

Bornholms absolut största attraktion är dock Hammershus, en borg från 1200-talet. Den är ett måste att besökas men missa inte att åka ner till Hammershamn ett stenkast därifrån och njuta av en båttur efter den kärva granitkusten. Här är naturen så långt från den pudersandstäckta stranden vid Dueodde som man kan tänka sig.

Den bildsköna staden Svaneke är även den ett trevligt utflyktsmål. Här hittar du ett häftigt litet torg där alla husen målats gula med en restaurang "Brygeriet" i den gamla köpmangården byggd 1750 där naturligtvis ölen är i centrum. Bryggeriet är ett minibryggeri där bryggmästare Jan Paul varje år brygger 25 olika öl från den mörkaste stout till ljusaste pilsner, alla speciella. Hos grannen Svaneke Bolcher kokas sockriga polkagrisar, bredvid ligger chokoladeriet och strax bredvid igen ett annat godismakeri där det är vingummin som är det centrala. Sedan får du inte missa den hemgjorda glassen med färska bär, inget syntetiskt i sikte här och det känns på smaken. Gillar du glasblåsning kan du även kolla in deras gemytliga lokal där tillverkningen samsas med utställningslokalen. Efter en ytterst kort promenad i gränderna är du vid hamnen och kan njuta av stämningen där. Ingenting är överdimensionerat på den här ön och det gäller i synnerhet i charmiga Svaneke.

Gudhjem bjuder på fiskrökerier, totalt finns sju på ön, och varför inte njuta av klassisk rökt bornholmssill medan du njuter av utsikten över havet och hör måsarnas skrik. Här äts fisken i en enkel lokal, om du inte föredrar stranden, kanske med bröd och möjligen med fingrarna. Böcklingen smakar underbart för att inte tala om laxen vilket bekräftar att vi är på en ö där fisket varit en viktig näring under lång tid och när man åker genom byarna efter kusten syns husbehovsrökeriernas skorstenar vid vart och vartannat hus. Det behövs inte mer för att vara lycklig på Bornholmssemestern.

Bornholm överraskar även med en vinbonde i Pedersker som först provade med jordgubbs-vin. Det milda klimatet på Bornholm visade sig passa utmärkt även för druvor och numer görs här såväl rödviner, whisky, likörer som mousserande fruktviner.

Ön är ett paradis för den som vill ha den naturnära upplevelsen och bara njuta av livet. Missa inte denna härliga ö som säsongsvis bjöd på betydligt mer som vildväxande tulpaner, sippor och gullvivor längs vägarna. Och har du gott om tid gör du en dagsutflykt till ärtholmarna där Christiansø är Danmarks östligaste punkt.
Färja och boende
Färjan mellan Ystad och Rönne tar en timma och tjugo minuter. Färjan går ofta och har mängder av tariffer beroende på fordon och tidpunkt. Titta på rederiets hemsida för just dina förhållanden.

Här hittar du samtliga campingplatser på Bornholm. Kolla även de kombinationserbjudande på färja och boende som kan finnas på campingarnas hemsidor.
Maten
En bornholmsk delikatess är "Sol over Gudhjem", som består av rökt sill med rå äggula, purjolök och rädisor serverat på nybakat rågbröd. En riktig delikatess du bara inte får missa! Andra specialiteter från ön är blåmögelost, rågkex, rapsolja och de delikata bornholmertupparna.

Allt fler högklassiga restauranger tillkommer och nivån på restaurangerna är hög.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.