Bild
Nästa artikel
Huvudbyggnaden på gården. Lika fint som ett slott, som deläg­aren Per Brunberg säger.
Huvudbyggnaden på gården. Lika fint som ett slott, som deläg­aren Per Brunberg säger.

Restips: Egen mjölk på Björketorps Gård

Resa

Mitt mellan Ronneby och Karlskrona längst ner i Blekinge har familjen Brunberg startat eget mejeri. Här kan du köpa iskall mjölk från gården, hemmagjord glass och kanonfina ägg.

Från E22 är det bara drygt en kilometer in till gårdsplanen på Björketorps gård.

Vi kör sakta längs grusvägen och njuter av det vackra kulturlandskapet. Även om man inte ser havet är det bara tre kilometer till kustlinjen strax norr om Torkö i Blekinge skärgård.

Vi har hört talas om Per Brunbergs sagolikt goda glass, gjord på ekologisk mjölk från gården, grädde, ägg från grannen och honung som slungats på gården. Glass på riktigt helt enkelt.

– Det är jättekul att göra glass, men som lantbrukare finns det många idéer och lite tid. Det var orsaken till att det tog så lång tid innan jag började göra glass kommersiellt, säger Per Brunberg som drivit ekologiskt lantbruk sedan 1998.

Först på hösten 2015, flera år efter det att Per börjat snegla på möjligheten att sälja egen mjölk hemma på gården investerade familjen i ett litet mejeri. I december några månader senare var mjölkbutiken klar.

– Det är underbart att höra hur kunderna uppskattar vår naturliga ohomogeniserade mjölk. Givetvis pastöriserar jag mjölken, men undviken att slå sönder fettkulornas cellmembran för att skapa en så naturlig produkt som möjligt. Fetthalten brukar hamna på omkring 4,2 procent.

Som kund kan man ta med sig egna kärl till mjölken, men det finns också flaskor i både glas och plast att köpa. Tjugo kronor för en glasflaska och 10 kronor för en flaska i plast. Själva mjölken kostar 15 kronor litern, inte mycket mer än vanlig industrimjölk på Ica.

Smaken däremot är säkert hundra gånger bättre.

– Jag har inte druckit mjölk sedan jag var barn. Jag tycker inte om den tunna köpemjölkens vattniga konsistens och kunde aldrig drömma om att jag återigen skulle få smaka barndomens mjölk i Blekinge. Lyckligtvis bor jag inte så långt från Björketorp, säger Evy Nilsson som köper två liter mjölk i automaten och betalar kontant. Den som vill kan också betala med swish.

Per Brunberg är bonden som brukar beskrivas som världens gladaste bonde. I hans tankar verkar ingenting vara omöjligt. På planeringsstadiet står en ny mjölkbutik i den gamla ladugården där varje produktionslinje ska få ett alldeles eget rum. Inför sommaren 2017 planerar Per att utöka tillverkningen med smör, grädde, bredbara ostar och förmodligen också ett gäng hårdostar, gjord på mjölk från gårdens 150 kor.

– Dessutom har jag börjat att skissa på en bakugn. Vem vet, kanske blir det pizzakvällar på Björketorp, säger Per som under hela sommaren åker land och rike runt med sin ombyggda hästtransport och säljer glass från glassfabriken på Björketorp.

I den gamla ladugården planerar Per att bygga ny butiksyta.
I den gamla ladugården planerar Per att bygga ny butiksyta.
Mjölk i glasflaskor – precis som förr i tiden.
Mjölk i glasflaskor – precis som förr i tiden.

Till skillnad mot köpeglass, som vispas upp i konsistens för att ta så mycket utrymme som möjligt – man betalar helt enkelt för luft – är Per Brunbergs glass både tung och gräddbaserad. Nästan alla råvaror kommer från Ronneby.

– Både mjölken och honungen kommer från gården och äggen köper jag från Äggaboden tvärs över vägen. När jag använder socker föredrar jag svenskt konventionellt odlat socker framför ekologiskt rörsocker som skeppats hit från Sydamerika. Äkta mat med genomtänkta råvaror rakt igenom, säger Per Brunberg precis innan har tar emot en hel busslast med glada pensionärer som ska äta glass och dricka kaffe på Björketorps gård.

Själv beställer jag två kulor glass i strut trots att jag vet att man aldrig ska äta mer än kula.

Inte för att smakerna konkurrerar på något sätt utan för att två kulor helt enkelt gör en stoppmätt. Jag väljer kokos och saltlakritsglass ur Pers fantastiska utbud av smaker. Eller vad sägs om dessa; kaffe, polkagris, Ahlgrens bilar, svarta vinbär, american toddy med cognac, Absolut Vodka med Peach Melba, snickers, vanilj med basilika/lime och passionsfrukt. Det verkar inte finnas någon botten i Pers experimentslyster och sent på kvällarna, det är då Per har tid att göra glass till morgondagen, lyser flitens lampor i glassfabriken.

Det är lätt att bli sittandes i trädgården.
Det är lätt att bli sittandes i trädgården.
Mjölkmaskinen, den i borstat stål till höger sköter kunderna på egen hand.
Mjölkmaskinen, den i borstat stål till höger sköter kunderna på egen hand.
Ärlighet lönar sig i längden. Du kan betala kontant eller med swish.
Ärlighet lönar sig i längden. Du kan betala kontant eller med swish.

Mätta och belåtna lämnar vi Björketorp med hela kylen full med mjölk. Det har sina fördelar att åka husbil och kunna baxa in hela veckoran-sonen med mjölk i bilens kylskåp. Lyckligtvis är också frysen full med glass. Fyra olika smaker för 200 kronor.

Precis så som både mjölk och glass ska smaka. Utan tillsatser. På naturens eget sätt.

BJÖRKETORPS GÅRD

Adress: Björketorpsvägen 17, 372 95 Johannishus

Tel: 0705-313828, Per Brunberg

Webb: www.bjorketorpsgard.se

Övrigt: Totalt brukar Per Brunberg och sonen Ted omkring 700 hektar mark. Det finns 150 kor på går-den, 150 kvigor, 10 hästar, 6 hundar, 4 katter och en hel del kräftor. Eko-logiskt sedan 1998.

GPS: N56°12’30” E15°22’33”

Taggar: Resa

Från E22 är det bara drygt en kilometer in till gårdsplanen på Björketorps gård.

Vi kör sakta längs grusvägen och njuter av det vackra kulturlandskapet. Även om man inte ser havet är det bara tre kilometer till kustlinjen strax norr om Torkö i Blekinge skärgård.

Vi har hört talas om Per Brunbergs sagolikt goda glass, gjord på ekologisk mjölk från gården, grädde, ägg från grannen och honung som slungats på gården. Glass på riktigt helt enkelt.

– Det är jättekul att göra glass, men som lantbrukare finns det många idéer och lite tid. Det var orsaken till att det tog så lång tid innan jag började göra glass kommersiellt, säger Pe

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn från endast 1 kr

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

OHOMOGENISERAT – VAD ÄR DET?

I klassisk butiksmjölk har man valt att slå sönder stora fettkulor i mjölken till många små. Det innebär att hela mjölken får samma fetthalt. I ohomogeniserad mjölk stiger stora fettkulor till ytan och bildar ett gräddskikt högst upp i flaskan eftersom grädden är lättare än vatten. Glöm inte att skaka flaskan med ohomogeniserad mjölk innan du dricker.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.