Bild
Nästa artikel
Restips: Lago Maggiores hemligheter

Restips: Lago Maggiores hemligheter

Resa

Precis på gränsen mellan Italien och Schweiz ligger en av Europas vackraste sjöar. Räkna med minst en vecka vid Lago Maggiore och kombinera bad med sagolik mat.

Tanken var inte att vi skulle fastna i staden Cannobio, men det är så enkelt att fastna i Italien.

Glida in på en camping och hamna rakt i paradisets magiska värld med förförande mat, ljuvlig espresso och lokalproducerade delikatesser. Campingen Del Sole är populär, med sina campingtomter och en pool för sköna bad och härliga stunder i solen.

Precis som vanligt är det knökfullt på Del Sole och att åka spontant är riskfyllt om man bestämt sig för att stanna i en specifik by. I synnerhet i högsäsong. Men vi har tur (en tysk familj bestämmer sig för att åka vidare) och vi övertar platsen på stående fot.

Efter att ha passerat några av de riktigt imponerande bergspassen i södra Schweiz känns Lago Maggiores vidder förföriska. Som en stillsam partner som bara ligger bredvid och skänker stillhet, lugn och betraktelser.

Poolen på Campingen Del Sole i Cannobio.
Poolen på Campingen Del Sole i Cannobio.
Det är trångt men mysigt på Camping Del Sole i Cannobio.
Det är trångt men mysigt på Camping Del Sole i Cannobio.
Småbåtshamnen i Cannobio.
Småbåtshamnen i Cannobio.

Redan första kvällen går vi ner till strandpromenaden och tar ett glas bubbel på Plaza Café bara fem meter från sjökanten.

Totalt är Lago Maggiore nästan sju mil lång och på sitt bredaste ställe 10 km bred. En gigantisk sötvattentäkt som förser hela regionen med sköna bad och stilfulla badorter längs sjökanten.

Klimatet är milt och under varma sommardagar är temperaturen förvånansvärt sval. Sjön har sin västliga del i regionen Piemonte, den östliga i Lombardia och högst upp i norr fortsätter Lago Maggiore rakt in i Schweiz.

Trots att det är mitt i sommaren ligger fortfarande Alpernas högsta bergstoppar täckta i snö.

Från den norra delen av Cannobio, precis norr om småbåtshamnen breder Lido Beach ut sig runt hela udden. Tvärs över sundet ligger några av Cannobios campingplatser.

Under varma dagar är det fullt på stranden, men så här i försäsong är vattentemperaturen uppfriskande, i synnerhet vid badplatsen där smältvatten från alptopparna runtomkring rinner ut i sjön precis mellan Lido Beach och Camping Riviera.

Längre söderut är värmen en helt annan. Att resa till Lago Maggiore under juni månad är optimalt.

Temperaturen är enastående och många campingplatser och restauranger har ännu inte höjt priserna inför högsäsongen. Dessutom är det fullt möjligt att hitta boende spontant även om många campingplatser är fullbokade under hela säsongen. Allra bäst är naturligtvis om man förbokar plats hemifrån.

Att älska mat är en förutsättning för att trivas i Italien. Det mesta är hemgjort och det som transporteras längre än trettio mil räknas i princip som import. Italienarna är stolta för sin mat och familjetraditionerna går i arv i generationer.

Bara ett stenkast från Plaza Café i Cannobio säljer Guiseppe ”Peppe” Sisto delikatesser från norra Italien. Salami och torkad skinka vid sidan om oliver, vin, oljor och soltorkade tomater.

– Det finns inget annat land som slår Italiens rika utbud av delikatesser. Vi har allt. Smaker, historia, tradition och fantastiska hantverkare som förädlar Europas bästa råvaror, säger Peppe Sisto och slår in några salamikorvar i vaxat papper, precis som man gjorde i svenska handelsbodar på femtiotalet. ”Det blir tio euro. Nästan gratis”, säger Peppe och ler.

Mysiga gränder i den medeltida staden Cannobio.
Mysiga gränder i den medeltida staden Cannobio.
Lufttorkad skinka hänger i taken lite varstans i Italien.
Lufttorkad skinka hänger i taken lite varstans i Italien.
Camping Lido, Viale del Lido 5, Cannero.
Camping Lido, Viale del Lido 5, Cannero.

Hela den gamla bykärnan är som en labyrint av smala stensatta gränder. Här och var finns hemtrevliga restauranger, ljuva kaféer och en och annan butik som får shoppinglustan att spira. En bit upp på Via Umberto, rakt väster om 1400-tals hotellet Pironi serverar Tea på Pasta Fresca Da Tea den mest fantastiska raviolin jag någonsin ätit. Nöt- och svampraviolin är en favorit tätt följd av citronpesto och spenatpesto med tillhörande hemgjord ravioli.

Buffelost med sallad, skinka och tomater.
Buffelost med sallad, skinka och tomater.
I väntan på kunder kan man lika gärna läsa en bok.
I väntan på kunder kan man lika gärna läsa en bok.

Trots att vi tillbringar minimalt med tid i bilen rusar dagarna vid Lago Maggiore.

Restaurangbesöken avlöser varandra och den ena favoriten ersätts av en annan så fort vi slår oss ner på en ny restaurang. Barnen föredrar att bada i poolen medan vi vuxna badar i Maggiorosjöns uppfriskande vatten.

Från Camping Del Sole är det bara knappt en halvtimmes bilresa till Verbania längre söderut.

Ett trädgårdsparadis vid Maggiorosjöns västra sida med fantastiska parker och enastående mat. Redan på 1800-talet var Verbania en eftertraktad sommardestination som lockade överklassen till Lago Maggiore.

På den tiden stod konstnärer uppradade längs sjökanten och tusentals kvinnor och män blev avporträtterade i både olja och akryl.

I dag är konstnärerna borta men strandpromenaden är fortfarande intakt. Härifrån kan du ta båten till de Borromeiska öarna och strosa omkring på Isola Bella eller Isola Madra och njuta av ståtliga palats och privata miniträdgårdar.

Mitt inne i Verbania pågår stadslivet som vanligt. Tvätt hängs mellan husen, äldre kvinnor vattnar krukor med dignande pelargoner och barn leker mellan butiker och parkerade bilar på gågatorna. Högst upp i den norra änden av torget Piazza Ranzoni i Verbania Intra ligger delikatessbutiken och restaurangen La Cassera som drivs av familjen Buratti.

Här kan man skämma bort sig själv med Italiens bästa ostar, traktens bästa viner och Europas bästa skinkor.

Bäst av allt är att Eros Buratti och alla hans anställda serverar smakportioner med ett utbud av vin, salami, nötter, ostar och ljuvliga lufttorkade skinkor till priset av en svensk förrätt.

Restaurang Pironi ligger i ett gammalt fransiskanerkloster från 1400-talet. Både hotellet och restaurangen har genomgått omfattande renoveringar.
Restaurang Pironi ligger i ett gammalt fransiskanerkloster från 1400-talet. Både hotellet och restaurangen har genomgått omfattande renoveringar.
”Taglieri Da Compagnia”, La Cassera i Verbania.
”Taglieri Da Compagnia”, La Cassera i Verbania.
Helgmarknad på Piazzan i Cannobio.
Helgmarknad på Piazzan i Cannobio.

Från Verbania är det bara 14 km (30 minuter med bil) till huvudorten Stresa alldeles söder om Isiola Bella. Från den nordvästra sidan av Stresa kan man ta linbanan upp på Monte Mottarone (1491 möh) och njuta av utsikten över Lago Maggiore och sjön Orta (Lago d´Orta) längre västerut.

Från toppstationen (själva linbaneturen tar 20 minuter) är det knappt en kvarts promenad till toppen av Monte Mottarone.

Missa inte Giardino Botanica Alpina, en botanisk trädgård vid ”Alpino Midstation” (803 möh) där man kan se dryga 1000 olika sorters alpväxter och njuta av höjdernas skönhet.

Om du hellre känner för att pumpa ledigheten ur benen kan du välja att cykla mountainbike på berget. Det finns mängder med fantastiskt vackra mountainbike- och vandringsleder på alla sidor av berget. Man kan hyra cyklar hos Biciró vid den nedre linbanestationen.

Att vandra hela vägen upp till toppen av Monte Mottarone är en bra dagstur som känns i benen dagen efter. Räkna med två timmar mellan centrala Stresa och Giardino Botanica Alpina och ytterligare två timmar till toppen av Monte Mottarone. Fråga efter broschyren Trekking on the slopes of Mount Mottarone vid linbanestationen eller vid turistbyrån inne i stan. På så sätt är det lättare att välja rätt väg.

Trots att vi åker linbana både upp och ner är vi hungriga när vi återvänder till Stresa.

Lyckligtvis är vi fortfarande kvar i Italien – mitt i världens bästa kök.

Fantastiska områden kring Cannero, Lago Maggiore.
Fantastiska områden kring Cannero, Lago Maggiore.
Spontana bad kring Lago Maggiore, Cannero.
Spontana bad kring Lago Maggiore, Cannero.
5 CAMPINGAR

Camping Del Sole Adress: Via Sotto i Chiosi 81, Cannobio
GPS: N46°3'59” E08°41'41”

Camping Riviera Adress: Via Casali Darbedo 2, Cannobio
GPS: N46°4'11” E08°41'50”

Camping Lido Adress: Viale del Lido 5, Cannero
GPS: N46°1'12” E08°40'48”

Camping Village Isolino Adress: Via per Feriolo 25, Verbania
GPS: N45°56'19” E08°30'10”

Camping Cittá di Angera Adress: Via Bruschera 99, Angera
GPS: N45°45'42” E08°35'0”

Äta: Missa inte Pasta Fresca Da Tea i Cannobio och La Cassera i Verbania www.formaggidieros.it Även restaurang Pironi har en bra restaurang.

5 UTFLYKTER

Klostret Santa Catarina del Sasso längst ner i Laggo Maggiores sydöstra hörn. Enklast är att ta båten från Stresa (6,80 euro/person T/R) eller ta bilen till klostret, 6,5 km söder om Leveno (spana efter skyltar ”Leggiuno”). www.santacaterinadelsasso.com

Åka skidor även på sommaren. Mellan juni och september finns det en artificiell nedfart på Monte Mottarone där du kan åka skidor i kortbyxor. Liftkortet kostar 16 euro och ger dig möjlighet att åka skidor under en hel dag. Skidhyra tillkommer. www.mottaroneski.it

Villa Taranto i Verbania. En av Lago Maggiores finaste villor från slutet av 1800-talet. Den skotske officeren Neil McEacharn köpte villan 1931 och planterade mer än 20 000 olika sorters växter under trettio års tid. Idag anses den botaniska trädgården tillhöra Europas finaste. Ligger en kort promenad från färjeterminalen. www.villataranto.it

Palazzo Madre på Isiola Madre. Ett fantastiskt palats mitt ute i Lago Maggiore. Antika möbler, grevinnan Borromeo´s docksamling, en neoklassisk dockteater och en ljuvlig trädgård. Entré 12 euro/vuxen (6 euro för barn)  www.isoleborromee.it

Marknaden Luino Mercato, onsdagar mellan 08:30 och 16:30, i den lilla byn Luino på Lago Maggiores östra sida. Redan år 1535 hölls de första marknadsdagarna i Luino och än idag kommer flera hundra marknadsknallar till byn (officiella siffror säger 370). Här finns allt från lokal ost till antikviteter. Undvik att åka bil då det är omöjligt att hitta parkering. Buss eller tåg är att föredra. Det finns dessutom färjor till byn.

Taggar: Resa

Tanken var inte att vi skulle fastna i staden Cannobio, men det är så enkelt att fastna i Italien.

Glida in på en camping och hamna rakt i paradisets magiska värld med förförande mat, ljuvlig espresso och lokalproducerade delikatesser. Campingen Del Sole är populär, med sina campingtomter och en pool för sköna bad och härliga stunder i solen.

Precis som vanligt är det knökfullt på Del Sole och att åka spontant är riskfyllt om man bestämt sig för att stanna i en specifik by. I synnerhet i högsäsong. Men vi har tur (en tysk familj bestämmer sig för att åka vidare) och vi övertar platsen på stående fot.

Efter att ha

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn med vår Premium-tjänst

Det här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

FAKTA

Lago Maggiore är Italiens andra största sjö, näst efter enorma Gardasjön.

Att åka de dryga 15 milen, runt sjön är en upplevelse utöver det vanliga.

Knappt en femtedel av Lago Maggiore ligger i Schweiz vilket erbjuder resenären en skön tur genom både Italien och Schweiz.

Det går även att cykla hela vägen men tänk på att vissa sträckor är tungt trafikerade.

RES OCH BO

Ta dig dit: Från Malmö är det drygt 140 mil till Cannobio via Öresundsbron och båt till Lübeck.

Bo: Det finns en lång rad campingplatser längs den västra sidan av Lago Maggiore. Tänk på att det kan vara fullbelagt i högsäsong, allra värst är det i augusti då tyskarna har semester.

Restips: Lago Maggiores hemligheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.