Bild
Nästa artikel
Meiringen är ett litet samhälle i det schweiziska alplandskapet.
Meiringen är ett litet samhälle i det schweiziska alplandskapet.

Restips: Marängens ursprung i Meiringen

Resa

Enligt sägnen skapades världens första maräng av en italiensk kock högt upp i de schweiziska alperna. I den lilla byn Meiringen, inte långt från Luzern, är marängen fortfarande oemotståndlig och vi har varit där på en smakrunda.

Det sägs att en italiensk kock bestämde sig för att baka en kaka på socker, kanel, nötter och äggulor för att hedra Napoleons resa genom Schweiz. För att ta hand om resterna vispade han samman äggvitorna med socker och gräddade den fluffiga massan i ugnen. Inte nog med att konsistensen blev alldeles utmärkt.

Gästerna verkade dessutom uppskatta den torra bakelsen som tillsammans med vispgrädde blev en läcker dessert som senare fick namnet maräng. Just den där marängen blev startskottet på en växande turism som i generationer lockat besökare till

Meiringen där de njutit (och njuter) av bakverkets ursprung. Numera omsätter marängbranschen en betydande mängd äggvitor, socker och förstås några citroner.

Även om man inte älskar den söta smaken av maräng finns det tusen skäl att åka till Meiringen. Kaffekulturen är ett skäl, eller rättare sagt tillbehören som gör fikastunderna till en upplevelse.

Till skillnad från i Sverige där maräng uteslutande används till söta bakverk och mäktiga glassbomber upplevs den schweiziska motsvarigheten fräschare och mer balanserad.

Kanske beror det på att många kaffeér vispar äggvitan med citrus vilket ger en syrligare maräng eller är det bara så att den höga alpluften gör sötsuget större?

Maräng och kakor på Tea-Room i Meiringen.
Maräng och kakor på Tea-Room i Meiringen.
Tea-Room har gjort sig känd som marängens hus nummer ett.
Tea-Room har gjort sig känd som marängens hus nummer ett.
Nybakad Schwarzwaldtårta till kaffet.
Nybakad Schwarzwaldtårta till kaffet.

Tea-Room Meiringen är ett klassiskt kafé i centrala Meiringen med mäktiga Schwarzwaldtårtor och mängder med maränger på menyn.

Trots att det vanligtvis är knökfullt på uteserveringen är det riktigt behagligt mellan alptopparna när bussrese-arrangörerna håller sig borta. Just i dag är det alldeles vindstilla och värmen vibrerar mellan huskropparna där servitrisen Edith serverar en uppsjö av olika sorters maränger.

– De flesta köper vår marängspecial med glass, jordgubbar, grädde, aprikos och nötter.

Det är en helhetsupplevelse som tillsammans med ett starkt och smakrikt kaffe ger en välbalanserad sötma, med en liten syrlig touch av citrus, berättar Edith som inte vill uppge sitt efternamn. Vi får storhetsvansinne och väljer tre enorma bakverk på en och samma gång. En maräng special och så ytterligare en frukttårta vid sidan om en Schwarzwaldtårta de luxe.

Aaresravinen är som mest nästan 200 meter djup.
Aaresravinen är som mest nästan 200 meter djup.
Kalle 12 år älskar utmaningarna i Aaresravinen.
Kalle 12 år älskar utmaningarna i Aaresravinen.

I meiringen är nästan alla attraktioner på ett eller annat sätt beroende av avsmältningen från de imponerande alptopparna runtomkring. Floden Aare förser hela regionen med färskt vatten och ger dessutom fina möjligheter till ett aktivt friluftsliv.

Bara fem kilometers promenad från centrala Meiringen hittar man Reichenbachfallen, ett av Schweiz högsta vattenfall med en sammanlagd fallhöjd på 250 meter.

Det övre fallet släpper vattenmassorna 90 meter rakt ut luften vilket gör fallen till en av de största katarakterna i hela Alpkedjan. Om du inte orkar gå hela vägen upp till fallen kan du ta bergbanan Reichenbachfallsbahn upp till foten.

Förutom utsikten är Sherlock Holmes dragplåstret för att besöka Reichenbachfallen. I Sir Arthur Conan Doyles bok The Final Problem (Det sista problemet på svenska) reser Sherlock Holmes tillsammans med Doktor Watson på en tågresa genom kontinenten för att försöka fånga Sherlock Holmes mäktiga motståndare, den tjuvaktiga professorn James Moriarty.

Vid Reichenbachfallen drabbar Holmes och Moriarty samman och när Doktor Watson någon timme senare dyker upp vid fallen möts han av två fotspår och resterna av en våldsam strid.

Det verkar som om både Holmes och Moriarty störtat ner i floden och omkommit.

Sherlock Holmes muséet är en favorit hos alla deckarfantaster.
Sherlock Holmes muséet är en favorit hos alla deckarfantaster.
Det schweiziska alplandskapet är utmärkt att upptäcka med husbil.
Det schweiziska alplandskapet är utmärkt att upptäcka med husbil.
Pampiga miljöer runt om i Meiringen.
Pampiga miljöer runt om i Meiringen.

Tillbaka i Meiringen besöker vi Sherlock Holmes museet vid sidan om engelska kyrkan. Museet öppnade 1991 på 100 årsdagen av Sherlock Holmes död den 4 maj 1891.

Utan någon egentlig relation till Sherlock Holmes är museet en besvikelse, men om man däremot gillar den brittiske detektiven är museet en guldgruva i fråga om autentiska miljöer och tidstypisk rekvisita. Även om du bestämmer dig för att inte gå in, finns det mängder med saker att upptäcka på utsidan.

Bland annat en liten utomhusutställning där man i text och bild får lära sig mer om Sherlock Holmes och hans äventyr kring Meiringen.

Från centrala Meiringen är det bara två kilometers bilresa till Aaresravinen (Aareschlucht på tyska) och ytterligare en dryg kilometer till fots ända upp i ravinen. Totalt är ravinen nästan 200 meter djup och bara en meter bred på sitt smalaste ställe.

En äventyrlig promenad i alpernas innersta kärna. Missa inte möjligheten att gå så långt in i ravinen som du kan komma. Det är halt på sina ställen, men både äventyrligt och spännande.

Efter två timmars promenad är det nästan så man orkar ytterligare en marängspecial.

Men bara nästan.

GÖR EN MARÄNG

Italiensk maräng (med bas av sockerlag)

2 dl socker (varav 1,5 dl till sockerlagen och 0,5 dl till marängen)

0,75 dl vatten

3 ägg

Så gör du: Koka upp en sockerlag bestående av 1,5 dl socker och 0,75 dl vatten. Rör ordentligt så att sockerlagen inte bränner fast. Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum och vispa ner sockerlagen i en fin stråle. Fortsätt i åtminstone fem minuter tills smeten tjocknar och får en blank, seg konsistens.
Spritsa till figurer eller som små enkla klumpar. Det fungerar utmärkt att göra hela tårtbottnar. Grädda mitt i ugnen på 125-150°C i en timme.

Tips: Genom att byta ut sockret och använda olika sockersorter får man helt olika utseende: Strösocker ger vita maränger och florsocker kritvita maränger medan farinsocker gör marängen brun och ljust Muscovadoråsocker ger en touch av kola och lakrits. Dessutom blir färgen ljusbrun.

Taggar: Resa

Det sägs att en italiensk kock bestämde sig för att baka en kaka på socker, kanel, nötter och äggulor för att hedra Napoleons resa genom Schweiz. För att ta hand om resterna vispade han samman äggvitorna med socker och gräddade den fluffiga massan i ugnen. Inte nog med att konsistensen blev alldeles utmärkt.

Gästerna verkade dessutom uppskatta den torra bakelsen som tillsammans med vispgrädde blev en läcker dessert som senare fick namnet maräng. Just den där marängen blev startskottet på en växande turism som i generationer lockat besökare till

Meiringen där de njutit (och njuter) av bakverkets ursprung. Numera omsätter marängbranschen

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn från endast 1 kr

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

CAMPINGAR I NÄRHETEN

Camping Balmweid
Balmweidstrasse 22, Meiringen.
GPS: N46°43'32" E8°10'25"

Alpen Camping
Brünigstrasse 47, Meiringen.
GPS: N46°44'03" E8°10'17"

Camping Hofstatt-Derli
Hofstatt, Gässli Goldern.
GPS: N46°44'14" E8°11'46"

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.