Bild
Nästa artikel
Restips: Sommar i Skåne

Restips: Sommar i Skåne

Resa

Få landskap är så genuint förknippade med sommaren, som Sveriges urstarka utpost i söder. Bland böljande rapsfält, mysiga ställplatser och personliga kaféer är det enkelt att trivas. Packa husbilen, kroka på husvagnen och dra söderut.

Ända sedan jag första gången började resa har jag drömt om att återvända. Det är nämligen lättare att veta vad man vill besöka när man redan upplevt känslan av att vara på plats förut.

Just därför åker vi rakt igenom hela Skåne och börjar resan i Lund långt ner i söder.

Precis som i Uppsala märkts det att Lunds Universitet är den dominerande sysselsättningen i regionen. Överallt dessa cyklar, den ljuvliga musiken och ungdomens otvivelaktiga nyfikenhet som ger inspiration och kundunderlag till dussintalet kaféer, restauranger och spännande butiker som saknar motstycke i resten av landet. Vi strosar längs stadskärnans medeltida kullerstensgator och tittar in i den enorma Domkyrkan som byggdes redan på 1100-talet när Lund var en av Danmarks viktigaste städer. Varje år besöker dryga 700 000 människor kyrkan som anses vara en av de mest pampiga kyrkorna i hela landet. Missa inte Domkyrkans astronomiska ur, Horologium Mirabile Ludense från år 1424. När uret spelar In dulci jubilo dyker de tre vise männen fram och hyllar Jesusbarnen i Marias famn.

Via Lunds Botaniska trädgård fortsätter vi till Kulturen mitt i Lund. Kulturen är ett friluftsmuseum där man i två kvarter kan njuta av kulturhistoriska byggnader, klassiskt hantverk, konst och modern design. Hungriga av alla promenader bestämmer vi oss för att prova Malmstens Fisk i den centralt belägna saluhallen. Vi väljer Rödstrimma, en svenskodlad fisk med ursprung i Nilens delta som serveras med potatis, morötter och currysås. Fisken odlas på Gretagården strax utanför Tollarp en bit längre norrut av de båda kompisarna Johan Ljungquist och Mikael Olenmark och saknar fiskindustrins klassiska baksidor. Medan den vilda fisken ackumulerar miljögifter och den odlade fisken bidrar till övergödning av våra vattendrag odlas Rödstrimma inomhus i en nerlagd ladugård.

Istället för att släppa ut näringsämnena rakt ut i havet återanvänds spillvattnet som gödning på Johan och Mikaels åkrar. En solskenshistoria som dessutom smakar riktigt bra.

– Vi säljer Rödstrimma över disk och har bara fått lovord över fiskens smak och konsistens. Det är en liten fisk som kräver tillbehör tack vare sin låga slaktvikt. Räkna med en fisk per person och kombinera med goda tillbehör och bröd, säger Erik Malmsten på Malmstens Fisk & Kök i anrika Lunds Saluhall.

Thomanders hus på Kulturen i Lund. Ett paradis för både barn och vuxna.
Thomanders hus på Kulturen i Lund. Ett paradis för både barn och vuxna.
Panerad Rödstrimma med potatis, morötter och currysås. 
Recept: Björn Malmsten.
Panerad Rödstrimma med potatis, morötter och currysås. Recept: Björn Malmsten.

Från Habo Ljungs camping alldeles vid havet är det bara dryga sjutton kilometer in till Malmö. På något sätt är Malmö som en europeisk enklav på det svenska fastlandet. Lite Berlin, en gnutta Paris och små små delar av Amsterdam med bara havet runtomkring.

– Det är skönt att ta del av den kontinentala känslan i Malmö. Vi uppskattar goda middagar, trevliga kaféer och ljuvliga loppisfynd. Dessutom är Möllevångens rika utbud av världens alla smaker något som får oss att återvända, gång efter gång, säger Urban Tortstensson, som upptäcker Skånes huvudstad, Sveriges tredje största stad för tredje gången.

Bortsett från Möllevången för man inte missa slottsparken och Malmöhus slott, Ribersborgs kallbadhus, västra hamnen och Turning Torso, Moderna Museet, Lilla Torg och S:t Petri kyrka, vilket är Malmös äldsta byggnad, vars grund började byggas redan på 1300-talet.

 

Vi struntar i Emporia, det gigantiska shoppingcentret och väljer istället att besöka Ängavallens gård en bit utanför Vellinge där djuren strövar fritt under 365 dagar om året.

– Vi har bestämt oss för att driva ett hållbart ekologiskt lantbruk i en ganska omfattande storlek. Vi förädlar allt hemma på gården och vill inte sätta vårt namn på en produkt som vi själva inte odlat eller fött upp på Ängavallen, säger Rolf Axel Nordström som tillsammans med familjen driver restaurang, gårdsbutik, hotell, ysteri, mejeri, korvtillverkning, bageri och kvarn hemma på gården. Rundturen gör oss alldeles varma i hjärtat. Barnen får hålla smågrisar i famnen, busa i halmen och upptäcka Ängavallens alla spännande krypin. Vi äter lunch på gårdsbutiken och kan inte sluta att fundera på Rolf Axels sista visdomsord. Det är faktiskt första gången som jag hör en lantbrukare säga att vi ska äta mindre kött. För miljöns och vår egen hälsas skull.

 

Trots att Skanör-Falsterbo och hela Höllviken är smockfullt med upplevelser väljer vi att hålla österut. Vi har siktat in oss på Simrishamn och drar rakt igenom södra Skåne i raketfart.

Rolf Axel Nordström grundade Ängavallens gård i Vellinge utanför Malmö.
Rolf Axel Nordström grundade Ängavallens gård i Vellinge utanför Malmö.
Glimmingehus byggdes i mitten av 1400-talet av Jens Holgersen Ulfstrand.
Glimmingehus byggdes i mitten av 1400-talet av Jens Holgersen Ulfstrand.
Det är stundtals trångt vid Glimmingehus. I synnerhet under de populära riddarspelen i mitten av juni.
Det är stundtals trångt vid Glimmingehus. I synnerhet under de populära riddarspelen i mitten av juni.

Trots att det inte är mycket mer än en och en halv timme mellan Malmö och Simrishamn finns det massor att göra ute på den skånska slätten. Vi passerar Veberöd där kan du besöka Mossagården om du vill ta en mysig ekologisk fika. Vi stannar inte förrän vi svänger in på Glimmingehus bara några kilometer utanför Simrishamn. Troligen har Glimmingehus fått sitt namn efter den glimrande sjön som ursprungligen fanns bara ett stenkast från borgen som Jens Holgersen Ulfstrand lät bygga år 1499 på den tiden då sydöstra Skåne fortfarande tillhörde Danmark. Det sägs att Ulfstrand byggde borgen då han behövde ett stort och ointagligt hus där han kunde gömma sig från fienden som kunde smyga fram från ingenstans. Huset byggdes som en försvarsanläggning och borgen skyddades av sankmarker och vallgrav. Man byggde grunden nästan tre meter under markytan och de två nedersta våningarnas ytterväggar var gott och väl två och en halv meter tjocka. Man får anta att Ulfstrand kände sig säker där inne.

 

Från Glimmingehus fortsätter vi till Simrishamn. Det finns gott om attraktiva byar på Österlen och Tobisviks Camping i Simrishamn är en favorit om man vill upptäcka Österlens mångfald. Härifrån kan man mycket väl göra utflykter till Kivik, Brantevik, Sandhammaren och faktiskt ända ner till Ystad. Favoriten är så klart Apotekarns Trädgård, bara ett pinjekottekast från Östersjöns värmande vågor. Här kan du njuta av medelhavets charm med skånska attribut och skämma bort dig själv med lata timmar i skuggans förföriska skydd.

Slå dig ner på en stol och njut av soliga lavendelsjok och grekiska madonnaliljor. Titta upp mot himlen och räkna blomklasarna i blåregnspergolan och smaka på solvarma persikor vid den varma tegelfasaden. Har man inte älskat medelhavet tidigare så är man beredd att släppa allt och bara flytta söderut efter ett besök på Apotekarns trädgård.

Mandelmanns trädgårdar i Rörum.
Mandelmanns trädgårdar i Rörum.
Restips: Sommar i Skåne

Efter ett par dagar i bil är det skönt att haka av cyklarna och cykla mellan några av Simrishamns småbyar. Man kan visserligen hålla sig till inlandet och cykla via Gladsax, Karlaby och Östra Vemmerlöv på vägen mot Rörum och Mandelmanns trädgårdar, men om man bara kommer iväg på morgonkvisten funkar det lika bra att cykla på riksväg nio.

Vi tar stora vägen och håller norrut förbi Baskemölla och Vik innan vi svänger av nian och håller Rörums byaväg in mot Rörum för en heldag i Mandelsmanns trädgårdar.

Redan på håll ser man den vackra gården Djupadal som är ett ekologiskt paradis mitt ute i klassiska skånska jordbruksmarker. För tjugo år sedan, när Gustav och Marie Mandelmann lämnade Stockholm för ett liv i Skåne var det ingen som kunde tänka sig att köpa gården. Nu är det rena rama paradiset.

– Vi var väldigt oerfarna när vi kom hit, men har lärt oss efterhand, säger Gustav Mandelmann som trivs med att mingla bland gästerna som kommer förbi för att njuta i trädgården, handla färska ekologiska grönsaker och äta i restaurangen. Favoriten är trädgårdstallriken, som serveras på helgerna där allt odlats på gården. I grunden är det en vegetarisk tallrik som kan kombineras med gårdens kött eller Fjälloumiost där innehållet skiftar efter vad som är skördeklart i gårdens stora skafferi.

 

Bara ett par hundra meter från Mandelmanns ligger Franskans Crêperie i Rörums gamla folkskola. Här kan du njuta av svenska smaker och fransk bonderomantik och lära dig skillnaden mellan galetter och crêpes. Galetter görs på bovetemjöl och har sitt ursprung i franska Bretagne där de serverats ända sedan 1200-talet och crêpes är söta och består av vetemjöl och ägg. Eftersom kockarna på Franskans Crêperie är begränsade till fyra laggar krävs det att du har tålamod om restaurangen är fullsatt. Eller som ägarna säger: Hos oss bör man bida sin tid.

Forsakar Naturreservat i Degeberga.
Forsakar Naturreservat i Degeberga.
Franskans Crêperi i Rörum strax utanför Simrishamn.
Franskans Crêperi i Rörum strax utanför Simrishamn.
Fantastiska miljöer i skånska gamla fiskelägen.
Fantastiska miljöer i skånska gamla fiskelägen.

Vi cyklar vidare längs Sträntevägen i riktning mot Östra Vemmerlöv. Bara efter några hundra meter stannar vi på nytt, den här gången i naturreservatet Sträntemölla-Forsemölla där vi tar del av det storslagna backlandskapet alldeles söder om Rörum.

Omgivningen skapades av mäktiga avlagringar från inlandsisen och fick sitt huvudsakliga utseende under istidens slutskede. Vi njuter av den gamla miljön kring ”Strentte Mölla” som visar en välbevarad gårds- och kvarnmiljö från förra seklets början. Trots att det känns som en evighet sedan man malde säd i möllor som den här så var kvarnen igång ända fram till mitten av 60-talet.

Vi passerar Östra Vemmerlöv, Österlens Flygmuseum, Karlaby Kro (där den hungrige kan äta på nytt), Gladsax och Gröstorp innan vi återigen rullar in i Simrishamn. Från Mandelmanns trädgårdar är det dryga 18 km till hamnen i centrala Simrishamn. Via riksväg nio, knappt fem kilometer kortare.

Alunbrukets kaffestuga, Skånes äldsta kaffestuga utanför Brösarp. 	Redan 1930 började Hilda Nilsson att servera kaffe med hembakade kakor i sitt föräldrahem. Kaffestugan drivs fortfarande av samma familj, nu i tredje och fjärde generationen.
Alunbrukets kaffestuga, Skånes äldsta kaffestuga utanför Brösarp. Redan 1930 började Hilda Nilsson att servera kaffe med hembakade kakor i sitt föräldrahem. Kaffestugan drivs fortfarande av samma familj, nu i tredje och fjärde generationen.
Ljuvliga sydeuropeiska vibbar på Apotekarns Trädgård i Simrishamn.
Ljuvliga sydeuropeiska vibbar på Apotekarns Trädgård i Simrishamn.
Restips: Sommar i Skåne

Trots att det är behagligt att stanna i Simrishamn väljer vi att åka vidare.

Vi följer kusten norrut, via Brantevik, Kivik och Degeberga där Forsakarsravinen står för dagens upplevelser. Forsakarsravinen är ett naturreservat vid Linderödsåsens östra sluttning där naturen har fått fria händer. Totalt finns det två vattenfall i ravinen som räknas till Skånes högsta.

Glöm inte att ta med en fikakorg för att kunna njuta av bokskogens charm, 40 meter rakt ner i jordens innandöme (ravinen är 40 meter djup). Bortsett från fantastiska bokskogar är Forsakar känd för sitt rika fågelliv och ett besök i dalen bjuder ofta på möten med forsärla, strömstare och kungsfiskare.

 

Dagarna går fort i Skåne och det dags att åka norrut. Ingen annanstans i hela landet finns det en sådan variation av spännande campingplatser, härliga pizzerior på landsbygden, ljuva kaféer och en lång rad härliga minnen som tål att upprepas. Frågan är om vi väntar till nästa sommar eller återvänder redan i år.

Restips: Sommar i Skåne
CAMPINGAR & STÄLLPLATSER

Boende:

Habo Ljung Camping
www.haboljungcamping.se
Tel: 040-41 12 10

First Camp Malmö i Limhamn
www.firstcamp.se
Tel: 040-15 51 65

Orebackens Camping i Sjöbo
www.orebacken.se
Tel: 0707-77 19 37

Tobisviks Camping i Simrishamn
www.tobisvikscamping.se
Tel: 0414-41 27 78

Ställplatser:

Småbåtshamnen i Limhamn.
Tel: 040-15 20 24.
GPS: N 55°35'06" E12°55'10"

Kiviks Småbåtshamn.
GPS: N 55°41'13" E14°13'41"

Brösarps Backar
www.trafikverket.se
Tel: 0771-92 19 21.
GPS: N 55°43'10" E14°07'52"

Falsterbokanalens Båtklubb.
www.falsterbokanalen.se
GPS: N 55°24'35" E12°55'58"

Ystad Marina. Hamnvärden
Tel: 070-255 29 32.
GPS: N 55°25'35" E13°48'58"

Ystads Sjöhög. Ystad Kommun
Tel: 0411-57 70 00.
GPS: N 55°25'29" E13°47'13"

Catrinegården i Borrby.
Tel: 0411-209 09.
GPS: N 55°28'00" E14°12'41"

Smygehuk, Trelleborgs Turistbyrå
Tel: 0410-73 33 20.
GPS: N 55°20'19" E13°21'43"

Ale Stenar, Kåseberga. Idrottsföreningen
Tel: 0708-49 54 49.
GPS: N 55°23'20" E14°03'46"

Taggar: Resa

Ända sedan jag första gången började resa har jag drömt om att återvända. Det är nämligen lättare att veta vad man vill besöka när man redan upplevt känslan av att vara på plats förut.

Just därför åker vi rakt igenom hela Skåne och börjar resan i Lund långt ner i söder.

Precis som i Uppsala märkts det att Lunds Universitet är den dominerande sysselsättningen i regionen. Överallt dessa cyklar, den ljuvliga musiken och ungdomens otvivelaktiga nyfikenhet som ger inspiration och kundunderlag till dussintalet kaféer, restauranger och spännande butiker som saknar motstycke i resten av landet. Vi strosar längs stadskärnans medeltida kullerst

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

MISSA INTE!

Kulturen i Lund
www.kulturen.com

Ängavallen strax utanför Vellinge
www.angavallen.se
Telefon 040-42 32 50

Glimmingehus – upplev nordens bäst bevarade medeltida borg
www.raa.se

Mandelmanns Trädgårdar i Rörum
www.mandelmann.se

Kiviks Marknad i Kivik: Landets största marknad på klassisk mark ända nere vid strandkanten.
Årets marknad äger rum mellan den 17-19 juli 2017.
www.kiviksmarknad.com

Alunbrukets kaffestuga, Skånes äldsta kaffestuga utanför Brösarp.
www.alunbruket.com

Kristianstads Vattenrike.
Forsakars Naturreservat ingår i Vattenriket. Missa inte ett besök i det fantastiska Vattenriket. Man kan åka båt från Åhus eller promenera ut i Vattenriket från centrala Kristianstad. Även Naturum, mitt inne i Kristianstad tillhör favoriterna.
www.vattenriket.kristianstad.se

MAT & SHOPPING

Äta:

Malmstens Fisk i Lunds Saluhall.
www.malmstensfisk.se

Yallatrappan, socialt företag i Rosengård som serverar dagens lunch
www.yallatrappan.se

Härliga Lyran på Simrishamnsgatan 36 A i Malmö
www.lyranmatbar.se

Trendigt avskalat – med fantastisk mat – på Saltimporten i Malmö
www.saltimporten.com

Mandelmanns Trädgårdar i Rörum
www.mandelmann.se

Franskans Crêperie på Österlen
www.franskans.n.nu

Buhres Restaurang i Kivik. Goda fiskrätter med utsikt över havsbandet.
www.buhres.se

Friden Gårdskrog – en gammal äppelgård vid vägs ände. Ljuvliga pizzor.
www.friden.nu

Shoppa:

Köp med dig riktigt bra kött från Ola & Ko, Östra Rönneholmsvägen 6, i Malmö
www.olaoko.se

Systrarna på Näset – klassiska Annas Bageri i Ljunghusen
www.annasbageri.se

Äspets Rökeri – varmrökt lax eller Brantevikssill? Båda tillhör storsäljarna på Äspets Rökeri i Åhus. Åvägen 4B, Åhus.
www.aspetsrokeri.com

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.