Bild
Nästa artikel
Restips: Steensgaard på Fyn – ekologisk gårdsbutik i Danmark

Restips: Steensgaard på Fyn – ekologisk gårdsbutik i Danmark

Resa

På sydvästra Fyn besöker vi Steensgaard och spisar en fantastiskt goda charkuterier som omöjligt kan bli mer närproducerad än här.

En lång och vacker trädallé leder oss fram till vårt 100 procent ekologiska resmål. Genom träden skymtar vi grisar som betar och njuter av stora hagar innan vi blickar framåt och ser några byggnader ta form genom framrutan.

I byggnaderna huserar gårdsbutiken Steensgaard som är ett slakteri, en restaurang och butik i ett.

Henning Wiesinger som driver stället tillsammans med sin fru Ann, välkomnar oss och tar oss med på en rundvandring innan vi avslutar besöket i gårdsbutiken och restaurangen. Omgivningarna är vackra och vi passerar gamla stenhus, lador, häststall och trädgårdsodlingar under vår tur.

Stolt berättar Henning om vad som finns här och varför kvalitet är bättre än kvantitet.

– Det är svårt att hitta bra personal som har erfarenhet från blandad djurhållning. För oss är det jätteviktigt att de som arbetar här brinner för det de gör och att de vill göra miljön till den bästa för djuren. Grisarna har dessutom möjlighet att gå ute året runt, vilket vi anser vara viktigt.

För de som tycker danska kan låta grötigt kan vi med glädje berätta att Hennings danska är det renaste du troligtvis kommer höra i Danmark eftersom han själv är tysk och flyttade hit i vuxen ålder.

I en tid då media allt oftare förespråkar att vegetariskt är framtiden undrar vi hur Steensgaard ser på köttätandet.

– Jag tycker absolut att vi ska äta mindre mängd kött procentuellt sett, och att det kött vi äter ska vi bli mer medvetna om varifrån det kommer. Vi på Steensgaard vill bidra till en bättre djurhållning och det vi säljer i gårdsbutiken och tillagar i restaurangen kommer från vår egen gård. Vi har ett slakteri och har som mål att det vi slaktar på måndagen ska vara slut på söndagen. Det vill säga, vi vill inte slakta mer än vad vi gör av med. Slöseri är varken bra för miljön eller plånboken, säger Henning som själv har en bakgrund inom ekonomi.

Charkuteritallriken är fylld med delikatesser från gården.
Charkuteritallriken är fylld med delikatesser från gården.
Restaurangen är ljus och sparsmakat inredd.
Restaurangen är ljus och sparsmakat inredd.
Gårdsbutiken ligger i anslutning till restaurangen och säljer blandade varor där näst intill allt kommer från den egna gården.
Gårdsbutiken ligger i anslutning till restaurangen och säljer blandade varor där näst intill allt kommer från den egna gården.
Omgivningarna är vackra att strosa omkring i.
Omgivningarna är vackra att strosa omkring i.

Tillbaka i den ljusa, skandinaviskt inredda restaurangen och butiken slår vi oss ner och beställer in en stor charkuteritallrik som vi delar på.

Allt är oerhört mört, smakrikt och vackert upplagt på grova träbrickor.

Förutom försäljning av kött och diverse andra varor i den egna butiken så går den mesta försäljningen till restauranger och butiker i närheten, men tanken är att även internetförsäljning ska etableras framöver.

Det går inte att ta miste på entusiasmen hos Henning och Ann när vi besöker dem, vilket är i maj 2016, och planer inför framtiden finns det många av.

I skrivande stund har redan en del av planerna hunnits omsättas i praktiken.

Exempel på sådana är att fler aktiviteter är inlagda på schemat utöver grillaftnar på sommarkvällarna. Till exempel anordnar de ett slags minisafari under en heldag för familjer, där det utöver närkontakt med djuren även ingår pizzabakning med mera.

Längre fram i tiden hoppas Henning att hela lantbruket blir biodynamiskt.

– Jag har så många tankar och idéer, det gäller bara att få resten av personalen att tycka att det är lika bra idéer som jag tycker, säger Henning med ett skratt.

– Till exempel skulle jag önska att vi hade mjölkkor, vi får se hur det går med den biten, säger han.

Vem vet hur mycket gården har utvecklats om ytterligare några år. Håller maten konstant samma höga kvalité som den måltid vi glupskt satte i oss under vårt besök finns det garanterat goda förutsättningar till att Steensgaard kommer att bli riktigt lönsamt och välbesökt även i fortsättningen.

FAKTA

Spiseri & Gårdsbutik

Adress: Steensgaard 7, DK-5642 Millinge

GPS: N55°8’15” E10°10’58”

Tfn: 0045-6261 94 52

Öppettider: Ons kl 12–20, tors-fre kl 12–22, lör kl 10–16.

Webb: www.steensgaard.dk

Taggar: Resa

En lång och vacker trädallé leder oss fram till vårt 100 procent ekologiska resmål. Genom träden skymtar vi grisar som betar och njuter av stora hagar innan vi blickar framåt och ser några byggnader ta form genom framrutan.

I byggnaderna huserar gårdsbutiken Steensgaard som är ett slakteri, en restaurang och butik i ett.

Henning Wiesinger som driver stället tillsammans med sin fru Ann, välkomnar oss och tar oss med på en rundvandring innan vi avslutar besöket i gårdsbutiken och restaurangen. Omgivningarna är vackra och vi passerar gamla stenhus, lador, häststall och trädgårdsodlingar under vår tur.

Stolt berä

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn från endast 1 kr

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Restips: Steensgaard på Fyn – ekologisk gårdsbutik i Danmark

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.