Bild
Nästa artikel
Bilden är ett montage. (Foto: Claes Johansson).
Bilden är ett montage. (Foto: Claes Johansson).

Restips: Svenska snorkelleder

Resa

Det är något speciellt med att bada med våtdräkt. Lägg till snorkel och cyklop och du har alla förutsättningar för att ta del av Sveriges nya sevärdheter under ytan. Husbil & Husvagn hoppar i plurret och testar Sveriges bästa snorkelleder.

Att snorkla längs en snorkelled är som att promenera på en naturstig i skogen, fast under ytan.

Sveriges första snorkelled, i Kollevik strax utanför Karlshamn invigdes 2008 av marinbiologen Jenny Hertzman som ville ge människor möjlighet att upptäcka livet under ytan. En helt ny värld där man kan se ängar av både blåstång och ålgräs som vajar majestätiskt i vågorna medan stim av fiskar och öronmaneter sakta glider förbi.

Med en nästan 250 mil lång kuststräcka är det inte svårt att förstå att Sverige har oändliga möjligheter att visa upp sitt rika innehåll under ytan. Spännande havsträdgårdar, ljuvliga fiskstim och ett och annat saltvattendjup som påminner om Norge längre västerut.

 

Vi tar båten från Daftö Resort på Västkusten och åker ut till Sydkoster för att uppleva Kosterhavets unika undervattensmiljöer. Kosterhavet är Sveriges artrikaste havsområde med en bra bit över 6000 olika sorters djur och alger under ytan. På land sägs artrikedomen vara minst lika stor. Från hamnområdet i Ekenäs tar det bara lite drygt tio minuter att promenera upp till badplatsen i Rörvik. Ta sikte på cykeluthyrarna och fortsätt genom byn ända fram till havet. I princip är det rakt fram så det bör inte vara några problem att hitta.

 

Vi har med oss både snorkel och cyklop, men har glömt våtdräkterna hemma. Amatörmässigt kan tyckas, det är ju ändå rätt kallt i havet, i synnerhet när man planerar att snorkla i  flera timmar och havstemperaturerna sällan går över tjugogradersstrecket. Ett tips om man inte har någon våtdräkt är att behålla t-shirt eller andra kläder då dessa också värmer vattnet närmast huden, enligt samma princip som en våtdräkt.

Men det visar sig att vi har tur och just idag kan Kosterhavet stoltsera med nästan 23 grader i vattnet. Rena rama tropikerna hinner jag tänka innan en stor våg slår upp över magen.

Barnen har redan hoppat i plurret och plaskar frenetiskt i det sköna vattnet. Vi närmar oss startpunkten – en vit platta precis i strandkanten – och spottar i cyklopen och gör oss redo. Tack vare ett blått nylonrep kan man enkelt följa snorkelledens dragning som sträcker sig från en större till en lite mindre strand precis utanför Rörviks badplats. Totalt är snorkelleden 200 meter lång och maximalt två meter djup.

   – Det finns oändligt med sevärdheter under ytan. Personligen älskar jag olika sorters nakensnäckor, men hela djurlivet är unikt och bjuder på härliga möten i en helt annan värld, säger Marinbiologen Anita Tullrot som arbetar på Kosterhavets Nationalpark.

Röd Sjösol, Crossaster papposus. Kosterhavet.
Röd Sjösol, Crossaster papposus. Kosterhavet.
Det är underbart att snorkla och se en helt ny värld under ytan.
Det är underbart att snorkla och se en helt ny värld under ytan.
Fantastiska bad- och snorkelvatten på Sydkoster.
Fantastiska bad- och snorkelvatten på Sydkoster.
På nybyggda Naturum kan man ta del av Kosterhavets rika flora och fauna.
På nybyggda Naturum kan man ta del av Kosterhavets rika flora och fauna.

Totalt finns det åtta olika stationer på snorkelleden som i all sin enkelhet visar hur Kosterhavets undervattensliv ser ut på grunda vatten. Många av de snäckor och koraller som man kan se på Naturum nere i byn lever vanligtvis på djupare vatten som mer lämpar sig för dykning.

Vid varje informationstavla finns både text och bild på de djur eller växter som finns i omgivningen. Tång, ostron, sandmask och märkliga snäckor beskrivs med några rader. Det är stundtals tufft att läsa under ytan då både alger och havstulpaner tar för vana att fästa på de vita skyltarna. Men det som först verkar vara en irriterande växt – de vassa havstulpanerna som resulterar i sönderrivna knän – blir genast mer intressanta när vi läser att havstulpaner i själva verket är ett kräftdjur som filtrerar vattnet. En miljöhjälte alltså.

 

Djuprännan i Kosterfjorden är på sina ställen så djup som 250 meter och där nere på bottnen simmar en hel värld av arter vi sällan eller aldrig sett.

Det kalla vattnet, den höga salthalten och de branta klippväggarna får helt plötsligt arter som vanligtvis lever på flera tusen meters djup att simma uppåt och hälsa på i Kosterhavet. I djuprännan ligger dessutom Sveriges enda korallrev – som jag bara har turen att se på bild.

Vi simmar sakta och läser och funderar. Stannar då och då och sätter ner fötterna för att ge barnen en liten paus från simmandet. I halvlek bryter barnen upp och simmar tillbaka mot land. De busar i vattenytan medan jag fortsätter till station nummer fem, sex och sju. På den åttonde stationen är det rejält grumligt kring bottenplattan och jag använder den lilla diskborsten som hänger bredvid. Inte för att diska utan för att borsta bort allt sjögräs och plankton som har en benägenhet att göra texten oläsbar.

Undervattensskog med stora brunalger som vajar i vågorna. Foto: Lars-Ove Loo.
Undervattensskog med stora brunalger som vajar i vågorna. Foto: Lars-Ove Loo.
På Naturum kan både barn och vuxna lära sig mer om djur och natur.
På Naturum kan både barn och vuxna lära sig mer om djur och natur.

Tillbaka på stranden börjar vi småfrysa allihop. Vi dricker medhavd kaffe och klär på oss medan ytterligare en tysk familj hoppar i plurret. Det är knappast någon trängsel kring snorkelleden även om allt fler människor upptäcker undervattensledens möjligheter.

– Varje år har vi en månskenssnorkeltur i slutet av augusti då man simmar omkring i Kosterhavet med ficklampor och tittar på nattaktiva djur. Det är en populär tur då vi har besökare ända från Göteborg, säger Anita Tullrot på Kosterhavets Nationalpark.

– Då skulle du komma hit. Det är nästintill magiskt

FLER SNORKELLEDER

Göteborgs Skärgård: Totalt finns det sju olika snorkelleder i Göteborgs skärgård, fem i den norra delen av skärgården och två i den södra. Några av de bättre än Ersviken på Rörö, Hummerviken på Öckerö, Sandviken på Hönö och Klarvik på Björkö. www.ockero.se

Saltö: Hasslebukten på Saltö, omkring 15 minuters promenad från Saltöparkeringen, 14 km sydväst om Strömstad.
www.kosterhavet.se

Svärjarehålan Halmstad: Simma runt bland blås- och sågtångsruskor och upplev Hallandskustens rika havsmiljöer. www.halmstad.se

Skäldervikens snorkelled: I Björkhagen utanför Ängelholm med tio olika skyltar på botten. www.upplevbjare.se

Kollevik Karlshamn: Sveriges första snorkelled i två olika etapper. En lite kortare led i viken och en lite längre snorkelled som tar dig runt hela udden. www.karlshamn.se

Lysingsbadet i Västervik: En enkel snorkelled på populära Lysingsbadet. Missa inte våtlabbet där du kan kika in i Östersjöns mikrovärld och lära dig mer om havets allra minsta. www.naturumvastervik.se

Nåttarö i Stockholms skärgård: Följ leden längs strandkanten nära ångbåtsbryggan bara lite drygt en timme utanför Stockholms city. Enklast att ta sig hit är med båt från Nynäshamn. http://www.skargardsstiftelsen.se

Taggar: Resa

Att snorkla längs en snorkelled är som att promenera på en naturstig i skogen, fast under ytan.

Sveriges första snorkelled, i Kollevik strax utanför Karlshamn invigdes 2008 av marinbiologen Jenny Hertzman som ville ge människor möjlighet att upptäcka livet under ytan. En helt ny värld där man kan se ängar av både blåstång och ålgräs som vajar majestätiskt i vågorna medan stim av fiskar och öronmaneter sakta glider förbi.

Med en nästan 250 mil lång kuststräcka är det inte svårt att förstå att Sverige har oändliga möjligheter att visa upp sitt rika innehåll under ytan. Spännande havsträdgårdar, ljuvliga fiskstim och ett och annat saltva

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

FAKTA

Det här behöver du: Snorkel och cyklop, gärna våtdräkt. Åtminstone om du planerar att ligga i under en längre stund. Har du aldrig snorklat förut kan du skippa snorkeln och istället hålla andan medan du tittar ner under ytan.

Säkerhet: Tänk på att aldrig snorkla ensam, mest för att det är trevligare att snorkla tillsammans med en vän, men också för att det är säkrare att vara två.

Hyra utrustning: Hör med en dykarskola i närheten. På Sydkoster kan du hyra grejer av Kostercykeln vid Ekenäs brygga på Sydkoster. www.kosterhavet.se

Ta dig till Sydkoster: Vi bodde på Daftö Resort www.dafto.se där man arrangerar turer till Sydkoster under sommaren. Annars går det båtar från Strömstad www.kostermarin.se

Restips: Svenska snorkelleder

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.