Bild
Nästa artikel
Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

Resa

Visst går det att nå Medelhavet på några dygn, men Europa är alldeles för vackert för stressig sträckkörning på enbart motorväg. Här följer tio härliga delmål på väg mot vinterns huvudmål, Medelhavet.

Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

1. Goslar och Harzbergen

En dröm av korsvirkesromantik, och ett precis lagom mål för en första dagsetapp från Sydsverige. I Goslar finns en gammal kejsarborg och massor av vackra hus, stadskärnan är ett av Tysklands världsarv. Inom gångavstånd ligger ett annat världsarv, Rammelsberg där man brutit silver sedan tidig medeltid och på museet kan man se vad gruvarbetarna åt till lunch för 1000 år sedan.

Söderut reser sig Harzbergen, nationalpark och ett av Tysklands populäraste turistmål med många vandringsleder.

FAKTA

Missa inte: Charmiga småstäderna Quedlinburg och Wernigerode. Och ta gärna den över 100 år gamla järnvägen genom Harz upp till högsta toppen Brocken, 1141 meter över havet.

Bo med husbil: Ställplats centralt i Quedlinburg, ett stenkast från den gamla stadskärnan.

GPS: N51°47'15" E11°08'05"
Det finns också tre andra ställplatser i Quedlinburg.

Inom räckhåll: Stora delar av Tyskland med alla sevärdheter som t ex Berlin, 270 km bort, Bamberg med sitt rådhus mitt i forsen 360 km, och till turistmagneten Rothenburg-ob-der-Tauber vid ”Romantiska Vägen” är det 379 km.

Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

2. Spreewald

Tysklands svar på Amazonas. Det är ett område som genomkorsas av hundratals kilometer av grunda flodarmar och kanaler, och där varje hus ibland är en egen ö.

Man åker omkring i stora flatbottnade båtar med en egen gondoljär, en khanförare, som stöter farkosterna framåt med en lång åra.

Det går också att hyra kanot och ge sig in i labyrinten av vattenleder på egen hand.

Det är grönt, stilla och vackert. Här finns en unik flora och fauna och en lokalbefolkning, sorberna, med ett eget språk och egen kultur.

FAKTA

Missa inte: Freilandsmuseum i Lehde, där man kan se hur sorberna levt under århundradena. Passa också på att provsmaka traktens verkliga specialitet, gurkor i alla slags inläggningar.

Bo i husbil: Vi tog in på Spreewald Caravan- und Wohnmobilpark, centralt belägen i huvudorten Lübbenau. N51°51'46" E13°58'13". Det finns också två campingar i och utanför Lübbenau.

Inom räckhåll: Tropical Islands, 46 km åt nordväst. Europas största äventyrsbad som inryms i en hall där man egentligen skulle bygga Zeppelinare (luftskepp).

Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

3. Mosedalen

Moseldalen kan sägas vara ömsom vin, ömsom vatten. Vinet är förstås berömt, och floden är en bra utsiktspunkt där man tar sig fram på sightseeingbåtar och ser vinodlingarna uppe på de branta sluttningarna.

Här finns verkligen massor att se; som Bernkastler-Kues, en av flera tvillingstäder på var sin sida av floden, och fantastiska medeltidsborgar som Burg Eltz.

Låt Mosel få ta tid, ta gärna cykeln längs floden och stanna till i de små byarna för att smaka på vin och andra specialiteter. Eller vandra.

Det finns gott om vandringsleder och floden går i så vindlande ”loopar” att det ibland går snabbare att gå till fots över berget till nästa by längs floden än att åka bil dit.

FAKTA

Missa inte: Trier, Tysklands äldsta stad som anlades redan på romartiden och som på 200-talet var kejserligt residens. Den imponerande stadsporten Porta Nigra står fortfarande kvar.

Bo i husbil: Det finns många campingar och ställplatser vid Mosel. En med god standard är Neef, med gångavstånd till byn. N50°05'41” E07°08'14". En annan, med cykelavstånd till Bernkastler-Kues, ligger i Graaf. N49°56'05" E07°03'39"

Inom räckhåll: Världsarvet Mittelrhein (mellersta Rhendalen) med den omsjungna klippan Lorelei och turistmagneten Rüdesheim.

Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

4. Alsaceområdet

Gränslandet som är en blandning av Frankrike och Tyskland, kanske det bästa av två världar. Kör den 17 mil långa och vindlande vinvägen mellan sluttningar med vinfält och genom små byar.

Den ena byn är vackrare än den andra, och man kan vandra på egen hand bland Grand Cru-områden där det odlats vin sedan romartiden och där solen och jordmånen sägs ge de bästa vinerna.

Stanna gärna på något av alla vinhus och köp med några flaskor Riesling, Gewürtztraminer, Pinot Gris eller andra specialiteter som finns i alla prisklasser. Beställ in en Tarte Flambée på någon av restaurangerna, det är en tunn pizza med olika fyllningar på ett lager av crème fraiche. Den är lika god på den tyska sidan av gränsfloden Rhen, men där heter den Flammkuchen.

FAKTA

Missa inte: Charmiga städerna Riquewihr och Ribeauvillé, som hämtade ur en sagobok, eller borgen Haut-Koenigsberg som vakar över slättlandet omkring.

Bo med husbil: På camping i Eguisheim, N48°02'36" E07°17'55" eller på stor ställplats i Kaysersberg, N48°08'10" E07°15'43"

Inom räckhåll: Vackra Schwarzwald med massor av therme (spa). Till Bodensjön med svenskön Mainau är det ungefär 20 mil.

Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

5. Prag

Ska ni välja en storstad på vägen söderut och ni inte har varit där förut – välj Prag.

Staden har ofta kallats Europas vackraste och den risk man tar som besökare är att få nackspärr av att titta på alla vackra fasader.

Prag är en stad för promenader, det mesta finns inom gångavstånd. Och det finns mycket som lockar turisterna förutom alla otroliga byggnader.

De flesta kommer till Gamla Stadens torg för att se det astronomiska uret på rådhuset och väntar på att klockan ska slå hel timme och sätta igång processionen med minifigurer.

Vill man inte stå och vänta går det att sitta på någon av alla uteserveringar, ta en bägare i ölets eget hemland och kanske en tallrik smažený sýr, stekt panerad ost med tartarsås.

Från torget är det bara ett stenkast till Karlsbron som kantas av ett tjugotal statyer.

Det finns många skäl att se Prag och här är ett till; priserna är betydligt lägre än i Sverige.

FAKTA

Missa inte: En tur på floden Moldau där utflyktsbåten också går in i små kanaler mellan husen nedanför Karlsbron.

Bo i husbil: Det finns flera campingar och ställplatser. En central ställplats är Caravan Camp Prag - öppen året runt!

GPS: N50°03'44" E14°24'49"

Inom räckhåll: Fina och lite udda skidorter, Tjeckien är också ett vintersportland. I Spindleruw Mlýn, nordost om Prag nära den polska gränsen, finns 20 pister och 75 km spår.

Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

6. Bodensjön

Svindlande vackert, inte minst från den tyska sidan där man har utsikt över de schweiziska Alperna. Här finns massor att se – charmiga småstäder, klosterön och världsarvet Reichenau och förstås ”svenska” Mainau där Lennart Bernadotte vårdade och utvecklade sin blomsterö.

Det här är ett europeiskt nav, bara en dagsetapp eller 46 mil från Genua och den italienska rivieran. Mot sydost är det 58 mil till Venedig och 75 mil till kroatiska Istrien.

Den som vill samla på länder passerar lätt fem på några timmar: Från Tyskland via Österrike, Schweiz och Liechtenstein in i Italien.

Observera att det kan krävas vägavgift (vignette) för att köra genom Schweiz och Österrike, mer info finns på www.vignette.ch och
www.tolltickets.com

FAKTA

Missa inte: Meersburg, som går i terrasser upp från sjön och som har en medeltida stadskärna.

Bo med husbil: Park-Camping Lindau ligger perfekt, den som vill kan ta en morgonpromenad in i Österrike. Det kan vara fullt på campingen, men det finns köplatser utanför. N47°32'16" E09°43'52"

Inom räckhåll: Alsace, Schwarzwald och mäktiga vattenfallet Schaffhausen på den schweiziska sidan.

Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

7. Rhônedalen

Motorvägen från Lyon söderut kan kännas som en lång transportsträcka där man känner vittringen av Medelhavet. Men det finns många skäl att inte stressa söderut.

Du far genom Côtes-du-Rhône, ett av världens mest kända vindistrikt. Och om du stannar till i någon av småstäderna, som Saint-Vallier eller Tournon-sur-Rhône, finns det många möjligheter att både äta och dricka gott.

Sväng av vid Pierrelatte och besök Le Ferme aux Crocodiles med massor av krokodiler och andra exotiska djur. Lite längre söderut reser sig den imponerande borgen Mornas över en tvärbrant klippvägg. Värd ett besök om du inte har anlag för svindel.

Västerut ligger Ardèche, med dramatisk natur och grottor.

FAKTA

Missa inte: Avignon, staden som var ett påvepalats på 1300-talet och klassats som världsarv av Unesco.

Bo i husbil: Det finns en bra och billig camping i St Vallier, Camping Municipal Les Iles-de-Silon, N45°11'16" E04°48'45". I Tournon-sur-Rhône finns en ställplats med koordinaterna N45°04'23" E04°49'18"

Inom räckhåll: Milslånga stränder. Från Avignon är det bara 125 km kvar till Sète, på vägen mot Spanien, eller 206 km till Saint-Tropez vid franska Rivieran.

Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

8. Grottorna i Dordogne

Gå på konstrunda och se fantastiska verk skapade av konstnärer för 15 000 år sedan. I franska Dordogne är det fullt möjligt och tanken svindlar när man ser målningar av ullhåriga noshörningar och mammutar.

I Vézèredalens branta kalkstensväggar ligger grottor som Rouffignac, där man åker tåg in i underjorden för att se alla målningar och teckningar, och Lascaux där besökstrycket blev så hårt att man var tvungna att bygga en exakt kopia av grottan.

Andra kända grottor är Font de Gaume och Combarelles, båda nära den lilla staden Les Eyzies som delvis byggts under klippor.

Kör man hit från Rhônedalen passerar man genom Frankrike största park, Volcans d´Auvergne, en gång full av vulkaner som nu eroderat ner till böljande gröna kullar.

FAKTA

Missa inte: Den lilla staden Sarlat-la-Canéda med sin medeltida stadskärna som lockar en och en halv miljon turister varje år.

Bo med husbil: Ställplats nära centrum i Les Eyzies. N44°56'17" E01°00'36"

Inom räckhåll: Bara att välja slutmål – det är ca 400 km kvar till stränderna i Biarritz vid Atlantkusten eller till Sète vid Medelhavet.

Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

9. Böljande Barolo

Berömt vindistrikt i nordvästra Italien, en lagom mellanlandning på vägen mellan Alperna och den italienska rivieran. Ett böljande landskap med små byar som omges av sluttningar med vinodlingar. 2014 utnämnde Unesco Barolo och granndistriktet Barbaresco till världsarv eftersom man anser att de är bland de mest natursköna vinlandskap som finns.

Den andra helgen i september varje år invaderas den lilla byn Barolo av vinälskare från hela världen. Då håller man festival och provsmakar den senaste släppta årgången.

FAKTA

Missa inte: En vandring genom vinfälten och hassellundarna på kullarna runt Barolo. Från höjderna har man en fantastiskt utsikt.

Bo med husbil: Vi bodde på Camping Solo Langhe, ungefär 20 minuters promenad ner till byn Barolo. N44°36'44" E07°55'16"

Inom räckhåll: Levanto och de fem byarna i Cinque Terre, 218 km. Italienska Rivieran med t ex San Remo, 183 km. Eller om man vill ha snö är det 202 km till Aostadalen och skidorter som Courmayeur och Cervinia.

Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

10. Lago Maggiore och de italienska sjöarna

Det är kanske fel att slå ihop de stora italienska sjöarna till ett stopp – vilken man stannar vid beror på vilket slutmål man har vid Medelhavet.

Gardasjön är störst, mest berömd och ligger bra till för den som vill till Venedig eller Kroatien.

Vår favorit är Lago Maggiore, som liksom Lago di Como blir ett naturligt stopp på vägen mot Toscana, Cinque Terre eller den italienska rivieran.

Här är bergigt, trångt och brant på sina ställen, några av vägarna på västsidan av sjöarna lämpar sig inte för större husbilar. Sikta istället på någon camping vid de flackare, södra delarna av sjöarna och åk utflyktsbåt, vi lovar att det är en upplevelse utöver det vanliga.

FAKTA

Missa inte: Isola Bella och Isola Superiore i Lago Maggiore. Nästan ofattbart vackert.

Bo i husbil: Vi bodde på Camping Città di Angera, på cykelavstånd från färjeläget där man kan ta utflyktsbåten norrut på sjön. N45°45'42" E08°35'00"

Inom räckhåll: Hela norditalien med sina städer, klassiska Milano ligger 64 km bort, och det är 107 km till turistmagneten Bergamo där man tar den branta bergbanan upp till Città alta. Måste-besöka-staden Venedig ligger ca 320 km bort.

Taggar: Resa
Restips: Våra 10 bästa stopp på väg till Medelhavet

1. Goslar och Harzbergen

En dröm av korsvirkesromantik, och ett precis lagom mål för en första dagsetapp från Sydsverige. I Go

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn med vår Premium-tjänst

Det här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.