Nästa artikel
Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga visar upp vår brukshistoria
VÄRMLAND.

Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga visar upp vår brukshistoria

Publicerad 8 juni 2021 (uppdaterad 8 juni 2021)
De små besöken efter vägen förgyller reseupplevelsen och förvandlar en ordinarie semester till ett pärlband av upplevelser. Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga som drivs av Örebro läns museum är en av alla pärlor som finns.

Den här sommaren, när pandemin fortfarande har oss i sitt grepp är utflykter och upptäcktsfärder till små pärlor perfekta för en upplevelserik resa! På Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga som drivs av Örebro läns museum får besökaren färdas tillbaka till tiden då arbetarna vid Bofors bruk hade bostad som en del av lönen. Här finns tre lägenhetsmiljöer, från tre olika årtionden, alla med berättelser knutna till familjerna som bodde här. I utställningen kan man jämföra de tre lägenheterna från 1885, 1918 och 1942 med varandra, men också med hur vi lever och bor idag.

När Gråbo var arbetarbostad fanns här trädgård för husbehovsodling, man hade hushållsgris och även höns på tomten. I dag finns inte många spår kvar av det. Men nu i år har Karlskoga kommun börjat röja buskar, sly och träd för att på nytt ge ljus åt trädgårdsland och gångar. Det är en del av projektet Ätbart för bi och människa som drivs av Karlskoga kommun tillsammans med Möckelnföreningarna. Museet har varit med som rådgivare och tagit fram information om hur trädgården kan ha sett ut förr och vilka växter som kan ha odlats. 

Om Karlskogas historia börjar med järnet, bruket, smederna och deras familjers historia har 1900-talet i staden präglats av den stora tillväxten som märktes extra tydligt under rekordåren i mitten av 1950-talet. Det här var en expansiv period i Bofors historia, antalet anställda växte och det medförde att hela Karlskogas befolkning ökade markant vilket fick till följd att det behövdes många nya bostäder. Den moderna tidens arkitektur satte tydliga avtryck i staden, både i bostadsområden och i offentliga byggnader. Det här berättas det mer om i utställningen Karlskoga Moderna som visas på bottenvåningen i sommar. Huset Gråbo är uppfört av Bofors Bruk omkring år 1870 och som mest har huset varit hem åt nio arbetarfamiljer, 50 till 60 personer.

Känslan som kommer över en vid ett besök är att någon fortfarande bor här, att familjerna bara gått ut en liten stund. Hur fick alla plats att sova när man bodde sju personer i ett rum med en spis? Hur lagade man mat när det inte fanns el eller vatten inomhus? Var lekte barnen? Hur gjorde man om man vaknade mitt i natten och var kissnödig?

Namnet Gråbo kan ha kommit av att det kryllade av ”gråsuggor” (vägglöss) här. Det var lyhört och trångt. Männen som jobbade skift på bruket var ibland tvungna att sova på dagen och då fick barn och kvinnor hålla tyst eller gå ut för att inte störa. Kvinnorna skötte hushållen och försökte hålla smutsen och lössen ifrån sig. Visst kunde man bråka om trappstädningen och att grannens ungar förde oväsen men man hjälptes också åt med barnpassning och om någon blev sjuk eller skulle föda barn. Man var aldrig ensam, ingen hade eget rum eller en egen vrå.

Bofors Bruk anlades år 1646 och producerade i början stångjärn vid två hammare men under 1800-talet investerade bruket i en lancashiresmedja, valsverk, hytta, gjuteri och till sist en mekanisk verkstad för vapentillverkning. 1894 förvärvade Alfred Nobel Bofors Bruk som då ingick i AB Bofors-Gullspång och vapentillverkningen gav sedan upphov till en enorm expansion för Bofors vid 1800-talets slut.

Smedjan låg alldeles intill Gråbo och här har det bott många lancashiresmeder (smältsmeder) vars arbete bestod av att förädla gjutjärn till smidbart järn. Hemma fick även deras hustrur slita hårt och de hade ansvaret för vattenhämtning, ved, hushållsgris, trädgårdsland, barnaskötsel, matlagning, matberedning och tusen andra sysslor. Barnen fick börja arbeta vid tidig ålder, många började arbeta vid bruket redan vid tolv års ålder.

Numera ingår Gråbo i ett riksintresseområde för kulturminnesvård. Närmsta omgivningarna utgörs av Bofors station från år 1900 och på östra sidan av Noravägen ligger bostadsområdet Rosendal från tiden omkring första världskriget. Till riksintresseområdet hör även Kanalbostäderna öster om den på 1870-talet anlagda Björkborns kanal och lämningar efter lancashiresmedjan. Hela området Bofors station – Rosendal gränsar norrut till Björkbornsområdet med Björkborns herrgård och Nobelmuseet.

Gråbo öppnar den 12 juni och det är fri entré. Öppettiderna är lördag och söndag kl 11-17 och säsongen pågår till och med den 15 augusti. Hemsidan hittar du här.

GPS: N59°19'59", E14°32'53"
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.