Nästa artikel
Äskhults by är unik
HALLAND

Äskhults by är unik

Publicerad 23 juli 2020 (uppdaterad 23 juli 2020)
Att uppleva miljöer från svunna tider är något speciellt, inte minst denna lilla historiska by i närheten av Kungsbacka med anor från 1600-talet och som nu är ett kulturreservat. Guider i tidstypiska kläder ger dig en unik inblick i dåtidens liv.

Här känns det som tiden har stannat. Den vackra fägatan tar dig rakt in i den genuina gårdsmiljön som i slutet av 1800-talet hyste cirka 35 invånare. Här finns inte mycket som är gemensamt med vår egen tid. De fyra omålade gårdarna Göttas, Jönsas, Bengts och Derras utstrålar samma charm som de alltid gjort och unikt nog på sina ursprungliga platser trots att det drogs nya markgränser vid storskiftet 1825.

Fortfarande finns den stenlagda gårdplanen kvar och i hagarna betar djur av gamla lantraser. I byns kålgård kan man se exempel på sådant som odlades förr och vill man förkovra sig i dåtida odlingsteknik visar bonden upp sina talanger och guiderna berättar om livet som det tedde sig när de första husen byggdes på 1600-talet. Byn är så unik att den i nästan 40 år har varit byggnadsminne och sedan 2004 även är kategoriserad som riksintresse för kulturmiljövård.

Här bodde folk till 1964 men lobbyarbetet för att bevara den unika byn började redan på 1940-talet och 1981 förklarades den som byggnadsminne. Idag ägs och förvaltas byn av Västkuststiftelsen som bevarar kulturreservatet och eftersom byns marker klassats som naturreservat brukas dessa på ålderdomligt vis för att helheten ska bevaras.

Utöver de tidstypiskt klädda guiderna som berättar om byns historia finns byns eget bygdespel "Tre avsked" som ger en bild av dess historia genom autentiska händelser hämtade från byn. Vill man vara med om ett genuint midsommarfirande kan man bege sig hit och det ordnas även kulturvandringar och skördefest.

Här hittar du byns hemsida.

GPS: N57°25'22", E12°17'27"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.