Bild
Nästa artikel
Åtta underbara resmål i våra grannländer

Åtta underbara resmål i våra grannländer

RESTIPS

Planeringen är halva resan brukar det heta och här har vi plockat ut en plats från respektive grannland som är besöksvärda. Har du hunnit se dem?

Foto: Visit Norway
Foto: Visit Norway

NORGE:

Den är inte lång men väl spektakulär, kulturminnesmärkt, utsedd till århundradets byggnadsverk i Norge och världens vackraste bilväg. Det handlar om Atlanterhavsveien.

Vi kör med spänning ut på den mäktiga Storseisundbrons hisnande, svängda valvbåge. De sammanlagt sju broarna, som tog sex år att bygga, kommer under drygt åtta km att ta oss förbi kobbar och skär mellan Kårvåg på Averøy och Vevang i Eida och de gör det på ett sätt du aldrig kommer att glömma! Att Atlanterhavsveien är utnämnd till nationell turistväg tack vare vägens banbrytande arkitektur samt den fantastiska kustlinjen längs vägen förvånar få.

Läs hela artikeln här!

Var?

Atlanterhavsveien är en 8,3 kilometer lång väg mellan Kristiansund och Molde, de två huvudorterna i fylket Møre og Romsdal i Fjord Norge. Vägen börjar cirka 30 kilometer sydväst från Kristiansund och slutar 47 kilometer norr om Molde.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

FINLAND:

Savonlinna ligger mitt i de tusen sjöarnas lands vackraste natur. Här stannar ångbåtarna vid hamnen där du även kan njuta av salutorgets utbud!

Vi är i början av 1600-talet i Södra Savolax när Per Brahe grundar staden Savonlinna, Nyslott på svenska, och han valde platsen med omsorg i Saimens vattensystem. Den häftiga borgen Olofsborg, eller Olavinlinna, är placerad på en egen holme och staden breder ut sig på Kyrönsalmi sunds små öar där 35 000 invånare samsas.

Läs hela artikeln här!

Var?

Efter väg 14 i sydöstra Finland.

GPS: N61°52'08", E28°53'06"

Sparsam information om camping hittar du här.

Foto: Wikimedia / Rita Helisma
Foto: Wikimedia / Rita Helisma

ESTLAND:

Vad gör man med ett övergivet fängelse med tillhörande stenbrott? Estländarna gjorde ett äventyrsbad där huset blev hopptorn och det vattendränkta ett dykparadis!

När Sovjet härskade var Rummu Karjäär ett hårt och skräckfyllt  arbetsläger men när diktaturen upphörde och anläggningen övergavs blev hela området översvämmat. Den gamla fängelsebyggnaden befinner sig nu mitt ute i vattnet och bakom denna reser sig de bisarrt skårade bergen.

Läs hela artikeln här!

Var?

Väg 17 mellan Tallinn och Haapsalu.

GPS: N59°13'37", E24°11'55"

Åtta underbara resmål i våra grannländer

LETTLAND:

Legendariska Jürmala tar emot dig med sin gedigna historia som kurort och lockar med tallskogar, sanddyner, nyttigt havsnära klimat och en 32,8 kilometer lång badstrand. Och inte minst med sin fascinerande arkitektur!

Att resa runt i Baltikum bjuder på pärlor som numer är ytterst sällsynta i traditionella västländer. Under Sovjeteran rådde allmän fattigdom i Lettland och att riva hus för att ersätta dem med nya fanns inte på dagordningen. Idag finns det därför ett fantastiskt kulturarv som börjar återfå sin forna glans och Jürmala är en av Baltikums häftigaste orter.

Läs hela artikeln här!

Var?

Något väster om Riga efter A10/E22.

GPS till staden Jürmala: N56°55'38", E23°38'29"

Det finns flera näraliggande campingar och här är ett förslag.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

LITAUEN:

Ingen vet hur många kors som finns på denna mytiska plats med tusenåriga anor. Påven har varit här och hållit mässa för 250 000 troende framför kanske en miljon kors. Det är en plats utan motsvarighet!

Jag kör förbi den första parkeringen och fortsätter till nästa som visar sig vara gratis. På höger sida går folk genom en grind och rör sig på en kort stig mot två låga kullar som reser sig 6–7 meter över slättlandet beläget norr om staden Šiauliai. På de omkring 5 000 kvadratmeterna finns kors i olika färger, former och storlekar, från de minsta på någon centimeter till de största på 10 meters höjd. Jag har kommit till det katolska pilgrimsmålet Korskullen, eller Kryžių kalnas som platsen heter i Litauen.

Läs hela artkeln här!

Var?

Ungefär 12 kilometer norr om staden Siauliai efter A12. Platsen är skyltad.

GPS: N56°00'55", E23°24'60"

Foto: Visit Poland
Foto: Visit Poland

POLEN:

Malbork är ett imponerande slott. Sett till yta räknas det som världens största slott och överlevde trots allt såväl andra världskriget som tiden därefter.

Slottet Malbork är absolut en av de mest sevärda historiska platserna i Polen och det gigantiska slottet uppfördes av Teutonics, en tysk romersk-katolsk religiös korsriddar-orden, stormästare Siegfried von Feuchtwanger år 1309. Slottet, som byggts i omgångar, blev säte för denna Tyska orden och det är det största gotiska slottet på hela den europeiska kontinenten. Ordern gav slottet namnet Marienburg, Maries slott, och även staden som växte upp i anslutning till slottet fick namnet Marienburg, men heter numer Malbork.

Läs hela artikeln här!

Var?

Väg A1 / E75 söder om Gdansk. Sväng av på väg 22 mot Malbork.

GPS: 54°02′23″N 19°01′40″E

Camping finns i direkt anslutning till slottet och deras hemsida hittar du här.

Foto: Wikimedia / Arne List
Foto: Wikimedia / Arne List

TYSKLAND:

Lübeck, drottningen bland hansestäder, grundades i nådens år 1143 som den första ”västerländska staden på Östersjökusten”. Medeltidsatmosfär och kulturhistoriska sevärdheter som Holstentor präglar än idag stadens vackra siluett och påminner om ortens ärorika historia som fri riks- och hansestad.

Namnet Lübeck har i århundraden stått för frihet, rättvisa och välstånd. Lübisches Recht, som på sin tid var en revolutionerande förening av lands- och sjörättsliga grundregler, gav inspiration till att över 100 nya städer grundades runt om Östersjön – en förutsättning för Hansans storslagna utveckling till den största handelsmakten under sin tid.

Läs hela artikeln här.

Var?

Lübeck ligger vid Östersjön i norra Tyskland. Autobahn A1 passerar alldeles vid sidan om och Lübeck ligger halvvägs mellan Puttgarden och Hamburg.

GPS: N53°52'07", E10°40'50"

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

DANMARK:

Det turkosgröna vattnet krusar sig vid den svarta stranden 140 meter nedanför de översta trappstegen på den vita kalkstensklippan. Vi är på den vackra ön Mön i Danmarks sydöstra hörn!

Vi kör i sakta mak i Danmarks bortglömda hörn som ligger i sydöst där den lilla ön Mön ligger. Vi makar oss fram genom det lantliga böljande  landskapet, förbi fält och gårdar där traktorn arbetar på böljande vetefält. Den grönskande naturen omsluter oss och det känns i luften att Danmark är gemytligt. Här och där ser vi de karaktäristiska danska husen med sina halmtak och utsikten bjuder ofta på en bit hav medan vi är på väg mot de vita kalkstensklipporna som utgör en så karaktärisk naturtyp att de bitvis blivit världsarvsklassade om än inte just här. 

Läs hela artikeln här.

Var?

Efter E47 mellan Köpenhamn och Rödby. Sväng av vid Vordingborg mot Kalvehave. Det är bro till Mön.

Näraliggande camping hittar du här.

Taggar: Restips
Foto: Visit Norway
Foto: Visit Norway

NORGE:

Den är inte lång men väl spektakulär, kulturminnesmärkt, utsedd till århundradets b

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.