Nästa artikel
Bastu i Finland: Svindlande upplevelser
Restips

Bastu i Finland: Svindlande upplevelser

Publicerad 9 februari 2023
Vill du ha en helhetsupplevelse när du bastar? Det får du i de här annorlunda finländska basturna.

Bastuns hemland kan inte bara bjuda på traditionell ång- eller rökbastu.

På de här 4 platserna erbjuds bastubad som är något utöver det vanliga!

Isbastu granne med tomten

Passa på att besöka isbastun i Rovaniemi innan den stänger 31 mars. Den är helt gjord i is, förutom bänkarna som är tillverkade av trä. När bastun når över 80 grader och det blir hett om öronen, är det bar att luta sig tillbaka – för att svalka sig mot isväggen.
Den som kommer i husbil kan parkera över dagen vid hotellet. Tyvärr är det inte tillåtet att övernatta där, utan man måste ta in på hotellet.
Webbadress: arcticsnowhotel.fi/
Adress: Lehtoahontie 27, 97220 Rovaniemi
GPS: N66°38'18" E25°20'33"

Basta på väg till toppen

Den här inget för höjdrädda. Linbanebastun som går över skidorten Ylläs. Bastarna dinglar 800 meter över havet under den 20 minuter långa färden. Fyra personer får plats och framme på toppen finns tillgång till lounge, duschar, bastu och utomhusjacuzzi med utsett över snöklädda toppar. Den som har tur kan till och med få se norrsken. Intill Sauna Gondola finns en camping med duschar, toaletter och bastu. 

Webbadress: yllas.fi 
Adress: Iso-Ylläksentie 44,, 95980 Ylläsjärvi
GPS: N67°33'04" E24°15'10"

Konstmuseum + bastu = sant

I Finland kan du självklart även kombinera museibesök med bastu. Serlachius museum Gösta i Mänttä, tio mil norr om Tammerfors är ett kultur- och konstmuseum, numer även med bastu. Varfr inte gå en runda på muséet och avsluta i Art Sauna, som har termoasp från golv till tak som lyser i olika nyanser i brunt. Den är speciell på flera sätt, byggd i trä och sten med aggregatet i mitten. Bastubadet avlutas med fördel med ett dopp i den intilliggande sjön.
Det går utmärkt att parkera utanför muséet men tyvärr inte att övernatta. Däremot finns flera campingplatser i närheten: IK Camping, Camping Nyssenniemi, Vippulankoski Caravan Area och Koivuranta camping.

Webbadress: serlachius.fi 
Adress: Joenniementie 47, 35800 Mänttä
GPS: N62°01'40" E24°34'28"

Basta i pariserhjulet

Världens enda pariserhjulbastu finns inte nere på kontinenten, utan på andra sidan Östersjön. Den öppnade 2016 i Helsingfors. Skysaunas bastustuga rymmer 4–5 personer och i väntan på att hoppa på kan man bada bubbelpool eller softa i bastuloungen nere på marken. Som högst befinner man sig 40 meter över marken med utsikt över Helsingfors och Östersjön. Stängt på vintern och öppnar för säsongen i april 2023.
Det finns flera ställen att stå på med husbil och husvagn runtom i Helsingfors. Ett exempel är Blåbärslandets parkeringsplats där det enligt uppgift ska gå och stå med husbil – och vakna upp precis vid vattnet.
Webbadress: skysauna.fi
Adress: Skatuddskajen 2, 00160 Helsingfors
GPS: N60°10'01" E24°57'32"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.