Nästa artikel
Besökskartan guidar till lugn natur utan trängsel
SKÅNE

Besökskartan guidar till lugn natur utan trängsel

Publicerad 23 juni 2021
Stress och trängsel är inte någon bra kombination ihop med semester. Det har Stiftelsen Skånska Landskap tagit fasta på och tagit fram något de kallar Besökskarta där du hittar det lugna.

Mycket folk i naturen? Inför sommaren 2021 har Stiftelsen Skånska Landskap tillsammans med Region Skåne och Länsstyrelsen tagit fram den nya Besökskartan för att visa vägen till nya vandringsställen, cykelleder, stränder och natur. I kartan syns rödmarkerade naturområden som signalerar välbesökta platser medan gröna naturområden visar var det är lugnare och färre besökare.

– Vi vill hjälpa besökare att hitta alternativ för att minska trängseln i naturen. I fjol såg vi hur många ville ta sig ut, ofta till samma turiststråk och överbelastade strövområden, säger Manuela Kronen, Stiftelsen Skånska Landskap, som ansvarar för kartan.

  I kartan kan du klicka på naturområden för att få mer information om sevärdheter, vandringsstigar och parkeringsplatser. Kartan visar merparten av all natur för friluftsliv i Skåne, dock inte alla naturreservat och inte heller kommunala reservat. Under sommaren kommer kartan att uppdateras regelbundet så att den visar aktuell status för besökare. 

  – Kartan är i ständig utveckling. På sikt skulle man till exempel kunna ha mer information om olika zoner i ett naturområde eller ännu en gradering i till exempel gul färg, säger Manuela Kronen.

  Här hittar du Besökskartan.

  Ämnen i artikeln

  Missa inget från Husbil & Husvagn

  Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.