Bild
Nästa artikel
Bisonsafari i exotiska Hjo

Bisonsafari i exotiska Hjo

VÄSTERGÖTLAND

Visst låter det lite exotiskt med bison? Även om de sista vilda sägs finnas i nordöstra Polens Białowieża Forest pågår en rad projekt på andra ställen och ett av dessa hittar du på Mobolets gård i närheten av Hjo!

Hjo är en pärla på många sätt men staden har knappast gjort sig känd för bisonsafari. Det är lite synd för dessa mäktiga djur som tidigare fanns spridda över i stort sett hela Europa blev för en tid utöver i Polen förpassade till djurparker. Lite tur i oturen kan man tycka eftersom det genom dessa gick att upprätthålla en viss genetisk mångfald. På Mobolets gård, som är Sveriges största bisonfarm, och ligger strax söder om Hjo kan man nu åka på bisonsafari och oftast kommer man riktigt nära de ungefär 150 mäktiga djuren som funnits där sedan 2005. Djuren sägs trivas bra i klimatet och det kuperade landskapet och varje vår föds mellan 30 och 40 kalvar.

De som beger sig ut på safari med en guide får åka på en prärievagn dragen av en traktor. Utöver bison finns highland cattle, minishetland och smådjur på gården. Gården räknar numer årligen in runt 12 000 besökare.

Utöver själva safarituren kan man besöka det gamla stallet från 1800-talet där det finns ett café samt en restaurang med det passande namnet Bisonsaloonen där bland annat bisonburgare och bisonsmörgåsar står på menyn. En meny som annars mestadels återfinns på restauranger som betraktar sig som finare eftersom köttet anses extra nyttigt, mört och exklusivt. Som alternativ kan man botanisera i gårdsbutikens utbud av förutom bisonkött från gårdens egen uppfödning finns läderprodukter, fällar och varor från närliggande gårdar att köpa. Det går även att hyra en fyrhjuling för en upptäcktsfärd längs Hökensås skogsvägar.


För oss med husvagnar och husbilar finns en ställplats med vacker utsikt över Vättern och gårdens öppettider är tisdag till söndag 10.00 - 17.00. Safariturerna avgår 11.00, 14.00 samt 16.00 och behöver inte förbokas.

Här hittar du deras hemsida! GPS: N58°10'40", E14°09'44"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.