Nästa artikel
Björkenäs mopedmuseum är ett paradis
ÖTERGÖTLAND

Björkenäs mopedmuseum är ett paradis

Publicerad 12 augusti 2020 (uppdaterad 12 augusti 2020)
Det känns lite förbjudet och ungdomligt. Luktar tvåtaktsolja när man kliver över tröskeln till den faluröda ladan. Precis som det gjorde på sextiotalet. Inte en uns av dagens plastiga scootrar, här är det Puch och nostalgi som gäller!

Började även du din fordonskörning på en moped någon gång på sextiotalet? Stod du där och mekade efter vägkanten men smög in i garaget då och då för att trimma lite så du kunde fara fram i fyrtio? Höll det lite för dig själv, viktigt var ju att inte far din fick nys på det för då kunde de dyrköpta delarna ryka all världens väg. Men man skröt inför polarna förstås. Varje extra kilometer gav status. Det var på den tiden man kämpade för att få ihop pengarna genom att köra lite bud för den lokala handlaren. Kanske något annat lite enklare jobb bara för att få tillräckligt med pengar för det allra nödvändigaste. Som lite trim till moppen. Om det så bara gav en extra kilometer i timmen var det viktigt.

Möjligen blev du någon gång stoppad av Länsman. Den där barske polisen som gjorde livet surt genom att börja räkna kugg och mäta förgasarstorlek. Och direkt kollade om du hade ett justerbart munstycke. Det är nog många som upplever sin mopedera på det här sättet men den tiden har flytt. Eller har den det? Björkenäs mopedmuseum i närheten av Gränna finns ju och flyttar dig omedelbart som i en tidsmaskin till tvåtaktsoljans förlorade dofter!

Här finns 330 moppar sägs det. Sådana som är riktiga moppar. Jag har inte kontrollräknat men många är det. En del står uppe på loftet och garanterat finns en sådan som du hade att beskåda. Till och med en Silverpil även om just den var en 175 kubiksdröm som krävde passerad sextonårsdag. Då måste det ju till körkort, ett sådant där dubbelvikt i papper och rosa, för bil var insidan blå. Till och med befriad från personnummer, då skrevs det istället ut när man var född. Datum, månaden med bokstäver och sedan året. För några lyckligt lottade var drömmen en Drömpil. Idag heter det Vitpil, visste du att det numer tillverkas en sådan? Men någon Vitpil kommer du inte att hitta i museet, däremot Huskvarnamodeller ända från 1920-talet även om motorvelocipeden ännu inte var påtänkt då. Sisådär femtio får betraktas som motorcyklar.

Att komma till Björkenäs mopedmuseum är som att komma till paradiset för alla nostalgiska motorfantaster, ett resultat av många års samlande av Anders Arnesson, han som driver museet. Han kan allt om moppar från den här epoken. Är det något du undrar över så vet han svaret. Hans genuina intresse och breda kunskap är en guldgruva som förgyller besöket.

Museet, som har säsongsöppet, hittar du utanför Gränna, följ skyltningen från Tranåsvägen. Adressen är Björkenäs mellangård 8, 563 92 Gränna och GPS N57°57'60", E14°35'31". Facebooksidan med öppettider hittar du här, i oktober säsongsstänger de.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.