Bild
Nästa artikel
CNN listar Europas vackraste platser

CNN listar Europas vackraste platser

RESTIPS

Runt om oss finns en rad sevärda platser men de här tjugo europeiska smultronställena ska du inte missa när du är ute på semester. I listan återfinns flera platser i Skandinavien, däribland en i Sverige.

Bildcred: Maxpixel
Bildcred: Maxpixel

1. Sjön Inari, Finland

Den första platsen CNN listar är sjön Inari och då är vi norr om polcirkeln nära Finlands gräns mot Ryssland. CNN menar att sjön är lika besöksvärd året runt, på vintern med norrskenet, hösten bjuder på ett skådespel av färger från strändernas träd och sommaren på härliga bad i kristallklart vatten. Här finns även ett samiskt besökscenter och sammanfattningen är att denna sjö är Finland på det mest traditionella sätt man kan tänka sig.

Bildcred: Pixabay / MartinKra
Bildcred: Pixabay / MartinKra

2. Lofoten, Norge

Höga berg, djupa fjordar och bildsköna samhällen, öarna vid Lofoten är berömda för sin vackra natur. Här finns sju huvudöar, Austvågøy, Flakstadøy, Gimsøy, Moskenesøya, Røst, Værøy och Vestvågøy omgivna av ett rikt fågelliv. Golfströmmens milda vatten ger trots det nordliga läget ett milt sommarklimat inramat av midnattsolen och tar besökarens hjärta till sig.

Bildcred: Wikimedia / Frank D. Bardgett
Bildcred: Wikimedia / Frank D. Bardgett

3. Unst, Shetlandsöarna, Skottland

Unst är den nordligaste bebodda brittiska ön och präglas av vild natur med dramatiska raukar. Även här är fågellivet rikt och platsen beskrivs som ett paradis för fågelskådare. Ön är rik på lämningar från vikingatiden med gravfält och lämningar av hus.

Bildcred: Wikimedia / Nikos A. Kanellopoulos
Bildcred: Wikimedia / Nikos A. Kanellopoulos

4. Zagori, Grekland

Bortom bergen betyder det slaviska ordet Zagori. Vi är i nordvästra hörnet av Grekland med det som ofta betraktas som Europas vackraste bergsområde och här återfinns Vikos Gorge, en canyon som få känner till trots att den ofta listas bland extra vackra platser. Albanien har blivit ett trendigt resmål och den grekiska nationalparken Zagori är bara tiotalet mil från den grekisk/albanska gränsen. Det bergiga området genomkorsas av fantastiska bergsvägar med hänförande utsikt, pittoreska byar och inte minst alla antika stenbroar och då speciellt den i Kaligeriko nära samhället Kipi.

Bildcred: Pixabay / TimHill
Bildcred: Pixabay / TimHill

5. Yorkshire Dales, England

Yorkshire Dales böljande landskap beskrivs som ett mustigt grönt böljande sagolandsskap. Här återfinns ett paradis för alla som gillar att vandra och uppleva geologiska under som kalkstensformationerna vid Malham Cove och Gordale Scar. CNN beskriver det som den vackraste delen av de brittiska öarna och inte förvånande finns här Yorkshire Dales National Park och man ska inte missa järnvägen Carlisle som går över den ikoniska Ribblehead Viaduct.

Bildcred: Pixabay / earlysunset
Bildcred: Pixabay / earlysunset

6. Apusenibergen, Rumänien

Bergen i Transylvanien formar ett fantastiskt vackert landskap och här återfinns även Transfagarasan som menas vara en av världens tio vackraste vägar. Apusenibergen hittar man dock i den västra delen av Karpaterna och beskrivs som en av de bäst bevarade hemligheterna i Östreuropa. De isolerade bergen har stora urskogar, kalkstensgrottor och delvis underjordiska floder. Här beskrivs det som att tiden stått still och ett paradis för vilda djur som finns i stort antal, inte minst varg.

Bildcred: Needpix
Bildcred: Needpix

7. Loiredalen, Frankrike

Loiredalen lockar årligen 3,3 miljoner besökare. Här är det slott som gäller och visar upp Frankrike från den grandiosa sidan. Chateau de Chambord och Chateau de Chenonceau är de mest berömda men man får förstås inte missa vingårdarna som framställer några av världens främsta viner.

Bildcred: Wikimedia / Josevi11
Bildcred: Wikimedia / Josevi11

8. Picos de Europa, Spanien

Picos de Europa är spanska berg som lockar mängder med bergsklättrare och vandrare och i CNN:s lista kallas de spanska Dolomiterna. Bergen återfinns i norra Spanien.

Bildcred: Wikimedia / karico
Bildcred: Wikimedia / karico

9. Adelboden, Schweiz

Det mindre kända Adelboden ligger i regionen Bernese Oberland och beskrivs ha en lokal charm som annars är svår att hitta. Här hittar man några av de bästa isklättringsplatserna i Alperna och med sparsam belysning i området blir natthimlen magisk.

Bildcred: Needpix
Bildcred: Needpix

10. Henne Strand, Västjylland, Danmark

Henne Strand med sina sanddyner beskrivs som ett himmelrike för en badsemester. Här svalkar vinden och det finns gott om plats vid havet och vid den näraliggande sjön Filso härskar fåglarna som man kan observera via utsiktstornen.

Bildcred: Needpix
Bildcred: Needpix

11. Bavarian Forest National Park, Tyskland

Nationalparken Bayerischer Wald var den första nationalparken i Tyskland och utgör tillsammans med den angränsade tjeckiska skogen Šumava det största sammanhängande skogsområdet i Centraleuropa. Det finns närmast oändligt med vandrings- och cykelleder upp till en fantastisk sjö, Rachelsee, 1000 möh namngiven efter djävulens farmor.

Bildcred: Wikimedia / Ernesto Velázquez
Bildcred: Wikimedia / Ernesto Velázquez

12. Hoge Veluwe National Park, Nederländerna

Böljande sanddyner, hedar och skogar. Hoge Veluwe National Park är ett paradis för vilda djur. Parken etablerades 1909 som ett privat projekt men blev nationalpark på 1930-talet. I dag är den känd för sina kringvandrande populationer av rådjur, vilda får och vildsvin, såväl som ett rikt fågelliv.

Bildt red: Wikimedia / Kainjock
Bildt red: Wikimedia / Kainjock

13. Union Hall, Irland

Djupt i Glandore Harbor i västra delen av landskapet Cork finns det typiskt irländska fiskeläget Union Hall omgivet av frodigt beväxta kullar. Runt omkring finns härliga badstränder, medeltida slott och gamla fort. I närheten finns även den 3000 år gamla stencirkeln Drombeg Stone Circle.

Bildcred: Needpix
Bildcred: Needpix

14. Barmouth, Wales

Barmouth hittar man vid floden Mawddach som mynnar ut i Cardigan Bay där bergen Snowdonian skymtar i fjärran. Barmouth beskrivs som en pärla i Wales, inte minst genom att det finns en 699 meter lång viadukt byggd 1867 i trä.

Bildcred: Maxpixel
Bildcred: Maxpixel

15. Sjön Bohinj, Slovenien

Bohinj är Sloveniens största sjö men mindre besökt än den mer välkända Bled. Bohinj ligger i den spektakulära nationalparken Triglav där man runt sjön även hittar vattenfallet Savica och den charmerande byn Stara Fuzina.

Bildcred: Pixabay / gojkokomazec
Bildcred: Pixabay / gojkokomazec

16. Susak, Kroatien

CNN menar att ön Susak är ett bättre och lugnare alternativ än Hvar and Vis. Den förvånansvärt gröna ön ligger vid Adriatiska kusten lång norrut i Kroatien. Härliga sandstränder och inte så många turister gör ön till ett paradis.

Bildcred: Needpix
Bildcred: Needpix

17. Hortobagy National Park, Ungern

Hortobagy National Park är det största sammanhängande och naturligt gräsbevuxna området i Europa. Hortobagy blev UNESCO-skyddat 1999 och är Ungerns första nationalpark och täcker 800 kvadratkilometer som är hem för många vilda djur.

Bildcred: Wikimedia / Jacek Karczmarz
Bildcred: Wikimedia / Jacek Karczmarz

18. Białowieża National Park, Polen

Nationalparken Białowieża i nordöstra Polen är Europas sista kvarvarande urskog och bedöms som ett extra viktigt naturområde. Białowieża är också det enda område där bison levde vilt och i dag används den populationen för att återetablera stammen på andra ställen. Vill du se hur Europa såg ut förr med små sjöar, floder och frodiga skogar är det här den givna platsen.

Bildcred: Goodfreephotos
Bildcred: Goodfreephotos

19. Jurkalne Seashore Bluffs, Lettland

Den naturtsköna udden Jurkalne Seashore Bluffs finns vid Östersjökusten. Här hittar man ett paradis för paragliding och vindsurf vid de snabbt eroderande vilda klipporna. Det är inte så många turister som hittat den här platsen och man kan i lugn och ro njuta av spektakulära solnedgångar.

Bildcred: Wikipedia / Holger.Ellgaard
Bildcred: Wikipedia / Holger.Ellgaard

20. Vättern, Sverige

Som sista plats tar CNN upp Europas sjätte största sjö, Vättern. Här menar de att man ska köra runt sjön och njuta av utsikten, besöka träkyrkan i Habo, vackra Hjo och Tivedens nationalpark. Dock finns det betydligt mer att se och så kan det nog vara även för övriga platser som CNN tar upp i sin lista men man kan se den som en utgångspunkt för att utforska mer om de olika platserna.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.