Guckusko är en högväxt, kraftig orkidé med krypande underjordisk jordstam som är sällsynt i hela Sverige

Nästa artikel
Dalarna har fått fem nya naturreservat
DALARNA

Dalarna har fått fem nya naturreservat

Publicerad 28 november 2017 (uppdaterad 24 februari 2019)

Guckusko är en högväxt, kraftig orkidé med krypande underjordisk jordstam som är sällsynt i hela Sverige

De skyddade skogarna är ett eldorado för naturintresserade. Här finns träd med spår efter sju olika bränder, en tjärn som matas med bubblande grundvatten, ovanliga svampar och guckusko, en lika sällsynt som maffig orkidé.

Det nybildade naturreservatet Långmyra ligger i Ludvika och även om reservatet inte är stort till ytan så finns här mycket att se.

- Området har blivit känt för sin rika flora. Här växer förutom guckusko, även orkidéerna tvåblad och skogsknipprot. Med det är framförallt guckuskon med sin märkliga blomma som på våren drar besökare till området, säger Hannah Brandin på Länsstyrelsen i Dalarnas län. 

Guckusko är en högväxt, kraftig orkidé med krypande underjordisk jordstam som är sällsynt i hela Sverige. Stjälken kan bli nästan en halv meter hög och har tre eller fyra blad. Bladen är stora, brett ovala och något veckade. En guckuskoplanta utvecklas långsamt och det kan ta över tio år innan den går i blom. Vill du besöka området för att titta på orkidéerna så är det viktigt att du använder de spångade lederna. 

- Dels är marken mycket sank på många ställen, men också för att guckuskon är känslig för tramp. Tänk också på att det naturligtvis är förbjudet att plocka eller gräva upp orkidéerna, något som inte bara gäller i reservaten, avslutar Hannah Brandin. 

Läs mer om Långmyra och de övriga fyra nya naturreservaten här: 

Falun
Berg-Annas berg

Ludvika
Långmyran 

Malung-Sälen
Sörbäcken

Rättvik
Jutjärn

Vansbro
Marsjöberget

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.