Nästa artikel
Färgsprakande sommarflor på Sofiero
SKÅNE

Färgsprakande sommarflor på Sofiero

Publicerad 29 juni 2021 (uppdaterad 29 juni 2021)
Nu doftar det av sommar på Sofiero. Visst är vårlökarna både inspirerande och överblommade, snart nog även slottets fantastiska planteringar av rhododendron, men nu ersätts de av Sofieros färgsprakande och väldoftande sommarplanteringar.

Du vet väl att vi i Sverige har en av europas vackraste slottsträdgårdar? Det hela började år 1864 när prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau förälskade sig i den vackra utsikten, de skogsklädda ravinerna och närheten till Danmark. De köper hemmanet Skabelycke ett stycke norr om Helsingborg för att där bygga sitt sommarslott Sophie-Ro.

Det trädgårdsintresserade Kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta låter en helt ny trädgård växa fram och de drar nytta av att Kronprinsessan Margareta har växt upp bland praktfulla engelska parker. Hennes växtkunnande och väl utvecklade känsla för färg och form har blivit legendarisk och hon deltar själv i anläggandet av slottsparkens rabatter och gångar. Fram växer stenpartier, omfattande blomsterplanteringar och en köksträdgård, de planterar även rhododendron som nu blivit en av europas mest omtalade, bygger ett växthus och anställer en riktig trädgårdsmästare. På mindre än 15 år skapar de tillsammans en fantastisk trädgård. En trädgård som nu 150 år efter dess tillblivelse går att besöka för alla av oss.

Nu när vårens lökar har blommat över tar sommarfloret vid. Parken förvandlas till en färgsprakande och väldoftande oas till bredden fylld med inspiration. Det är en blomstrande tid som sträcker sig ända från juni till säsongsavslutningen i september.

Visste du att…

  • det finns en särskild Sofieromargerit från kronprinsessan Margarets tid?
  • det är ett unikt sommarflor i rabatterna varje år?
  • sommarfloret skiftar karaktär allt eftersom sommaren går?

Årets sommarflor på Sofiero är något alldeles särskilt att se fram emot. Det har ritats av trädgårdsdesigner Annika Anderberg Boman. Hon har arbetat med blommor inom Helsingborgs stad i över 25 år, bland annat på Sofiero. För fyra år sedan gick hon i pension, men nu är hon tillbaka i parken för att fylla rabatterna med sin blomstrande magi.

Sommarfloret på Sofiero utlovar både oförutsedda kombinationer och klassiska planteringar med historisk anknytning. Blomstergatan får samma färg som kronprinsessan Margareta valde i början av 1900-talet. Vid entrén möts besökarna av ett hav med guldgula blommor tillsammans med stänk av orange, lime och lila. Här planteras även den blåaste av alla blommor, nämligen blåsalvia.

– Jag tror att alla platser i trädgården har en egen själ och den har jag försöka känna in och uttrycka med hjälp av sommarblommorna, säger Annika.

Annika Anderberg Boman är inte rädd för att ta ut svängarna och experimentera med både färg och form. De mest färgsprakande planteringarna blir i Jubileumsträdgården. Som en regnbåge i rött, blått, grönt, gult och lila - men lite mer huller om buller. Även bågar med olika sorters luktärter ska sprida väldoft i den östra delen av trädgården. 

Annika hoppas att sommarfloret ska ge Sofieros besökare glädje, välbehag och inspiration till sina egna trädgårdar. Enligt henne är allt tillåtet när det kommer till sommarblommor och prunkande rabatter. Ordning och oordning. Skenbart och äkta. Ingen rabatt är den andra lik.

– Så länge ny musik kan komponeras kan även nya planteringar med sommarblommor skapas, säger Annika.

Varför inte svänga in till denna underbara park om du är i närheten av Helsingborg!

Här hittar du Sofieros hemsida.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.