Nästa artikel
FEFI för dig som vill bo på gratis ställplats
NYHETER

FEFI för dig som vill bo på gratis ställplats

Publicerad 10 februari 2020 (uppdaterad 20 februari 2020)
Det som började med France Passion, gratis ställplatser på privat mark, har nu vuxit till ett nätverk i sju länder. Här hittar du länkar till dessa!
De sju nätverken bildar gemensamt Europeiska "Formule Invitiations" Federation, FEFI, och allt började med France Passion 1993. Sedan dess har konceptet kopierats i flera länder och i Sverige heter motsvarigheten Swede Stops.

Idén går ut på att gårdshandlare, vingårdar, bondgårdar och liknande ställen som har privat mark upplåter sin mark för ett dygns övernattning för husbilar och oftast även husvagnar i princip utan motprestation, men det finns undantag när det gäller exempelvis el. Tanken är att besökarna frivilligt ska handla de tjänster eller varor som stället erbjuder och för att få tillgång till dessa övernattningsmöjligheter krävs ett medlemsskap i nätverket.

Nyligen startades även en motsvarighet i Portugal men deras koncept är något annorlunda då de kräver förskottsbetalning för varje övernattning men beloppet kan lösas in mot de tjänster eller varor platsen erbjuder. 

Platserna ska inte riktigt jämföras med traditionella ställplatser utan här handlar det mer om det naturnära och inte sällan är platserna så solitära att grannarna blir få och fasciliteter saknas. I gengäld får man uppleva landet på ett betydligt mer genuint sätt där det ofta finns möjligheter att träffa lokalbefolkningen på ett naturligt sätt. Konceptet har vuxit i popularitet och blivit en livsstil för många.

Här är de sju länderna som ingår i nätverket.

Frankrike: France Passion, startat 1993, >2 000 platser, medlemsskap kostar 30 euro, hemsida.
Storbritannien: Brit Stops, 2010, >1 000, 28 GBP, hemsida.
Spanien: Espania Discovery, IU, 250 + karta med ytterligare 800 gratis ställplatser, 29 euro + 7 euro för karta, hemsida.
Tyskland: Landvergnügen, 2014, >600, 34:90 euro + porto, hemsida.
Danmark: Pintrip, 2018, >245, 299 DKK + porto, hemsida.
Sverige: Swede Stops, 2015, >75, 280 SEK + porto, hemsida.
Schweiz: Swiss Terroir, 2008, >50, 35 euro, hemsida.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.