Henrik Olsson med en drömfångst

Nästa artikel
Restips: Fiske när det är som bäst
SMÅLAND

Restips: Fiske när det är som bäst

Publicerad 31 december 2015

Henrik Olsson med en drömfångst

Häftiga upplevelser kommer sällan av sig själva. De kräver att man vet var de gömmer sig och att du har en nyfikenhet för att de ska komma upp till ytan. Får man hjälp med detta av en eldsjäl blir det så mycket bättre.

Mitt i mörkaste Småland hittar jag fiskeribiologen Henrik Olsson. Eller, det kanske ändå inte är en rättvis yrkestitel och framför allt inte orsaken till att vi träffas. Nej, orsaken är att jag hört talas om hans företag Fishing in Sweden och gärna vill höra lite mer. För till och med kunder från Tyskland ger omdömen om den verksamhet som Henrik och hans kompanjon bedriver som får många som inte hunnit uppleva den att bli gröna av längtan. För när en eldsjäl som brinner för verksamheten erbjuder fiske i Smålands allra bästa fiskevatten blir det unikt och upplevelserikt.

Fiske har varit Henriks liv sedan han var en tvärhand hög. I takt med åldern växte kunskapen och studierna till fiskeribiolog plussade på kunskapsnivån ytterligare. Men när vi pratar i lugn och ro så falnar glöden i hans blick lite grand när vi kommer in på hans utbildning och det blir tydligt vad det är han brinner för. För det som gäller för Henrik är att träffa människor och kunna kunna förmedla den glädje som fisket erbjuder. Om det är till den som aldrig fiskat tidigare eller en frände som också fiskat sedan barnsben spelar ingen roll. Det han ordnar är inget färdigpaketerat avsett att passa alla utan allt är anpassat efter den som beställt upplevelsen och sker på dennes villkor. Halv dag eller halv vecka, med eller utan utrustning, ensam eller en hel grupp, det är kunden som bestämmer för det här är inget färdigt paket och bör beställas i förväg. Men oavsett vilket så tar Henrik dig ut bland Smålands bästa fiskevatten och får dig att känna dig som en kung eftersom Henrik vill att även du blir fångad av fiskets magi!

Att inte utgå från en enstaka plats när han ordnar akriviteter känns helt naturligt för honom. Snabbt kommer vi åter in på de många tyskar han haft kontakt med genom de tre åren han bedrivit verksamheten och hur stolt han är att de återkommer år efter år och rekommenderar sina vänner att uppleva samma sak. Inte minst när de säger att det som han arrangerar för dem är såpass speciellt att det är svårfunnet på andra ställen och ofta kommer med uppskattande kommentarer på den engelspråkiga hemsidan fishing in sweden. Att det är så beror på att det är fler utlänningar än svenskar som känner till hans verksamhet.

Henrik låter även hans naturintresse genomsyra verksamheten då det är upplevelsen som står i centrum och det som inte skall ätas upp släpps tillbaka i enlighet med "catch and release". För det är viktigt att fisket blir hållbart så att även morgondagens fiskeintresserade kan få uppleva samma sak. Försvinner de stora fiskarna så påverkar det hela kedjan nedåt säger han och tittar uppfordrande på mig. Det innebär också att Henrik tar med dig till platser där fisketrycket är lågt, fiskarna större och upplevelsen så mycket större.

Och som de som redan upplevt hans fiskestunder säger: Det är unikt.

Relaterade bildspel

Var?

Fishing in Sweden har ingen plats där verksamheten bedrivs utan det bestäms mellan dig och företaget.

Företaget kontaktar du lättast på telefon 0768-152029, via mail på info@go-fishing.se eller via hemsidan.

För den som vill ge någon en upplevelsepresent finns presentkort.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.