Nästa artikel
Fler vill resa med sin hund eller katt
RESTIPS

Fler vill resa med sin hund eller katt

Publicerad 24 juni 2015 (uppdaterad 25 februari 2019)
Vill du ta hunden eller katten med dig till Europa? Evidensia Djursjukvård har sammanställt vad du ska tänka på.

Fler skulle vilja resa utomlands med sin hund eller katt. Åtta procent gör det men dubbelt så många vill. Det visar en SIFO-undersökning som Evidensia Djursjukvård låtit göra. Alla hundar och katter måste ha ett pass för att kunna resa utomlands, men reglerna kring passen är många och krångliga.

För att underlätta för djurägare med resedrömmar har Evidensia Djursjukvård tagit fram en folder med goda råd kring att resa med djur. Både innan och under resan. Den finns här

Det finns cirka 784 000 hundar och 1 159 000 katter i landet. Evidensia Djursjukvård tar hand om 450 000 patientbesök per år på närmare 60 djurkliniker. Majoriteten av patienterna är hundar.

Enligt undersökningen är det 7 % som har tagit med sin hund utomlands och 1 % som tagit med katten. 14 % skulle vilja ta med hunden och 4 % önskar ta med katten (vissa skulle vilja ta med både hunden och katten).

Några råd från veterinär Marie Göransson:

Det är bra att förbereda sig i god tid och kontrollera vilka vaccinationer och annat som behövs. För resa inom EU måste djuret vara ID-märkt och rabiesvaccinerat. Glöm inte att ta med myggnät eller håll hunden inne på kvällen. Gå igenom pälsen och ta bort fästingar.

 

Fyra otrevliga risker utomlands (syd- och mellaneuropa) för din hund eller katt:

  • Brun hundfästing som kan sprida smitta.
  • Sandmyggan som kan sprida leishmania.
  • Stickmyggan som kan ge hjärtmask.
  • Rävens dvärgbandmask, som kan spridas med räv och hund till människa.

 

Här finns mer info:

På jordbruksverket.se finns fakta och länkar till veterinärmyndigheterna i alla EU-länder. Man kan också kontakta det aktuella landets ambassad. Be att få kontakt med veterinärmyndigheten och begär skriftlig fakta.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.