Nästa artikel
Första tranan på plats
VÄSTERGÖTLAND

Första tranan på plats

Publicerad 24 februari 2020 (uppdaterad 24 februari 2020)
Nu kommer vårtecknen tätt. Den meteorologiska våren ända upp till Svealand är här och så även de första tranorna vid Hornborgasjön. Har du inte varit och sett skådespelet tidigare är det dags att planera in ett besök när trandansen börjar på allvar!
De är tiotusentals. Och de är vårens tecken. När tranorna samlas vid Hornborgasjön i månadsskiftet mars och april är även besökarna många, upp till 150 000 vill se denna fascinerande händelse när fåglarna mellanlandar. Förvisso har några enstaka tranor övervintrat denna ovanligt milda vinter men det är ändå speciellt när de första som återvänder finns på plats.

Efter sin långa flygtur från Sydeuropa och norra Afrika behövs en paus. Hornborgasjön har blivit deras paradis. En sjö som bara är halvannan meter djup men blivit en av norra Europas viktigaste fågelsjöar. Inte så stor kan man tycka, milen lång och bara ett par kilometer bred. Här kan det samlas upp till 25 000 tranor på en och samma dag och den 23 mars är det dags för den "officiella" öppningen även om de första tranorna redan anlände i mitten av februari vilket var ovanligt tidigt. Flest tranor kan man förvänta sig de första dagarna i april.

För alla som hittills inte upplevt skådespelet finns något att se fram emot och många som redan sett det kan inte låta bli att komma tillbaka. Att se tranorna kurtisera och brösta sig i sin iver att finna den rätta partnern är något väldigt speciellt. Sedan bär det av gemensamt för att hitta den perfekta bo- och parningsplatsen och se till att det blir fler tranor.

På Hornborgasjöns östra sida finns informationscentret, där du även kan parkera, även om det finns fler utsiktspunkter och gångvägar för de som inte vill vada genom vattnet. Men flest tranor brukar samlas vid sjöns sydvästra del. Många ställer också upp sina husbilar och husvagnar på de många platser som skapas under den korta men intensiva trandansen. Räkna dock inte med att hitta några platser med el och vatten.

En av våra läsare mailade oss tidigare ett tips till er som vill uppleva trandansen på bästa sätt:

- Det är jättefint borta vid Naturrummet och utsiktsplatserna på östra sidan av sjön men särskilt många tranor lär man inte se där. Vill man se tranor skall man åka till utsiktsplatsen vid Bjurums kyrka efter väg 184 mellan Skara och Falköping. Det finns en stor parkeringsplats och mitt förslag är att man sover över där för att gå ut kl. 5.30 på morgonen. Att se tranorna flyga in mot åkrarna mellan vägen och sjön som svarta siluetter i mörkret strax före soluppgången är magiskt. Ljudet av 15000 tranor som ropar till varandra är mäktigt.

Här hittar du Hornborgasjöns hemsida!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.