Nästa artikel
Frövifors Pappersbruksmuseum föreslås få pris
NÄRKE

Frövifors Pappersbruksmuseum föreslås få pris

Publicerad 5 augusti 2020 (uppdaterad 5 augusti 2020)
Frövifors Pappersbruksmuseum har ambitionen att bli ett "Sveriges pappersmuseum" där papprets historia och framtidsmöjligheter berättas. Nu nomineras det till priset Årets Arbetslivsmuseum 2021.

Priset Årets Arbetslivsmuseum delas ut av Arbetets museum, Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Vinnaren av Årets Arbetslivsmuseum 2021 tillkännages under hösten och utses av en juryn som består av representanter från Arbetets museum, ArbetSam, Statens maritima och transporthistoriska museer.

– Det finns 1 500 arbetslivsmuseer i hela Sverige. Utan det arbetet som läggs ned där hade vi inte haft lika många historier att berätta och inte så många smultronställen att besöka, säger Helena Törnqvist - arbetslivsintendent på Arbetets museum och projektledare för Årets Arbetslivsmuseum. Priset är ett sätt att tacka och uppmuntra alla fantastiska människor som tar hand om och bevarar så stora delar av vårt kulturarv.

Arbetslivsmuseernas huvudsakliga inriktning är att bevara, bruka och berätta om industrisamhällets kulturarv. De berättar och levandegör historien genom arbete och vardag, ofta med maskiner och tekniska system i drift, men även om livet vid sidan av arbetet. På så sätt skapas ett möte mellan yrken och metoder, handlag och kunskap, människor och museiföremål. Frövifors Pappersbruksmuseum har en naturlig koppling till papprets historia men även till såväl nutid och framtid genom pappers- och kartongindustrins närvaro på platsen. 

Det finns idag inget museum i Sverige där ett tydligt fokus ligger på pappret som material. Detta trots att pappers- och massaindustrin under lång tid har varit en viktig del för utbyggnaden av vår välfärd. Ambitionen är att bli ett "Sveriges pappersmuseum", ett nationellt centrum där papprets och pappersindustrins historia och framtidsmöjligheter berättas.

Här hittar du museets hemsida.

GPS: N59°28'47", E15°19'50"
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.