Bild
Nästa artikel

Halland blir mer tillgängligt

HALLAND

I lördags var det premiär för den nya tillgänglighetsanpassade leden i Biskopstorps naturreservat. Där kan man ta sig fram med både rullstol, rollator och barnvagn och se den vackra utsikten över Kroksjön.

Biskopstorp ligger i Halmstad kommun och är ett av de största skogsreservaten i Södra Sverige. Den nya leden är cirka en kilometer lång och går från besöksparkeringen vid Kronotorpet ner mot Kroksjön och tillbaka. Det finns även en grillplats som man kan koppla av vid.

– Vi vill att så många som möjligt ska kunna komma ut i naturen. Därför har vi anlagt två tillgänglighetsanpassade leder i reservatet. Förutom den här som går ner mot sjön så håller vi på att slutföra en som är 250 meter lång upp till en utsiktsplats, säger Bengt Johnsson som är projektledare för naturreservatet.

Länsstyrelsen samarbetar även med Friluftsfrämjandets underavdelning, HK Vandraren, som anordnar friluftsaktiviteter för funktionshindrade. De kommer att disponera Kronotorpet i Biskopstorp och ha det som en utgångspunkt för sin verksamhet.

Länsstyrelsens arrangerar även ”Guidade vandringar” mellan april och november. Över 90 guidade turer finns att välja på. Broschyren med programmet går att hämta på turistbyråer och bibliotek eller läsas digitalt på länsstyrelsens webbplats.

Sedan tidigare finns tillgänglighetsanpassade anläggningar i naturreservaten Steninge, Spenshult, Hökafältet, Näsbokrok, Osbecks bokskogar och Vallda Sandö. Även naturumen i Getterön och Fjärås Bräcka är tillgängliga för rullstolsburna.

Var?

Biskopstorp ligger nordost om Kvibille och söder om Slättåkra. Sväng av från E6:an mot Kvibille Haverdal. Kör mot Kvibille. Efter cirka 700 m finns skylt mot Biskopstorp. Följ denna och kör cirka 1,6 km. Sväng vänster före stora grustaget. Efter ytterligare 2,2 km passerar du in över södra gränsen av reservatet. Det är även skyltat till naturreservatet från gamla E6:an mellan Halmstad och Falkenberg.

GPS: N56°45'56, E12°49'39"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.