Destination Fear med spökjägarna Tanner Wiseman och syskonen Dakota och Chelsea Laden som åker med husbil i USA i jakten på gastar och onda väsen. Borgvattnets prästgård och Glimmingehus är två spöksäkra (eller?) tips i  Sverige.

Nästa artikel
Här kan du jaga spöken med husbil
Restips

Här kan du jaga spöken med husbil

Publicerad 23 mars 2023 (uppdaterad 24 mars 2023)

Destination Fear med spökjägarna Tanner Wiseman och syskonen Dakota och Chelsea Laden som åker med husbil i USA i jakten på gastar och onda väsen. Borgvattnets prästgård och Glimmingehus är två spöksäkra (eller?) tips i  Sverige.

Leta efter spöken från soffan – eller på tur med husbilen. Vi tipsar om dokumentärserien Destination Fear och om hemsökta platser man kan besöka i Sverige.

En husbil gör nytta i nästan alla former av fritidsintressen. Förutom golfare, cyklister, fågelskådare och historiker har vi som skriver om husbilar även träffat crossåkare, radioamatörer, geocachers, nudister och dansare.

Det finns också en skara husbilister som gärna åker och tittar på övergivna platser och ödehus. Kanske till och med några spökjägare... undertecknad har själv testat ett par kusliga ställen för övernattning, men aldrig hört eller sett några spöken. 

Serien Destination Fear på Travel Channel (Discovery+) kan vara inspiration för spökjagande husbilister. Det är en dokumentär som bygger på att ett litet kompisgäng reser runt i husbilen för att besöka kända spökställen.

Vi har sett första säsongens tre första avsnitt, då gänget reser mellan ett fängelse, ett sjukhus och ett sanatorium i nordöstra delen av USA. Just det där med att det är en husbil på ”löpsedeln” fick oss att haja till. Särskilt när det är en europeisk alkovbil utan dekaler. I USA? (Sun Living A 75). Det visade sig dock att de i själva verket kör en amerikansk "RV" av märket Thor A.C.E. Okej, huvudsaken de kör husbil, tänkte jag och fortsatte kolla.

För det här gänget räcker det inte att sova i husbilen utanför fängelset. Nej, de går runt bland alla spöken och gastar mitt i natten för att slutligen dra lott om vem som ska sova i vilket rum. Därefter rullar de ut sina sovsäckar i de mest hemsökta delarna av byggnaden som kan vara en korridor, en källare, en cell eller ett rum. Var och en helt själv, bara omgiven av kameror på stativ.
 

Ett skräcktillfälle för spökjägarna vill jag avslöja – det är när de i tredje avsnittet lär sig tömma den stora latrintanken…

Utan att avslöja för mycket kan jag säga att jag hoppade till några gånger när jag såg serien – själv i mörkret. De inblandades skräckfyllda reaktioner verkar äkta när de hör diverse ljud, men om det rör sig om övernaturligheter är jag fel man att avgöra. 

Hur som helst, nog är de modiga (eller galna?) i sitt sökande. Personligen hade jag gärna sett ännu mer husbilsliv och gärna lite mer research om de områden och platser som de besöker. Det är ju trots allt Travel Channel. En del berättas faktiskt och man intervjuar lite lokalbor och det är bra. Mer av husbilslivet kanske kommer i senare avsnitt – serien är nu uppe i flera säsonger.

Man ska ju inte berätta för mycket vad som händer men ett skräcktillfälle för spökjägarna vill jag avslöja – det är när de i tredje avsnittet lär sig att tömma den stora latrintanken på sin RV.

På den punkten är jag mycket modigare än seriens spökjägare...

Missnöjda lik som väsnas på grund av gravplatsens dåliga ordning.

Fem hemsökta(?) platser att besöka!

(övernattning bör kontrolleras) 

Norrbotten 

Akamella begravningsplats

Spökupplevelse: Missnöjda lik som väsnas på grund av gravplatsens dåliga ordning. 
Resinfo: Vandring genom skogen för att nå platsen.
GPS: N67°59'55.1" E23°31'56.6" 

Jämtland 

Borgvattnets prästgård 

Spökupplevelse: Gungstol som gungar, gråterskor med mera.
Resinfo: Övernattning ger störst upplevelse. Parkera utanför. 
GPS: N63°25'30.2" E15°50'45.0"

Dalarna

Sollerö gravfält i Mora

Spökupplevelse: Vålnader i ålderdomliga kläder.
Resinfo: Övernatta på Sollerö camping eller Kulåra Camping. 
GPS: N60°55'18.9" E14°37'10.4"

Östergötland 

Rasta i Ödeshög 

Spökupplevelse: Svart liten spökhund tigger uppmärksamhet.
Resinfo: Bra ställe att rasta på. Ta med hundgodis tro? 
GPS: 58°13'58.4"N 14°40'19.4"E

Skåne 

Glimmingehus 

Spökupplevelse: Genomskinliga damer, spökhöna, spökråttor med mera.
Resinfo: Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Gott om ställplatser på Österlen. 
GPS: 55°30'04.0"N 14°13'39.9"E

Fler platser…

Vill du resa till spökställen i Sverige kan vi rekommendera sajten spokhus.se där folk delar sina upplevelser. Cirka 160 platser i landet. Vill du spåra upp egna spöken så rekommenderas sajten laxton.se där Sveriges kanske kändaste spökjägare säljer diverse apparater för spökspaning...
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.