Nästa artikel
Historia: Trolleholms slott
SKÅNE

Historia: Trolleholms slott

Publicerad 6 december 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Allt det vackra i Skåne är inte tillgängligt för allmänheten och så är det när det gäller Trolleholms slott. Men att berätta om Skåne utan att ta upp Trolleholms slott är som att berätta om kärlek utan kyssar.

Trolleholms slott ligger i Torrlösa socken i Svalövs kommun, någon mil öster om Svalöv.
Borgen kom på 1500-talet i danska riksrådet Tage Ottesen Thotts ägo. Han uppförde där borgen Eriksholm 1538 som brändes av danskarna 1678.
1680, året efter krigsslutet med Danmark, såldes den dåvarande borgen till Hille Trolle (Rosenkrantz) som var änka efter den danska amiralen Nils Trolle. Det var alldeles efter det blodiga kriget mellan Danmark och Sverige, vilket startade 1675, då en mängd soldater mött sitt öde, bara vid slaget utanför Lund talas det om 10 000 man och slaget bedöms som det blodigaste inom Nordens gränser. Även dåtidens största krigsskepp, Kronan, sänktes utanför Öland. Orsaken till kriget var att danskarna ville återta Skåne som hade varit i svenskarnas händer i sjutton år. Christian V hade inledningsvis stora framgångar men Karl XI lyckades efter fem år nå fram till en fred men till ett mycket högt pris. Den enda delen som danskarna aldrig lyckades inta var Malmö som under von Fersens ledning höll stånd mot den danska armén.
Men tiderna lugnade sig och under 1750-talet restaurerades slottet under ledning av den berömde rokokoarkitekten Carl Hårleman. Dåvarande ägaren, Fredrik Trolle, gjorde egendomen till fideikommiss. Han testamenterade Trolleholm till dottern Wiveka Trolle, som under sin livstid länge regerade här. Än idag försäkrar hon sig då och då om att allt står rätt till i hushållet... Genom hans dotter Wivikas giftermål med greve Gustaf Bonde kom Trolleholm till denna släkt som efter detta bär namnet Trolle-Bonde. Sitt sagoliknande utseende fick Trolleholm under slutet av 1800-talet då slottet restaurerades i tidig renässansstil. Här finns också ett lusthus från 1700-talet.
Trolleholm har under årens lopp haft olika namn, under medeltiden Kattisnabbe, under renässansen Eriksholm och det var först på 1700-talet som det fick det nuvarande namnet Trolleholm. Slottet är beläget ca. 40 min från Malmö i södra Sverige. Då slott och park är privatägt är det inte tillgängligt för allmänheten, utan när det gäller besök vänder sig ägarna i första hand till företag som kan teckna medlemskap. Besök förbokas av medlemmen innan ankomst, allt för att förmedla en känsla av ”hemma hos”. Så är du inte medlem eller anhörig så kommer du tyvärr inte in i slottet.
Wiveka Trolles sonson, Gustaf Trolle-Bonde, tillträdde egendomen 1806 och förvandlade en ganska fattig byggd till ett modernt, välmående samhälle. På äldre dagar blev Gustaf Trolle-Bonde blind. Han omtalas därför ofta som “den blinde excellensen”. Under 1880-talet lät greve Carl Johan Trolle-Bonde inreda det vackra biblioteket, inspirerat av det engelska lasarettsbiblioteket i Smithfield. Totalt finns idag omkring 50 000 volymer. Biblioteket utgör en av Nordeuropas största privatägda boksamlingar.
Med sina 475 år på nacken finns det många historier och anekdoter att berätta om detta slott. Tre släkter har genom åren satt sin prägel på det, både till utseende och till insida. Det här är en hänförande och historisk miljö, långt ifrån vardagens buller, som ger en upplevelse och njutning för alla sinnen. Och med en så lång historia också en insikt om livets förgänglighet och släkters bestånd. För det som allt färre av oss kan uppleva är det något speciellt för ägarna som går i "samma" miljö som de som tillhörde släkten för ett par hundra år sedan.
Slottet består av tre trevåningsbyggnader i röd oputsad tegel. De omges av fyra hörntorn med skyttegluggar och koniska huvar. I nordöstra hörnet av borggården finns ett trapptorn, även det med konisk huv. Delar av det används som hotell/restaurang och drivs av Trolleholms slott AB men slottet ägs fortfarande av släkten Trolle-Bonde. Det här är garanterat ett av Skånes mest intressanta slott!
Som kuriosa kan nämnas att Stjärnorna på slottet spelades in på Trolleholm 2006 och 2007 och detta TV-program visades i SvT.

I skuggan av ett slott

Denna bok är berättelsen om smeden i Trolleholm, Sven Holmberg och hans hustru Emma.
Sven och Emma var författarens farmors föräldrar och när vi följer deras liv får vi också en bild av Sverige för 100 år sedan. Detta är en berättelse i ord och bilder om hantverkare och tjänstefolk på adelns skånska slott. Det handlar också om lantbrukare i en tid utan traktorer och maskiner, om arbetarnas tillvaro i staden under första världskriget och om drömmarna om bättre liv, om utvandringen till de stora förhoppningarnas Amerika. Samtidigt är det en berättelse om värderingar för 100 år sedan, om familjens och omtankens betydelse. Berättelsen, som baserar sig på släktforskning, är även intressant för den som är allmänt intresserad av hur det kunde vara att leva i Skåne för 100 år sedan. Boken kan köpas på www.opusliberum.com
Författare: Anders Ellerstrand
Utgivare: Opus liberum
Tryckår: 2007
Antal sidor: 120

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.