Nästa artikel
Hund och katt på resan
REGLER

Hund och katt på resan

Publicerad 26 mars 2015 (uppdaterad 2023-02-06 14:49)
Vad gäller om du tar med dig ditt husdjur på resan i Europa? Det är inte alls svårt efter regeländringen 1 januari 2012. Här får du reglerna i korthet!

För resor inom EU när vi tar med oss våra hundar och katter gäller en del nya regler från den 1 januari 2012. Sverige anpassar sig till EU-regler.
Sedan den 3 juli 2011 ska djur som reser inom EU vara märkta med ett mikrochip. Se till så att det är ett ISO-chip så kan det kontrolleras överallt. Har djuret en läslig tatuering som är utförd tidigare och är införd i djurets pass så är den godkänd. Djur som reser inom EU ska förstås också vara rabiesvaccinerade och ha sitt eget pass.

Från den 1 januari 2012 kommer kravet på avmaskning för rävens dvärgbandsmask före inresa till Sverige att tas bort. Detta är en direkt följd av att Sverige inte längre är fritt från den otrevliga masken. Det är mindre troligt att katter smittas. 

För den som har sin hund lösspringande i ett riskområde rekommenderas avmaskning var fjärde vecka. Avmaskningsmedel kan köpas receptfritt på svenska apotek. Att avmaska sin hund var fjärde vecka när man är på en längre resa utomlands är inte heller fel, om man vistas mycket i skog och mark.
När det gäller rabiesskydd tas kravet på antikroppskontroll bort från den 1 januari 2012 för resor inom EU och från listade länder. Om det ska vara en eller två vaccinationer beror på tillverkarens rekommendationer. Djuret ska vara minst tre månader vid första vaccinationen och får resa tre veckor efter att grundvaccinationen är slutförd. I snabbaste fallet kan man alltså ta med sig sitt djur redan från knappt fyra månaders ålder. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida under ”Djur”.

Kraven för att ta med sitt djur i bilen har också skärpts. För hundar gäller bland annat att de ska sitta i bur eller med säkerhetsbälte. Reglerna är mycket specifika och man kan hitta alla på Jordbruksverkets hemsida www.jordbruksverket.se. Välj sedan ”Djur”, sedan ”Transporter” och ”Hur din hund får transporteras”.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.