Nästa artikel
Konst och industriromantik i skön harmoni
VÄRMLAND

Konst och industriromantik i skön harmoni

Publicerad 4 juli 2021 (uppdaterad 5 juli 2021)
En gång var Deje en viktig ort. Här möttes järnvägar och här låg ett viktigt elverk som försåg stora delar av Värmland med elektricitet. Industrier växte fram men det gamla elverket har nu bytt skepnad till ett konstmuseum. Och inte vilket som helst!
Vi är vid Klarälvens strand, intill den mäktiga Dejeforsen, där den Gamla Kraftstationen ligger. Den var då unik i sitt slag men även idag är det en mycket speciell plats.

Då var Deje en viktig järnvägsknut, en plats för pappers- och träindustri och ett centrum för flottning och laxfiske. Även om tiden är en annan idag så dånar ännu den mäktiga forsen och nyare kraftverk producerar el medan den Gamla Kraftstationen levererar ny energi med kulturell ton och sällsynt industriromantisk karaktär.

Den spektakulära men ståtliga industrilokalen från tidigt 1900-tal har nu bytt skepnad. Nu har den blivit en kulturell mötesplats där den historiska interiören samspelar med de konstnärliga uttrycken på flera spännande plan. I konsthallen möts samtidskonst av etablerade konstnärer och konsthantverkare men även nya talanger visas upp. Bland de mer etablerade som visats under åren kan till exempel nämnas Lasse Åberg, Caroline Af Ugglas, Madeleine Pyk, Plura Jonsson och Gudrun Sjödén. Teknikerna och uttrycken varieras och mixas och konsthallen är i ständig förändring, även under säsongen. Med jämna mellanrum ordnas sköna musikevenemang av olika genre som till exempel jazz, blues och folkmusik.

Culinarum erbjuder upplevelser för både öga och mun. Här kan man njuta en ekologisk lunch eller kaffe med smakfulla bakverk utifrån säsong, och självklart av värmländska råvaror. I butiken säljs dessutom värmländskt mat och konsthantverk att ta med hem. 
För den som vill ha ännu mer av Gamla Kraftstationen finns guidningar/artwalks, fredagspub, dryckesprovningar och konstworkshops att ansluta sig till.

Sedan 2013, när Gamla Kraftstationen slog upp dörrarna på riktigt hittar, hela världen till Deje och sällan har väl den gamla bruksorten sjudit av mångkultur på så bred front som när kulturutövare och kulturturister från när och fjärran hittar dit. En besökare sa en gång när han klev in genom dörren; ”Wow, det är lite som Berlin ” och nog är det stort när en kulturarena belägen en liten bygd i Värmland jämförs med en stor europeisk kulturstad.

Mer information finns på deras hemsida. Adressen är Bruksvägen 10E 669 32 Deje och GPS är N59°36'30", E13°28'30"
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.