Bild
Nästa artikel
Ställplats på gång. Till säsongen 2020 ska det vara ordnat med strömstolpar för gästande husbilar.
Ställplats på gång. Till säsongen 2020 ska det vara ordnat med strömstolpar för gästande husbilar.

Krogen i skogen - fine dining bland tomtar och troll

Restips

VÄRMLAND. Tvällens värdshus ligger avsides mellan Sunne och norska gränsen. Men folk hittar dit och återkommer år efter år. Är det finnskogens mystik som lockar, matens magi eller möjligtvis en unik kombination?

På vindlande stigar hittar vi fram till Tvällens värdshus långt bort i Värmlandsskogen. Det ligger vackert vid en sjö och alldeles vid vägen som fortsätter mot Norge.

Inte det största stråket men turister kommer förbi och upptäckter en bättre restaurang och går kanske in och upptäcker ännu mer och förvånas över sitt överraskande fynd.

Det första som överraskar oss är några oväntade grymtningar från snåren intill parkeringsplatsen. Ett högt staket skvallrar om en inhägnad och strax hörs grymtningar igen. Nyfikna smyger vi fram och får syn på en hop gruffande vildsvin som snaskar och tuggar.

Tydligen är det maten de kivas om, majskorn som ligger utströdda. Det är kul att se de imponerande djuren och vildsvinshägnet är en publikmagnet som bidrar till Tvällens image. Det är ju en viltkrog som sagt och naturligtvis med vildsvin på menyn.

Glada i mat. Lasse och Anki ­Andersson har drivit Tvällens värdshus i tjugo år. De senaste åren med god hjälp av deras dotter.
Glada i mat. Lasse och Anki ­Andersson har drivit Tvällens värdshus i tjugo år. De senaste åren med god hjälp av deras dotter.

En känsla av vildmark kommer över oss. Bergen, de blänkande vattnen och ödemarkens mystik med varelser och väsen. Och plötsligt är de där. Harar och rävar och tomtar och troll står vid entrén för att hälsa välkommen till Finnskogen.

Vi betraktar installationen och tankens fria flykt får luft under vingarna innan värdshusets mänskliga invånare ansluter sig. Krögarparet Lasse och Anki Andersson.

Vi stiger in och konstaterar att djur och natur är genomgående tema. Stora hornkronor pryder väggarna tillsammans med uppstoppade morkullor, ripor och tjädertuppar. Liksom redan nämnda mytiska varelser i varierande form.

Skulpturer, konstverk och sniderier. Belysningen är dämpad och stämningen mysig mellan furugolv och timmerväggar och vyn vid fönsterborden rogivande. Det känns trevligt helt enkelt och som gjort för en älgstek eller filé.

Två timmar innan värdshuset öppnar är det mycket att stå i, men en snabbfika hinns med.

– Vi är tredje ägarna och tog över för tjugo år sedan, säger Lasse medan han dukar fram koppar och Anki kommer från bagerihörnan med nybakta bullar.

Skivor till kaffet. På bageriet Bakluckan finns både frukostfrallor och fikabröd. Alldeles vid parkeringen. || Helhetsupplevelse. Inredning och dekorationer ger besöket en extra guldkant. || Alldeles intill vägkanten går det inte att missa ­Tvällens värdshus. Cirka en mil från norska gränsen.
Skivor till kaffet. På bageriet Bakluckan finns både frukostfrallor och fikabröd. Alldeles vid parkeringen. || Helhetsupplevelse. Inredning och dekorationer ger besöket en extra guldkant. || Alldeles intill vägkanten går det inte att missa ­Tvällens värdshus. Cirka en mil från norska gränsen.

– Först var en tysk som bosatte sig här och sedan några andra utsocknes. Men vi har haft det längst och är väl de som förknippas med Tvällens Värdshus, fyller Anki i och berättar vidare.      

– Lasse var utbildad kock och även jag var i restaurangbranschen när vi flyttade hit för att förverkliga vår dröm om en vildmarkskrog. Då var det sextio bofasta men nu är det bara ett tjugotal bybor kvar här. Så sett är det mer vildmark nu än då.

– Ja, tyvärr, fortsätter Lasse.

– Befolkningen glesnar ur. Några flyttar och några andra faller ifrån. Men själva trivs vi bra och verksamheten går runt. Mycket jobb är det såklart men tur nog har vi hjälp av vår yngsta dotter som är trakten trogen och en del av vårt team.

När hon föddes för arton år sedan störtade prästen in i eld och lågor över stundande dop i Bogens kyrka. Det första på trettio år!

– Att det blev viltmeny beror väl på vårt intresse för djur och natur. Själv jagar jag och Anki plockar bär och svamp. Vilttemat passar in här i skogen och folk strömmar till. På något sätt funkar det och nöjda gäster är bästa betyget.

Nöfferiet. Strax intill ligger vildsvinshägnet med ­gruffande suggor, kultingar och galtar.
Nöfferiet. Strax intill ligger vildsvinshägnet med ­gruffande suggor, kultingar och galtar.

– Husbilsturister är en ny kundkrets som stannar till och frågar om de kan stå över natten. Säsongen 2020 gör vi en liten satsning. Några el-stolpar, vattenslang och en sopcontainer. Sen får vi se. Kanske kan det bli fullservice med tiden.

Husbilarna blir ju fler och fler, avrundar krögarparet och skyndar in i köket för stundande bestyr.

En ställplats verkar lovande. Med möjlighet att ligga över en natt eller två och ta del av vildmarkskrogens lockande meny. Vad sägs om Älghamburgare, Viltplatta på tjuvskyttevis och Tjädersauté.

Eller rent av slå på stort med specialrätten, ”Fyllesvin”. Då skulle man, så att säga, kunna göra Tvällen hela kvällen…

Taggar: Restips

På vindlande stigar hittar vi fram till Tvällens värdshus långt bort i Värmlandsskogen. Det ligger vackert vid en sjö och alldeles vid vägen som fortsätter mot Norge.

Inte det största stråket men turister kommer förbi och upptäckter en bättre restaurang och går kanske in och upptäcker ännu mer och förvånas över sitt överraskande fynd.

Det första som överraskar oss är några oväntade grymtningar från snåren intill parkeringsplatsen. Ett högt staket skvallrar om en inhägnad och strax hörs grymtningar igen. Nyfikna smyger vi fram och får syn på en hop gruffande vildsvin som snaskar och tuggar.

Tydligen är det maten de ki

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn från endast 1 kr

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

TVÄLLENS VÄRDSHUS I VÄRMLAND

Drivs av: Ägarna Lasse och Anki Svensson med dotter.

Specialitet: Omsorgsfullt tillagade rätter av vilt, fisk, svamp, bär och jordbruksprodukter från Värmlands marker och vatten. Eget bageri med fika- och matbröd.

Prisbild: Lite högre men prisvärt. Generösa ­portioner på tallriken.

Miljö: Glesbygd med berg och djupa skogar.

Interiör: Rustik med prägel av vilda djur och skogens väsen.

Aktiviteter: Jakt, fiske, kanoting, vandring och finngårdskultur.

På gång: Några ställplatser med ström till ­säsongen 2020.

Hitta dit: Sväng västerut från Sunne eller ­Rottneros mot Gräsmark. Fortsätt norr om sjön Kymmen mot Tvällen. Ligger alldeles intill vägen en dryg mil från norska gränsen.

GPS: N60°01'16" E12°37'16"

Öppettider: Under sommaren i stort sett ­dagligen. Resten av året helger eller bokningar för sällskap över 25 personer. Se hemsida!

Tel: 0570-77 30 24, 070-31 30 865

Webb: www.tvallen.com

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.