Nästa artikel
Mäktiga Siggebohyttans bergsmansgård bjuder in dig
BERGSLAGEN

Mäktiga Siggebohyttans bergsmansgård bjuder in dig

Publicerad 31 maj 2021
Lördag 12 juni öppnas Siggebohyttans bergsmansgård för sommaren 2021 med ett digert utbud av aktiviteter. Men bara platsen i sig är värd ett besök.

Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid som ägs och drivs av Örebro läns museum. Sommaren 2021 har Siggebohyttan öppet dagligen kl 11-17 från 12 juni till och med 15 augusti.

Sommarens program:

OBS föranmälan krävs: Alla evenemang är gratis - men på grund av Corona/Covid 19 är det begränsat antal platser till alla evenemang på Siggebohyttan. För att vara säker på din plats, anmäl via e-post siggebohyttan@olm.se senast kl 16.00 dagen innan evenemanget.


DET HÖGST NYTTIGA LINET
Föreläsning med slöjdkonsulent Lina Jatko, Örebro läns museum.

Samling kring linodlingen på Siggebohyttan där slöjdkonsulenten Lina Jatko berättar om linet, dess historia och projektet en kvadratmeter lin, som pågår i hela landet. Linet delar en tusenårig historia med oss människor och ger oss fortfarande glädje och nytta.  Under den 45 minuter långa föreläsningen pratar Lina om linet från då till nu och hur synen kring textilier förändrats. Lördag 19 juni 2021 kl 11:00 och 14:00.

HUSENS HISTORIA PÅ SIGGEBOHYTTAN
Byggnadsantikvarie Charlott Torgén guidar runt på gården och berättar om byggnadernas långa historia.

Gården har förändrats under århundradena och också husen. Spåren från förändringarna finns ibland kvar på eller i husen och kan berätta mer för oss om vad som skett och vad byggnaderna varit med om. Onsdag 23 juni 2021 kl 11:00 och 14:00.

SLÖJDEN BÖRJAR I SKOGEN
En vandring med träden i centrum med slöjdkonsulent Lars Petersson

En 1,5 tiomme lång föreläsning om olika träd, hur de växer och hur de kan användas inom slöjden. Varför är det bra att välja ett krokigt träd ibland? Vad berättar barken om hur virket ser ut innanför? Går det att åldersbestämma träd utan att räkna årsringar? Vandringen sker i skogen i anslutning till Siggebohyttans bergsmansgård. Kläder efter väder. Onsdag 30 juni 2021 kl 11:00 och 14:00.

ARKEOLOGISKOLA
Lär dig använda arkeologens verktyg och leta efter fynd.

Tillsammans med museets arkeolog Martin Edlund får du lära dig använda arkeologens verktyg och leta efter fynd från olika tidsperioder vid gården.Vänder sig till alla åldrar. Torsdag 1 juli 2021 kl 11:00 och 14:00, fredag 2 juli 2021 kl. 11:00 och 14:00.

KARL AXEL PEHRSON 100 ÅR
Museipedagog Johanna Björck berättar om Karl Axel Pehrson och hans unika bildvärld.

Med anledning av att konstnären Karl Axel Pehrson skulle ha fyllt 100 år i år visar Örebro läns museum en liten utställning om honom på Siggebohyttans bergsmansgård. Museipedagog Johanna Björck berättar om Karl Axel Pehrson och hans unika bildvärld samt visar exempel på Karl Axels konstverk ur museets samlingar. Karl Axel var en samlare och intresserad av djur och natur, särskilt skalbaggar, något som visade sig i hans konst. Tisdag 6 juli 2021 kl 11.00, 13:00 och 14:00.

MÅLARWORKSHOP
Med konstnären Alexander Creutz

Var med på en unik konst-workshop för barn från 7 år, ungdomar och vuxna. Du arbetar i akryl vid staffli och Alexander berättar om Karl Axel Pehrsons bildvärld och måleri som är utgångspunkt för workshopen. Vänder sig till alla åldrar, från ca 7 år och uppåt. Aktiviteten sker utomhus, men flyttas inomhus vid dåligt väder. Onsdag 14 juli 2021 kl 11:00 och 14:00.

Läs mer om Siggebohyttan på olm.se >>
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.