Nästa artikel
När Halländsk matkultur smakar som bäst
HALLAND

När Halländsk matkultur smakar som bäst

Publicerad 6 juli 2021 (uppdaterad 7 juli 2021)
Att upptäcka den halländska matkulturen är enkelt under sensommaren. I augusti startar den långa skördefesten som varar ända fram i oktober.

Det bästa med Halland är att det är lätt att uppleva Halländsk Matkultur. Kvaliteten på råvarorna är fantastisk och det finns många bra matproducenter på en liten geografisk yta vilket gör det lätt att ta sig runt till olika aktörer och evenemang, skriver Caroline Liljedahl, projektledare för Skördetid i Halland i ett pressmeddelande.

Det är vid den här tiden på året som Halland dukar upp sitt välsmakande skafferi som erbjuder nyskördade läckerheter och härliga evenemang med mat och dryck i fokus vecka efter vecka. Det myllrar av gårdsbutiker fyllda med grönsaker, ost, kött, rotfrukter, bär och andra lokalproducerade varor. Restaurangerna skapar rätter med råvaror från närliggande gårdar och det finns många fina bagerier och caféer som brinner för bra ingredienser och hembakat fika.

Det finns dessutom gott om naturnära måltidsupplevelser. Vill man lära sig att ta hand om sin skörd kan man till exempel göra egen äppelmust, gå en kurs i surdegsbakning eller att syra grönsaker eller följa med på växtvandringar längs stranden.

På Skördetid i Hallands hemsida kan besökaren enkelt se var alla smultronställen ligger och planera sin egen roadtrip. Här finns också information om kurser, matvandringar, cykelrundor och andra spännande aktiviteter.

Peter Halldén från Spiseriet i Varberg och en av årets Skördetid i Halland-ambassadörer tipsar om det här

1. Åk längs slingriga vägar till Källdalens Trädgårdar. Här plockar du ihop dina favoriter bland färska grönsaker odlade med kärlek och omsorg. Känn den intensiva och smått galna smaken som bara nyskördade grönsaker kan ge! Tänk på att inte stoppa in allt gott i kylen, utan förvara lätt svalt för bästa upplevelse.

2. En vacker höstdag älskar jag att ta med familjen ut i skogen. Sväng förbi Sikta Stenugnsbageri och bunkra upp med bröd och bullar. Doften av nybakat och dom frestande skapelserna gör att man alltid plockar på sig för mycket, men det är det värt! Från grannen Subbe bryggeri slinker det ner ett par av deras fina folköl. Färden går sedan till Åkulla bokskogar och Hiaklitten med sin storslagna utsikt.

3. Vill man njuta en middag som får en att bli så där smått lycklig, se till att boka bord hos Cosa Table. Här finner du kärlek till råvaran och kärlek till livet. Njut av skördesäsongens läckerheter tillagade med respekt och kunskap i en vacker lokal med stämningsfull atmosfär.

4. Ta vara på de sista sommarkvällarna och styr kosan mot Läjets fisk. Här köper du med dig de läckraste burfångade havskräftorna som skådats. Packa med dina favorit-tillbehör och dryck, och intag lämplig plats vid havet. Naturen och saltdoften från havet blir magi ihop med maten, jag lovar!

5. En småblåsig söndag när regnet hänger i luften är det perfekt att packa in hela familjen i bilen och ge sig ut på landet. Det abso- lut bästa som finns under hela skördetiden är nyplockade äpplen. Dessa frukter kan njutas i alla dess former, till förrätt, varmrätt, dessert eller fika och som must eller cider.

Evenemanget äger rum runt om i hela Halland under augusti, september och oktober. Hemsidan med alla platser och tider hittar du här.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.