Nästa artikel
Nio tips för upplevelser i Dalarna
DALARNA

Nio tips för upplevelser i Dalarna

Publicerad 19 april 2021 (uppdaterad 19 april 2021)
Kulturresan Dalarna är ett hett tips för dig som vill göra en resa utöver det vanliga till nio kulturhistoriska besöksmål. Med ett nytt Kulturpass får resan en extra guldkant.

Avesta Art, Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Hildasholm, Ornässtugan, Porfyrmuseet, Dalarnas museum och Nils Olsson Dalahästar är några av Dalarnas starkaste och även internationellt mest intressanta besöksmål. Med Kulturpasset i hand har du en karta över nio av Dalarnas mest unika och ikoniska kulturmiljöer.

Platser avslöjar spännande delar av Sveriges historia, autentiska kulturmiljöer med berättelser om människor som lämnat bestående avtryck. Kliv in i konstnärshem, världsarv, historiska industrimiljöer och trädgårdar och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om både Dalarna och Sverige. För platserna och personerna du möter spelade i många fall en stor roll för hela landets utveckling.

Passa samtidigt på att uppleva Dalarnas varierande och vackra landskap längs vägen, med alltifrån små gårdsbutiker, caféer och restauranger, utsiktsplatser, vandrings- och cykelleder. För att inte tala om landskapet i sig, med allt ifrån odlingslandskap, vida skogar, sjöar, blånande berg till höga fjäll.

 1. Avesta Art, Avesta
  Den 15 maj öppnas portarna till Re: Avesta Art 2021, där förra årets succéutställning ”Aquanauts – Expeditionen till Siljansringen 1897” återkommer. Vad hände deltagarna under en av förra sekelskiftets mest dramatiska forskningsexpeditioner i Sverige?
 2. Zornmuseet, Mora
  Ett av Sveriges mest omtyckta konstmuseer med världens största samling av Anders Zorns verk. I sommar får den egna konsten dessutom sällskap av storstjärnor som Manet, Monet, Gauguin och Cézanne i den mest påkostade utställningen någonsin i Dalarna.
 3. Carl Larsson-gården, Falun.
  Välkommen hem till superkändisarna Carl och Karin Larsson för att upptäcka mer av det världsberömda konstnärsparet och deras bullriga liv. Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun är en ikon inom svensk heminredning och familjeliv.
 4. Falu Gruva, Falun.
  Här befinner du dig i hjärtat av Världsarvet Falun, på en plats med tusen år av historia. Följ med på en tur under jord och se spåren av hundratals år av gruvdrift i stora salar, vindlande gångar och djupa schakt. Nytt för i år är möjligheten att upptäcka gruvan på egen hand.
 5. Hildasholm, Leksand
  Hildasholm är läkaren och författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda och här väntar ett överraskningarnas hus och trädgårdar. Gå på en guidad visning i huset eller på egen hand i parken. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns många fantasifulla trädgårdsrum.
 6. Ornässtugan, Borlänge
  Ornässtugan är vackert belägen på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun. Loftbyggnaden byggdes i början på 1500-talet och den kanske mest kände besökaren är Gustav Eriksson Vasa – som flydde härifrån genom dasset.
 7. Porfyr- och Hagströmmuseet, Älvdalen
  På det här museet väntar föremål som skapats för att glädja både öga och öra. Ta del av unika samlingar av konstverk i porfyrsten liksom instrument tillverkade av Hagström. Med andra ord en unik kombination av lokal industri- och kulturskatt, där både porfyren och musiken exporterats världen över – till storheter som Elvis Presley, Frank Zappa, Paul McCartney och David Bowie.
 8. Dalarnas museum, Falun
  Här visas Dalarnas rika kulturhistoria i de fasta utställningarna, med till exempel världens största samling av dalahästar och Selma Lagerlöfs arbetsrum. I rummen för tillfälliga konst och kulturhistoriska utställningar avlöser intressanta teman varandra under året.
 9. Nils Olsson Dalahästar, Nusnäs
  I byn Nusnäs utanför Mora tillverkas världens kanske mest kända häst – dalahästen. Här på dalahästtillverkningen kan du på riktigt nära håll följa med på resan från träbit till färdigmålad häst. Testa också att måla din egen variant!

Kulturpasset kostar 125 kronor och säljs på respektive besöksmål samt på visitdalarna.se/kulturresan. I passet finns ett förmånligt erbjudande för vardera stopp. När varje erbjudande används får innehavaren av passet en stämpel. När du besökt alla nio platser får du en specialutgåva av Kulturresans dalahäst. 

Tänk på att öppettider och tider för exempelvis guidade visningar kan variera under sommaren. Ofta krävs förbokning. Likaså kan förutsättningar för öppethållande och hur besöken kan genomföras påverkas av aktuella riktlinjer och rekommendationer. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.