Bild
Nästa artikel
Norge har världens kanske häftigaste toalett

Norge har världens kanske häftigaste toalett

NORGE

Nyligen öppnades "Ureddplassen" vid norska Helgelandskusten i ny uppdaterad version. Under 2017 har rastplatsen längs landsväg Fv17 fått en påkostad makeover och ingår i ett projekt med landmärken längs Norges nationella turistvägar.

Landmärket har fått en ny bas och toalettbyggnaden i betong och glas kastar ett omgivande ljus ut i kvällsmörkret. Utsiktsterrassen, som är utrustad med eleganta sittbänkar i marmor från Fauske, omvandlas till en amfiteater ned mot ett orört strandområde. När vädret är bra kan man se ända till Lofoten.

Ureddplassen ligger vackert mellan branta berg och öppna havet och erbjuder en magnifik utsikt: både av norrsken och midnattssol. Rastplatsen är även ett minnesmärke för den norska ubåten Uredd. 

Ubåten åkte på en tysk gruva i Fugløyfjorden och sjönk under uppdrag längs norska kusten i februari 1943. Alla 42 ombord omkom. Båten hittades 1985 sydost om Fugløyvær på 105 meters djup. I mars följande år förklarades vraket vara en krigsgrav.

Den nya Ureddplassen är ett exempel på en av de många natursköna platser som kantar Norges ”nationella turistvägar”; utvalda landsvägar där naturattraktioner längs vägen smyckas med ny konst, design och arkitektur vid rastplatser och utsiktspunkter.

 
Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.