Nästa artikel
Nu är den nya hemsidan Runriket.se live
UPPLAND

Nu är den nya hemsidan Runriket.se live

Publicerad 25 november 2020 (uppdaterad 25 november 2020)
Runriketsamarbetet har nu uppdaterat webbplatsen runriket.se som ska förbättra för allmänheten att ta del av Runriket och vikingatiden via webben.

Täby och Vallentuna kommuner ligger bakom konceptet ”Runriket” som började med att man ville tydliggöra och berätta om den unika miljö som finns runt Vallentunasjön med dess stora antal runstenar som rests till minne av de som levde där under vikingatiden.

- Runriket är ett av våra mest unika värden som berikar båda våra kommuner. Vi hoppas att fler kommer att vilja besöka Vallentuna och Täby och uppleva Runriket och det som finns i omgivningarna, men nu kan de även göra besöket digitalt, säger Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna. 

– Det finns många historiska värden att lyfta som är gemensamma för våra kommuner. Genom den nya webbplatsen blir de värdena mer synliga och tillgängliga för fler, tillägger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Runrikets besöksplatser är utomhus, vilket är en fördel i Coronatider. Med den förbättrade webbplatsen kan även de som inte har möjlighet att bege sig runt Runriket ta del av dessa speciella platser digitalt.

–- Jag rekommenderar alla att ta del av våra kulturhistoriska miljöer, inte minst digitalt vilket passar bra i dessa tider, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Täby.

Besöksmål i både Vallentuna och Täby har kunnat möta invånarnas behov av utflykter under hemesteråret 2020. Det har även förstärkt fokus på vilka speciella miljöer som finns i området som turister kan ta del av. 

– Kulturnämnden i Vallentuna har som särskilt mål att lyfta kulturmiljöerna som intressanta och roliga besöksmål för både invånare i kommunen men även för besökare från hela världen. Med den här nya digitala plattformen blir det en port in Vallentunas historia oavsett var du är i världen, säger Kulturnämndens ordförande, Helena Klange (Kd).

Nya runriket.se ersätter den gamla webbplatsen som var en klassisk webblösning, där innehållet var statiskt och komplicerat att uppdatera. Historien bakom Runriket utvecklas hela tiden med ny kunskap och med den nya sidan finns det oändliga möjligheter att skapa tilltalande och intresseväckande innehåll i val av text, bild och film som kan uppdateras på ett flexibelt sätt. 

– Vi vill framförallt att de som redan känner till Runriket ska få ut mer av hemsidan nu - samtidigt som den ska väcka intresse för de som vi inte nått tidigare, säger Anders Dahlgren, chef för Kulturenheten på Vallentuna kommun.

Vikingatida historia har blivit aktualiserat och populärt genom film, TV-serier och museer. Målet med den nya webbplatsen är, bland annat, att göra den mer innehållsrik och spännande även för de som intresserar sig för vikingatiden genom populärkulturen.

– Runstenarna i Runriket är ju vägar in en spännande värld som den här webbplatsen kan berätta mer om. Vi vill att det nya upplägget på så sätt också bidrar till att öka kunskapen om den här tiden hos flera; ung som gammal, turist som kommuninvånare, säger Lina Browall, kulturchef i Täby kommun.

Runrikets dag 2021, som förhoppningsvis blir av, planeras till 22-23 maj. Information om evenemanget uppdateras löpande på runriket.se och på Runrikets facebooksida, Runriket.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.