Bild
Nästa artikel
På semester och kan inte köra vidare?

På semester och kan inte köra vidare?

RESTIPS

Vad gäller om du blir sjuk och inte är hemma? Hur mycket måste du förbereda dig för att kunna känna dig trygg? Läs om vårdguiden, försäkringen och hur bilen kommer hem!

Att bli riktigt sjuk under semestern långt hemifrån kan kännas som en mardröm. Tänk om du inte kan köra vidare och själv får sjuktransport hem. Det här är det som gäller men kolla alltid i dina villkor eftersom det kan skilja mellan olika försäkringsbolag och beror på individuella faktorer och omfattning.

Behöver du sjuktransport är det hemförsäkringen som gäller. De flesta hemförsäkringar har en reseförsäkring inkluderad men den har oftast en tidsbegränsning på 45 dagar. Den tar dig hem på lämpligt sätt. Kolla så att du inte behöver någon tilläggsförsäkring.

Men bilen? Den står nu långt hemifrån och du kan inte köra den hem. Då behöver du en halvförsäkring där bärgningsmoment ingår. Vi hörde med Trygg Hansas skadeavdelning som bekräftar att försäkringen gäller för hemtransport av ditt fordon även om det inte är skadat. Men, försäkringar har olika villkor så kolla i förväg vad som gäller för dig och fråga vad som ingår när du förnyar den! Du behöver alltid ha ditt försäkringsbrev med dig utomlands och det är bra även inom Sverige. Ta reda på telefonnummer till ditt försäkringsbolag innan du åker och notera ditt försäkringsnummer.

Se till att du har Försäkringskassans sjukvårdskort med dig när du åker utomlands!

Var du än befinner dig kan du nå 1177 Vårdguiden för att få råd om sjukdomar och hälsa, dygnet runt. Genom att sms:a ”RÅD” till 71160, laddar du ner 1177 Vårdguidens kontaktuppgifter till din telefon. På så sätt får du numret till 1177 Vårdguidens sjukvårdsrådgivning sparat i din mobil, så att du kan ringa oavsett om du är i Sverige eller utomlands. Samtidigt får du direktlänkar till 1177 Vårdguidens innehåll och tjänster. Tjänsten fungerar för smartphones och kostar som ett vanligt sms.


På 1177.se/sommar hittar du även svar på frågor som:

  • Vad gäller om jag blir sjuk utomlands?
  • Måste jag åka hem från semestern på annan ort för att föda barn?
  • Kan jag ta med mig mitt spädbarn på långresan?
  • Vilka vaccinationer ska jag egentligen ta när jag reser utomlands?

Få tips och råd inför din resa på 1177.se/sommar. Vårdguiden hälsar dig välkommen!

Taggar: Restips, Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.