
Resa: Nora marknad
Tre små gummor skulle gå en gång, till marknaden uti Nora … Den gamla visan väckte vårt intresse och nu är vi på väg. I en restaurerad buss från 1950-talet.
Vi kliver på vid samlingsplatsen i stadens utkant där vår husbil parkerats. Under marknadsdagarna i Nora är det trångt om saligheten och arrangören har ordnat väl med kollektiv transport. Vår korta transfer ger nostalgiska vibrationer. Såväl från bussens bevarade interiör som dess dundrande diesel.
Överhuvudtaget är Nora en ort som för en tillbaka i tiden. Omgivningen med gamla vackra villor signalerar idyll och när vi stiger av intill stadens torg minner även bussens ångande avgaser om en tid som flytt.
Tillsammans med Eksjö i Småland och Hjo i Västergötland tillhör Nora de så kallade trästäderna. Det är välbevarade kvarter som möter. Skonade från förödande bränder och 70-talets rivningsvansinne. Bara det är värt resan hit.
Men under marknadsdagarna överskuggas allt annat. Över trehundra knallar med kilometerlånga räckor av marknadsbord frestar med allt från kanderade äpplen till lokalt hantverk, garvade fårskinn och t-shirts med fräcka tryck. Här finns mycket, och mycket till bra pris. Den som prutar kan göra fynd, speciellt när skarorna tunnas ut söndag eftermiddag. Arrangemanget går alltid av stapeln sista helgen i augusti och inleds med traditionellt tivoli nere vid lokstallarna redan på fredagen.




Det hela tog sin början på 1700-talet med en så kallad oxmarknad. I mitten på nästa århundrade tilldelades rättigheter för fri marknad och allt eftersom har utvecklingen anpassats till tidens krav. Ox- och hästhandlarna har ersatts med moderna knallar vars dignande stånd lockar till impulsköp av nyttoprylar och krimskrams. Det är fest och yra och en årlig begivenhet som hör orten till.
Är man från Nora får händelsen inte missas och utflyttade kommer gärna på återbesök. Det menar Ann Gustavsson, uppvuxen på orten och hemvändare under marknadsdagarna.
– Det är trevligt att återuppliva gamla minnen och speciellt på Noramarken, som vi säger. Här sprang jag omkring som barn och känner mig hemma.
– Kan du rekommendera något speciellt för besökare?
– Da Capo, förstås! Det klassiska kaféet i gammal stil vid torget och så Nora Glass strax bredvid med hemgjord gräddglass. Ofta ringlar kön lång utanför luckan. Och så har vi loppisar där vad som helst kan hittas och den härliga strandpromenaden vid sjön. Deckarintresserade kan tipsas om guidad vandring i författaren Maria Langs värld. Nora var ju förebild för Skoga i hennes böcker. Som ”Tre små gummor” med marknaden i centrum. En annan attraktion är upprustade Nora bergslags veteranjärnväg från Gyttorp och Järle. En fin upplevelse och så slipper man trängas i trafiken om man parkerar på dessa orter, berättar Ann entusiastiskt och hastar vidare i vimlet.
Själv vägleds jag av ett aptitretande matos som visar sig komma från ett stånd med knaperstekt vildsvinskorv. Det smakar bra och ger extra energi för vidare upptäcktsfärd i marknadens myller. Kanske skulle man pruta lite på ett kinesiskt armbandsur eller köpa en begagnad deckare av Maria Lang på loppisen runt hörnet. Tyckte precis jag såg kommissarie Christer Wijk skymta i dörröppningen…




Tid: Sista helgen i augusti.
Antal knallar/stånd: 2019 över 350 stycken.
Tivoli: Börjar på fredagen.
Missa inte: Da Capo Kafé, Nora Glass, välsorterade loppisar.
Kuriosa: Nora inspirerade författaren Maria Langs fiktiva ort Skoga.
Husbilstips: Parkera i en bit utanför stadskärnan och ta veteranbussen in eller veterantåget från Gyttorp och Järle.
Läs mer: www.visitnora.se, www.nbvj.se
Det här är en låst artikel. Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
RegistreraDet här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
Läs mer