Nästa artikel
Restips: Askersund, en pärla vid Vättern
NÄRKE

Restips: Askersund, en pärla vid Vättern

Publicerad 15 februari 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Askersund är en pärla som har Sveriges bästa ställplats 2013 enligt våra läsare. Här härskar lugnet och läget vid Vättern präglar hela staden på ett härligt sätt.
Mitt i Sveriges hjärta, vid toppen av Vättern, ligger Askersund. Runt det stora torget sitter några män på en parkbänk och njuter av sommarvärmen omgivna av de låga trähusen och de prunkande blommorna. De gåendes fötter klapprar mot kullerstensbeläggningen och ramar in den gemytliga atmosfären. Vättern ligger bara ett kvarter bort och man kan nästan höra vågorna klucka mellan flugornas surr. Det är sommar och glassen svalkar gott i den ljumma luften när jag strosar fram.

Jo, Askersund är en underbar småstadsidyll. Här bor drygt 3000 personer och det är inte långt till någonting. Alldeles vid torget ligger hamnen och tvärsöver ligger ställplatsen Askersund city camp. Det var den ställplatsen som vann vår läsarundersökning om årets ställplats 2013.

Stadskärnan är fortfarande präglad av sin trähusbebyggelse och sina två kyrkor. Sofia Magdalena är ritad av Olof Tempelman och Askersunds landskyrka av Jean de la Vallée och Erik Dahlberg. Staden ligger i utkanten av skogen Tiveden vid sjön Alsen som utgör nordligaste delen av Vättern och utmed sjön strax utanför staden ligger Husabergs udde med bad och camping. Från staden har man utsikt över Vättern och Tivedsskogen. På andra sidan vattnet syns prins Gustafs slott, Stjernsund.

Askersund omnämns under 1300-talet med namnet Eskersund och på 1400-talet under namnet Askasund. Askersund blev under Johan III:s tid köping under Vadstena, då Sundbo härad fram till 1640 hörde under Finspånga läns härad i Östergötland. 1643 fick Askersund stadsprivilegier för att vara ett centrum för den omgivande traktens spiksmide och handeln med denna. Stadens marknad har hållits sedan 1550 och år 2014 hålls en vårmarknad den 23 april och en höstmarknad 27 augusti.

Den 6 juni 1776 härjade en brand i Askersund och samma kväll var sånär som på en handfull hus hela staden nedbränd.  Tio år senare hade en ny stad byggts upp tack vare statshjälp och många frivilliga offergåvor. Några av husen som överlevde branden står i dag i Hembygdsgården i Askersunds stadspark.

I Askersundsområdet finns mycket vatten. Vätterns norra skärgård är ett populärt resmål för både fritidsbåtar och paddlare. Mer turbåt eller hyrd båt kan du ta dig ut i skärgåren. Välkommen hit!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.