Nästa artikel
Restips: Bergen
NORGE

Restips: Bergen

Publicerad 18 december 2014 (uppdaterad 22 december 2014)
Bergen är en stad fylld med historia, charm och atmosfär och inte alls bara de regnmoln som vi i Sverige pratar mest om.

Det historiska arvet syns inte minst i Bryggen, den äldsta av Bergens åtta stadsdelar. Här är det gamla charmiga trähus som dominerar och här fanns ett av Hansans fyra kontor för att administrera den viktiga handeln inom Hansan. Någon riktig Hansastad som Lübeck har Bergen aldrig varit men sjöfart och handel har alltid varit en viktig del av Bergens försörjning och Hansans köpmän var dominerande i 400 år. Eftersom köpmännen oftast var av tysk börd var det gamla namnet Tyskebryggen vilket med tiden ändrats. Skulle det regna när du är här kan du passa på att besöka det intressanta Hansamuseumet, Schøtstuene och museumet över motståndsrörelsen under krigsockupationen. Edvard Grieg-museet och den berömda stavkyrkan i Fantoft är andra besöksvärda platser. Missa inte heller det gamla rådhuset från 1500-talet och sedan 1561 hålls kommunstämman i en och samma sal. St. Mary’s Church är den äldsta byggnaden och den skall du naturligtvis inte heller missa! Bergen räknas som en av Norges mest besöksvärda platser och speciellt Bryggen är en pärla.

Bryggen är upptagen på UNESCO:s världsarvslista och har alltid haft stor betydelse för regionens liv och är en av Norges mest kända medeltida stadsmiljöer även om den vid flera tillfällen härjats av bränder. När du går i de smala gränderna är det inte svårt att föreställa sig att en brand i dessa trähus får förödande konsekvenser.

Men du får inte missa att ta linbanan Fløibanan upp på berget Fløi där du kan njuta av den bedårande utsikten över den naturskönt belägna staden vid slutet av fjorden där bergen tornar upp sig. Platsen skapar en skyddad hamn vilket har gett staden goda förutsättningar för sjöfart och fiske. Det finns all anledning att ta sig ner till fiskmarknaden och insupa atmosfären och kanske inhandla lite färsk fisk eller något färdigt från alla försäljningsställen som en smörgås med rökt fisk, krabba eller räkor.

Idag är Bergen Norges näst största stad och kan jämföras med Malmö storleksmässigt. Mindre känt bland svenskarna är att Bergen tidigare var Norges huvudstad men eftersom kungafamiljen hade Oslo som hemvist fick den istället denna status.

Kommentera: Har du egna erfarenheter av Bergen? Skriv en kommentar!
Var?
E39 passerar Bergen.

GPS: N60°23'45", E5°19'17"

Här hittar du en lista på campingar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.