Nästa artikel
Restips: Darłowo
POLEN

Restips: Darłowo

Publicerad 3 januari 2016 (uppdaterad 25 februari 2019)
Vid Östersjökusten ligger den kungliga staden Darłowo och ruvar på både fantastisk badstrand, svensk historia och en spännande gammal stadskärna. Något extra att njuta av!
Den Västpommerska lilla kungliga staden ligger och jäser vid Östersjökusten och bröstar upp sig med sin spännande historia som även rymmer mycket som är sammanvävt med vår svenska. För som få andra länder är Polen är fyllt av små och oftast turistobesökta pärlor då historien inte alltid varit medgörlig mot det polska folket och deras land och låtit platserna falla i glömska. Efter en svensk period, eller möjligen dansk eller norsk, skulle vi innan andra världskrigen sagt att vi stod på tysk mark och att staden hette Rügenwalde. I sammanhanget kan sägas att inget land led så hårt av sviterna efter detta ödeläggande krig, fjorton procent av befolkningen beräknas ha dött och inte ens landets gränser blev desamma då hela landet flyttades västerut vid freden. Samtidigt som vi i västländerna drog ett streck i historieböckerna och kunde lämna kriget bakom oss så fortsatte förtrycket i Polen ända tills fackföreningen Solidaritet i näraliggande Gdansk stjälpte styret över ända.

De spännande platserna hade svårt att bli blomstrande turistmetropoler under det kommunistiska oket och många orter har trots sin historia förblivit okända för de flesta i Sverige. Nu håller detta på att ändras och att besöka detta pärlband av historiska platser är en lisa för den historiskt intresserade.

Vi får gå tillbaka till 1000-talet för att hitta ursprunget. Floden Wieprza mynnar här och för att kunna kontrollera sjöfarten anlades ett fort som blev grunden för staden som anses anlagd 1270 av danskarna och kom att ligga strax bredvid. Men staden kunde blivit en kortvarig historia. Redan 1283 blev den bekrigad och förstörd. Eftersom staden finns kvar så kan vi konstatera att den blev återuppbyggd och hamnade under Lübecks överhöghet för att så småningom bli en självständig Hansastad.

Här föddes Erik XIII 1381 och han kom att regera både Sverige, Norge och Danmark men elaka tungor gör gällande att en del av detta är en efterhandskonstruktion för att Sveriges historia skulle framstå i en glättigare kulör.

Strax innan andra världskriget bröt ut blev området populärt för militära övningar. 1935 fick Darlowo en testanläggning för tunga vapen och här testades den järnvägsbaserade Krupp K5 och kanoner med en 47 meter lång pipa. Inte långt bort ligger den lilla orten Leba där de tyska trupperna tränades för ökenkriget i Afrika. Här finns nämligen fantastiska sandstränder som idag nog mer förknippas med sol och bad än krigsförberedelser. Är du i staden när militärparaden med antika vapensystem går av stapeln får du dock inte missa den.

Men du måste absolut njuta av den fina sandstranden som på ett utmärkt sätt blandar ut den historiska miljön med en lagom dos avkoppling.

Den unikt planerade och stadsmursomärdade medeltida stadskärnan har efter kommunismens fall fått sig en rejäl upprustning och rymmer mycket intressant att se. Tyvärr är inte hela den halvannan kilometer långa stadsmuren bevarad men ett besök på den kvarvarande stadsporten hör till. Bara att promenera runt i den historiska staden ger mycket men några måsten finns och däribland Kung Eriks slott som åtminstone till det yttre kan sägas ha överlevt Polens tuffa historia. Slottet bildade förlaga för den anläggning som Kung Erik byggde för att tvinga sjöfarten till tullavgifter i Öresund, Kronborg vid Helsingör där Shakespeare kom att låta handlingen i Hamlet utspela sig.

Som vanligt i det djupt religiösa Polen finns flera intressanta kyrkor som S:t Marys där Erik XIII ligger begravd, S:t Gertrude och S:t George men även marknadsplatsen med sitt stadshus från 1725 är mycket intressant. Det 22 meter höga fyrkantiga fyrtornet vid utloppet av floden Wieprza omnäms första gången 1715 och något liknande finns inte att se i Polen.

Det är en mysig stad som inte är så stor att den blir ohanterlig.
Var?
Nordöst om Koszalin efter väg 203 som följer Östersjökusten.

GPS: N54°25'16", E16°24'37"

Näraliggande camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.