Nästa artikel
Restips: Dubrovnik
KROATIEN

Restips: Dubrovnik

Publicerad 12 november 2018 (uppdaterad 22 februari 2019)
Det råder ingen brist på vackra städer på kontinenten men Dubrovnik står sig ändå väl i konkurrensen. Här kan du känna historiens vingslag, både från dåtid och vår samtid.

Den kalla ölen immar glaset framför mig medan de lättklädda turisterna flanerar förbi på den stenbelagda gatan. Ovanför mig promenerar några turister på Dubrovniks stadsmur. Jag sitter vid ett av de otaliga restaurangborden i den världsarvklassade gamla staden Dubrovnik och tittar ut över folkhavet där några av turisterna verkar komma direkt från stranden medan andra är uppklädda för kvällens festligheter. En sak är säker, alla njuter vi av det härliga medelhavsklimatet i denna charmiga stad.

Plötsligt bryts det lågmälda sorlet av trumvirvlar och de färgglatt klädda stadsvakterna får alla att fumla efter kamerorna och trycka sig upp mot husväggarna så de obehindrat kan passera.

Det är alltid vågat att utse någon plats till vackrast, mest historisk eller något annat liknande. Men Dubrovnik har ändå så pass mycket skönhet att jag vågar mig på att hissa en extra flagga för staden. Här hittar du såväl den vackra Adriatiska kusten med sina badmöjligheter och en gammal muromgärdad stadskärna som blivit en turistmagnet utan motstycke efter Adriatiska kusten. Men inte minst ligger Dubrovnik nedanför berget Srd som efter en linbanefärd erbjuder en fantastisk utsikt över den medeltida gamla stadskärnan som tar upp en hel udde i Adriatiska havet. Är vädret klart kan du se ända upp till 6 mil!

Miljön i den gamla staden känns orörd men det är inte helt sant. Det senaste kriget tog sin tribut men känslan för att bevara den unika miljön är stark och de förstörda husen återställs in i minsta detalj. Den imponerande Pileporten i den 2 km långa stadsmuren är från början av 1500-talet och innanför den ringlar kalkstensgränderna som polerats spegelblanka av otaliga fötter. Här finns Onofrios fontän som får sitt vatten via en akvedukt från en källa som ligger 12 km bort, och det fantastiska Franciskanerklostret med anor från 1300-talet. Men det finns mycket mer att se, varför inte klocktornet, palatset Sponza och Church of St Blaise som hyllar stadens skyddshelgon och en sak du inte heller ska missa är att ta en promenad på stadsmuren och då hittar du var du skall vara vid solnedgången. Ett annat ställe man bör ägna en stund åt är den permanenta fotoutställning på shoppinggatan Od Puca som påminner om förstörelsen efter granatattacken den 6 december 1991. Turistfällan är Dubrovniks mest kända gata Stradun där du hittar de dyraste butikerna och serveringarna så det är bättre är att gå till de näraliggande gränderna.

Den täta miljön ger atmosfär och självklart finns Dubrovniks gamla stad på Unescos världsarvslista varför platsen inte alls lämpar sig för stress.

Att vi är i en turistort lär du inte kunna undgå att uppmärksamma och det är både på ont och gott. Du kommer att hinna se vakterna patrullera många gånger men det är ett pitoreskt inslag som är värt att ta reda på tidpunkten för då du skall vara vid stadsporten när de trummandes kommer marcherande. Att gå med på någon av de guidade turerna för att få lite berättad historia om staden tillför mycket om stadens fascinerande historia.

Men du bör även se lite av omgivningarna. På den bilfria ön Lopud finns en av Kroatiens vackraste stränder, Sunjstranden, och Banje är en av de mest kända klapperstensstränderna där du har en vacker utsikt över Gamla stan. På halvön Babin Kuk finns Copacabana-stranden, en lång grus- och klapperstensstrand.

Dubrovnic är en stad du kan ägna veckor i utan att ha hunnit se allt men med lite hjälp av guiderna hinner du ändå se en hel del på ett par dagar. Missa inte den här pärlan på din väg söderut!

Var?

Dubrovnic ligger i södra Kroatien efter väg 8.

GPS: N42°39'11", E18°05'50"

Näraliggande camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.