Nästa artikel
Restips: Europas geografiska mittpunkt
VAR?

Restips: Europas geografiska mittpunkt

Publicerad 18 februari 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Nu ska vi bege oss till Europas geografiska mittpunkt. Ta dig nu en funderare, var kan denna plats vara belägen? Jag tror att svaret förvånar många!

Att fastställa något så osäkert som en geografisk mittpunkt på en oregelbunden kontinent är inget som låter sig göras utan att kritiken flödar men efter mycket om och men har EU kommit fram till att vi bör befinna oss något norr om Vilnius i Litauen, i orten Purnuškės, för att hamna rätt. Inte alls särskilt långt från Sverige om vi tittar krasst på det.

De flesta skulle nog placera mittpunkten både längre söderut och västerut eftersom vi under så lång tid haft östra Europa som en blind fläck på kartan och än idag är det ingen självklarhet att åka österut på semester. Hur ofta hör du någon som begett sig till Uralbergen som är Europas östliga utpost? Eller till de Europeiska delarna av Kazakstan? Nej, de flesta betraktar nog Ryssland som betydligt mer exotiskt än Spanien eller Portugal, avstånden till trots. Som kuriosa kan nämnas att Litauen räknas till centraleuropa, gränsen till nordeuropa går vid Lettland. Många städer i före detta Österrike-Ungern, exempelvis Lviv utanför det idag centraleuropeiska området, har ännu en stark centraleuropeisk lokal identitet av historiska skäl. Städerna räknas dock sällan som centraleuropeiska idag och väldigt få tänker på det stora Ukraina ens i Europeiska termer. Historiskt har termen Centraleuropa vanligen avsett de områden som tillhörde Tysk-romerska riket, Ungern och Polen, vilket under sent 1800-tal innebar Tyska riket och Österrike-Ungern.

Vid denna plats har det byggts ett monument men annars är här inte något speciellt att se. Men en sak står helt klart för en reslysten individ som jag. Är man i Baltikum ska naturligtvis Europas mittpunkt besökas! Dessutom är näraliggande Vilnius Baltikums mest monumentala huvudstad och absolut värd att se!

Var?
Purnuškės, alldes norr om Vilnius efter väg A14

GPS: 54.892801,25.300083

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.