Bild
Nästa artikel

Restips: Fiske bland Vegaöarna

NORGE

-Mina polska gäster fick hälleflundror på 14 och 15 kilo här förra veckan, säger Sverre Nilsen samtidigt som han stänger av motorn till sin fiskebåt. På Vegaöarna är du i vildmarken!

Vi befinner oss på de av UNESCO världsarvsklassade Vegaöarna utanför Helgelands kust i Nord-Norge. Här möts vi av den lokale fiskaren och turistguiden Sverre Nilsen. Han driver företaget Vega Opplevelsesferie som har fiskarstugor/rorbuer, kajaker och båtar för uthyrning och så har de en stor fiskebåt för besökare som vill åka ut på havet.

-Jag tar med åtta personer åt gången. Vi spanar efter örnar och fiskar i havet. Om mina gäster vill, stannar vi på en av de övergivna öarna och tittar på de gamla gårdarna.

Nilsen följer ekolodet. När det verkar finnas fisk stannar han motorn, och det är dags att börja använda fiskeutrustningen.

-Mina polska gäster fick hälleflundror på 14 och 15 kilo här förra veckan, säger han.

Nästa stopp är ön Tåvær, där Nilsen förtöjer båten, och det är bara en kort bit till de övergivna byggnaderna.

-De drev affär och postkontor här till 1980-talet, men de var tvungna att ge upp det, förklarar Nilsen.

Allt ser ut som om ägarna hade givit sig av i hast. Det sitter gammal tobaksreklam på väggen bakom disken, och en röra skymtar i hörnet där postkontoret låg. Även om de inte bor här permanent, har ägarna till det här speciella stället börjat renovera byggnaderna, och när det är färdigt kommer besökare kunna se hur det brukade vara här.

Tillbaka på ön har vi möjlighet att besöka UNESCO-museet och lära oss om samspelet mellan ejderfåglarna och de människor som fortfarande bor på öarna. Ejderdunproduktion är en upplevelse i sig. I maj och juni kan du bo på Lånan och besöka fågelskötarna och se dem i arbete.

Bästa tiden att resa brukar vara från juni till augusti. Det är också den tid då ön är som mest tillgänglig för besökare. Det går att besöka fågelskötarna i maj och juni.
Var?

Vegaöarna är belägna utanför Helgelands kust, strax söder om polcirkeln. Pratar vi vägar är det söder om Mosjøen på E6, ta av väg 76 västerut mot Brønnøysund och sedan väg 17 mot Horn. Det går en expressfärja från Brønnøysund, och bilfärjan går från Horn som ligger 15 minuters körtid utanför Brønnøysund.

GPS till mitt på ön: N65°39'59", E11°55'43"

Det finns camping här med GPS N65°38'37", E11°57'04"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.