Nästa artikel
Restips: Fricampa vid Malingarna
DALARNA

Restips: Fricampa vid Malingarna

Publicerad 5 mars 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Är du på jakt efter lugn och ro lite vid sidan av alla festligheter? Då är sjösystemet Malingarna i södra Dalarna ett givet mål. I naturreservatet finns tre uppställningsplatser men helt fri camping är inte tillåtet.

Naturreservatet Malingarna med sjöarna Stora Malingen och Lilla Malingen hittar du i södra Dalarna längs väg 66 mellan Nyhammar och Björbo, ungefär 3 mil norr om Ludvika. Längs Lilla Malingen löper banvallen från den nedlagda järnvägen Ludvika-Björbo.

Sjöarna är den övre delen av Kolbäcksån och här hittar du en ovanlig kärv vegetationstyp med mycket lava och ris. Sjöarnas stränder består mestadels av sand som har formats till vikar, holmar och öar. Hela området är populärt att vandra i men här är det lugnet som råder och du behöver inte knuffas med särskilt många andra. Söker du något mer avskilda platser kan det här bli ditt paradis!

Naturreservatet bildades 1978 och har en storlek av 224 ha. Vägen förbi Malingarna är en mycket gammal färdled som har funnits sedan förhistorisk tid och leden var en del av förbindelsen mellan Mälardalen och Västerdalarna. 2003 skapades vandringsleden Pilgrimsleden Västerbergslagen som är en del av Nidarosvägarna som går till Sankt Olofs grav vid Nidarosdomen i Trondheim. Den här sträckan har människor vallfärdat på i över 500 år genom Sverige till heliga platser för att göra bot och köpa syndernas förlåtelse. Du kan fortfarande hitta en milstolpe i sten efter leden.

I området finns en campingplats och flera rastplatser och området är omtyckt för sina bra badmöjligheter och friluftsliv. Sjöarnas karaktärsfågel är storlommen och på stränderna hittar du mosippa,Kung Karls spira och fjällnejlika.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.