Bild
Nästa artikel
Restips: Gamla Oxelösund

Restips: Gamla Oxelösund

SÖDERMANLAND

Ett stenkast från motorvägen ligger den härliga skärgårdsmiljön Gamla Oxelösund och blickar ut över havet. På några få kilometer förflyttar du dig till 1600-talshus, skärgårdsmuseum och en vackert belägen krog.

Syréndoften ligger tät mellan de låga faluröda husen och i bakgrunden ligger de små skären utspridda i Östersjöns djupblå vatten. Fågelsången blandas med insekternas surrande och den svala brisen susar i trädkronor och högt gräs. Vi är vid ett litet paradis en timmes bilväg söder om Stockholm.

Ibland ligger det pärlor alldeles vid allfarvägen utan att riktigt uppmärksammas, helt enkelt för att de ligger vid en återvändsgränd dit alltför få har någon anledning att åka. Det naturliga, tycker många, är att fortsätta att fara på E4:an och upptäcker inte hur kaffepausen kan förvandlas till ett minne för livet.

Här, vid sundet mellan Gamla Oxelösund och Korsholmen hittar du en sådan plats. På 1600-talet innan motorvägar och husbilar byggdes det en skans och en krog, vattenleden var ju dåtidens motorväg och det kom efterhand till lotsbostäder med vidunderlig utsikt över vattnet. 1845, när lotsar tvångsförflyttades hit, byggdes nya lotsbostäder och femton år senare tilkom tullanställda samt hantverkare och fiskare.

Nästa större förändring kom med järnvägen. Oxelösund blev Gamla Oxelösund när järnvägen ersatte transporterna till sjöss och ett nytt centrum byggdes längre in på land. Gamla Oxelösund fick dock leva vidare och nya invånare tillkom fram till 1960-talet när det stora rivingsraseriet startade runt om i Sverige. Nu skulle denna kulturbyggd omvandlas till ett industriområde och 1963 började det rivas. Som tur var försvann inte så mycket men ingen vågade efter det satsa på underhåll och först nu har kulturmiljön åter fått ett värde vars stolta fasader fått ett nytt liv.  


Du kan till och med gå en kulturstig bland de vackert restaurerade husen i denna levande skärgårdsmiljö. Den börjar vid lotsutkiksberget och passerar många av dessa kulturellt intressanta byggnader och varför inte stanna till vid sjökrogen från 1600-talet. Bara ett stenkast bort hittar du ett skärgårdsmuseum som tyvärr inte har öppet jämt, men är det öppet är det värt att titta in i detta hus vars miljö från lotstiden är bevarad.

Det är absolut en plats som är värd en omväg på några kilometer!
Var?

Kör väg 53 mot Oxelösund. Tag av höger i första rondellen i Oxelösund mot Gamla Oxelösund.

GPS: N58°39'42", E17°07'48"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.